Klipsch The One är precis som Beolit 17 avsedd för en mognare publik än de renodlade bergsprängarna. Den är en del av Klipschs Heritage-serie, som är en hyllning till företagets mångåriga historia. Och illusionen är perfekt. Men sitt kabinett i äkta valnötsfaner och grovt vävda tygfront liknar The One något som skulle kunna vara byggt på 60-talet eller tidigt 70-tal. Men detta är en helt ny konstruktion, till skillnad från seriens övriga familjemedlemmar, som bland annat omfattar den gigantiska Klipschorn som startade alltihop för 70 år sedan.
Ovanpå högtalaren hittar man en kontrollpanel med två volymknappar och en vippströmbrytare. Självfallet i borstad koppar. Märkligt nog har aux-ingången och Bluetooth-ljudet var sin volymkontroll. Bluetooth-parkoppling görs med samma vippbrytare som sätter på och stänger av.
Bakom tyget hittar man två fullregisterelement på 2,25 tum och en gemensam 4,5-tums bas. Ett recept som påminner om flera andra i testet. Det finns sammanlagt 30 watt förstärkareffekt till förfogande.
The One är inte en bergsprängare i ordets rätta bemärkelse. Den går på batteri och kan enkelt tas med. Men den trivs bäst inomhus, där det inte blir repor på kopparpanelen eller stänks vatten på träytorna. Avsaknaden av bärrem eller dito -väska understryker detta.
Ljudet
Med det här utseendet förväntar man sig något mjukt och behagligt. Och det stämmer. Ljudet drar klart åt det varma hållet, med god hjälp av en fin och tilltagen bas. Röster får också lite extra ”kropp” på ett charmigt sätt, även om det nästan kan bli lite väl mycket i en del låtar.
Rent subjektivt verkar det som om The One går riktigt djupt i basen. I själva verket rullar den av strax under 60 Hz, men det märks inte eftersom den mellersta delen av basregistret har fått ett rejält lyft.
Mellanregistret är riktigt läckert och rent. Om du gillar solosång är The One en riktig trivselspridare.
Slutsats
Klipsch The One är utan tvekan den Heritage-högtalare som är enklast att smuggla in i vardagsrummet. Både pris- och platsmässigt. Om du är på jakt efter en smidig högtalare för att spela musik från mobilen är den ett strålande alternativ. Om det däremot är mer bärbart ljud som behövs så finns det andra och mer uppenbara alternativ i de riktiga bergsprängarna.
Också i detta test:
Marshall Kilburn
Ren och rå rock-nostalgi
Sätt fart på din Marshall-stack och ta med dig det tunga ljudet ut.
JVC Boom Blaster RV-NB100B
Kungen av gettot
Ingen kommer i närheten av Boom Blaster när det ska brännas asfalt!
B&O Play Beolit 17
Återförnyad klassiker
B&O Play har redan hittat rätt recept, så ingredienserna är i stort sett oförändrade sedan förra serveringen.
Monster Superstar Blaster
Hightech-kanon
Monsters bergsprängare är cyniskt brutal att se på, men låter snällare än väntat.
Philips PX840T
Konfirmations-sprängaren
Om budgeten är liten får man överraskande många funktioner för pengarna hos Philips.
Harman Kardon Go + Play
Både hemma och utomhus
Harman Kardons bärbara högtalare är smidig att ta med sig men fortfarande stilig nog för vardagsrummet.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser