Med en Android-box inkopplad till platt-TV:n öppnar sig en helt ny värld av underhållning. Alla appar du är van vid i mobilen finns nu i stort format, precis som på Apple TV. Android-plattformen är dock mer öppen och ger därför mycket större möjligheter.
Marknadens bästa Android-box har fram tills nu hetat Nvidia Shield TV. Det gör den visserligen fortfarande, men det handlar om en ny version av boxen som vi testade för inte så länge sedan. Har du redan köpt den förra versionen så behöver vi inte rekommendera en uppgradering. Men har du inte redan köpt någon Shield TV så finns det numera ingen ursäkt alls.
Små förbättringar
Skillnaden mellan gamla och nya Shield TV märks främst på utsidan. Den nya maskinen är 40 % mindre, vilket faktiskt syns rätt så tydligt om man lägger dem bredvid varandra. I praktiken spelar det dock ingen roll när de väl är undanstoppade under TV:n. Vad som däremot inte är helt oväsentligt är att Nvidia har valt att skrota MicroSD-porten på baksidan, som många använde för att utöka det interna minnet på bara 16 GB. Det går dock fortfarande att koppla in en extern hårddisk via USB och använda den för att lagra media eller appar.
Även spelkontrollen som ingår har fått en överhalning. Där är skillnaden i storlek dock mer välkommen. Den gamla kontrollen påminde mycket om den allra första Xbox-kontrollen – STOR, tjock och klumpig. Den nya har blivit betydligt smalare och har ett kantigt yttre som ersätter de rundade formerna. I praktiken innebär det att den ligger bättre i handen och väger något mindre. Via den senaste programuppdateringen har Nvidia även öppnat upp för skak-funktionen i spel, vilket inte gick med den gamla eftersom den inte hade någon sådan.
Den speciella fjärrkontrollen som hör till Shield har också fått en uppdatering. Den är lite tjockare än den förra modellen och har blivit av med hörlursuttaget och miniUSB-porten längst ned. Detta bör betraktas som något positivt. I stället för ett uppladdningsbart batteri är fjärrkontrollen numera försedd med ett helt vanligt knappbatteri. Det betyder att den har ström längre tid och inte behöver laddas upp hela tiden. Dessutom ingår den numera som en del av standardpaketet och måste inte köpas till löst. Tack för det!
Spel i molnet – nu på PC och Mac
Resten av nymodigheterna återfinns på mjukvarusidan. Onlinespeltjänsten Geforce Now är fortfarande en del av paketet, men den har fått fler nya spel och har släppts loss från Nvidias ekosystem. Snart behöver du därför inte längre någon Shield-produkt för att strömma spel, utan kan göra det till en PC eller Mac. Det krävs fortfarande ett månadsabonnemang för att vara med, vilket kostar ungefär lika mycket som ett Netflix-abonnemang. Utbudet av spel är fortfarande lite skralt, även om flera AAA-titlar har lagts till. Helt nya spel går att köpa till, men priset för dem är alldeles för högt. Varför ska vi betala fullpris för ett spel som vi egentligen bara lånar i molnet? En annan sak jag råkade ut för under mitt test var Nvidias kösystem.
Kökultur
En grå söndag plockade jag fram kontrollen och satte på Shield för att spela. Men det blev det inte mycket av. ”Väntar i kö”, stod det på skärmen. Visst, jag har inte plockat fram plånboken för att prova tjänsten, men tänk dig att du skulle få samma meddelande nästa gång du ville titta på en film på Netflix. Det håller helt enkelt inte. När tjänsten väl fungerar är den lyckligtvis riktigt välgjord och har blivit betydligt bättre än förra gången jag testade den. Nvidia har uppgraderat datorerna som kör spelen, så att samtliga är utrustade med Nvidias Geforce GTX1080-kort. Det märks. Där man tidigare kunde märka av lite slöhet körs allt numera betydligt mer väloljat, även när alla inställningar är på max. Kom bara ihåg att använda en ethernet-kabel när du spelar eftersom trådlös anslutning resulterar i för stora paketförluster och därmed hackig och pixlig grafik på skärmen.
Netflix, YouTube och Kodi
Nu är ju detta en medieströmmare, så det är inte mer än rättvist att även nämna den här funktionen lite kort. Precis som den förra modellen är nya Shield TV ofattbart bra och inte minst snabb på att spela filmer och TV-serier från både Netflix, YouTube och Kodi. Det gör den i upplösningar upp till 4K och med HDR. En enda sak irriterade mig dock – och nu blir det lite nördigt. Shield TV har ingen inbyggd Dolby Digital Plus-dekoder, vilket är det ljudformat som Netflix använder. Shield TV skickar därför bara vidare signalen till TV:n i obehandlat skick för att den ska behandlas där. Kan TV:n inte det så får du nöja dig med stereo-ljudspår. Det är irriterande när man har ett komplett surroundsystem inkopplat till skärmen via den optiska utgången. Usch. Det hade varit bra om Nvidia gjorde det möjligt att koda alla ljud så att boxen skickade ut en likadan signal. Dolby Digital, tack. Kopplar du in boxen direkt till en hemmabioförstärkare som kan avkoda alla moderna ljudformat, slipper du hela det här problemet,
Slutsats
Den nya versionen av Nvidia Shield TV kan precis samma sak som sin föregångare, på grund av att de nästan har identiska innanmäten. Den nydesignade kontrollen och fjärrkontrollen som numera ingår gör dock att vi ändå tycker att den är ett bättre köp. Enda riktiga nackdelen är priset. För samma pengar kan du få en komplett spelkonsol som kan samma saker. Shield klarar dock hela mediespelarbiten bättre, så vi föredrar fortfarande den före PS4 eller Xbox One.