TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Inferno

Kaotisk domedagsthriller

Tredje filmen om den lärde professor Langdon blir en tröttsam upplevelse med en handling som inte hänger ihop.

Av / 2017-04-15 - 09:40
Inferno
Tor Aavatsmark

Da Vinci-koden gjorde Dan Brown världsberömd och en av vår tids mest lästa författare. Hollywood kastade sig snabbt över filmrättigheterna och Tom Hanks fick rollen som den lite nördiga Boston-professorn med kodknäckning som specialitet och långt över genomsnittliga historiekunskaper.

Brown-följetång
Regissör Ron Howard gjorde ett bra jobb med både Da Vinci-koden (2006) och Änglar och demoner (2009), där den senare var en mer actionladdad filmupplevelse – även om båda filmerna på ett uppenbart sätt avslöjade problemen med hur väl osannolika Browns historier är när de vecklas ut på vita duken. I Inferno märks detta tydligt.
Langdon vaknar brutalt på sjukhuset i pittoreska Florens, omtumlad och med sår i huvudet och kortvarig minnesförlust. Han tas om hand av sjuksköterskan Sienna (Felicity Jones), som snabbt måste hjälpa honom med betydligt mer än medicinsk behandling. Paret jagas längs turiststadens gator med både den lokala polisen, Världshälsoorganisationen och privata säkerhetsstyrkor i hälarna.
Eftersom de inte kan lita på någon och en katastrof håller på att inträffa måste de lösa gåtan på egen hand. Annars kan hälften av jordens befolkning se fram emot en smärtsam död när ett nytt pestvirus sprids över hela världen. Viruset har odlats fram av Zobrist (Ben Foster), en man som gjort det till sin livsuppgift att begränsa den eskalerande befolkningstillväxten. Den eleganta historiska länken är självaste Dantes Inferno, som beskriver helvetet på jorden och mänsklighetens plågsamma frånfälle.

 

https://www.youtube.com/watch?v=RH2BD49sEZI

En vanlig dag på jobbet
Den här genren behärskar Howard ut i fingerspetsarna, och resultatet är också helt okej rent tekniskt. Men han kämpar verkligen med historien och en dalande spänningskurva. Klippningen är för snabb och tröttande och de ständiga skrikande bildäcken och dörrarna som slår igen och bryskt låser sig, känns överdrivet dramatiska. Man har uppenbarligen försökt få fram action och tempo från en berättelse som i bokform är mycket mer utdragen och saktmodig. Handlingen är förvånansvärt anemisk och relativt trist berättad, dessutom är den onödigt komplicerad. Tom Hanks levererar, som alltid, varorna och känns som en säker och pålitlig, klyftig professor som nästan behärskar alla lägen. Hans partner, Felicity Jones (Rogue One), är förvånansvärt anonym och tycks bara ha ett enda ansiktsuttryck, vilken stressad situation hon än befinner sig i. Birollerna spelas främst av danska Sidse Babett Knudsen (Westworld) och Omar Sy (Jurassic World) som båda övertygar trots ett tunt manus.

Annons

Antiklimax utan förlösning
Närmare en och en halv timme in i filmen kommer den överraskande knorren som uppenbarligen ska få oss att tappa hakan och häpna – vilket vi inte gör! Tvärtom är den så hopplöst långsökt, konstruerad och ologisk att vi blir mer irriterade än förvånade. Efter detta går luften ur ballongen helt och hållet.
Inferno har ett väldigt spännande tema som utspelas på en av planetens mest fascinerande platser, med bra skådespelare och en budget i hundramiljonklassen, men allt vi får är en helt medelmåttig thriller som faller på sin egen, konstruerade ofullkomlighet. 3 mediokra stjärnor.
Även om filmen inte imponerar så blir vi verkligen imponerade över både ljudspåret (Dolby Atmos) och den gnistrande bildkvaliteten. 4K-versionen får verkligen fram det bästa ur materialet. Ett ovanligt välnyanserat och exakt ljud, tydlig dialog och lagom tryck i djupbasen. Bonusmaterialet består av ett par utelämnade scener, regissörens dagbok och intervjuer.

 

picture1
<
>
(Foto: Tillverkare)

Karakter
Inferno

Fakta:

4K UHD BD
Release: 28 februari 2017
Regi: Edward Zwick
Med: Tom Hanks, Felicity Jones, Omar Sy, Irrfan Khan, Sidse Babett Knudsen, Ben Foster
Genre: Thriller
Land: USA
År: 2016
Längd: 2:01

1 reaktion på ”Inferno”

  1. Med reservation för att jag minns fel är slutet i boken ett helt annat än i filmen; viruset är/blir ändå utsläppt i vattnet och påverkar fertiliteten för alla befintliga människor på jorden så att endast en tredjedel (eller något liknande) av kvinnorna kan bli gravida. Inga dör, men kommande generationer blir mycket tunnare. Om någon känner till varför slutet är ändrat skulle det vara intressant att höra …

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild