Bluesound är NADs vapendragare i kampen mot Sonos, Samsung och de andra multiroom-märkena. De är inne på sin andra generation trådlösa högtalare och förstärkare, och det finns gott om förbättringar både när det gäller design och användarvänlighet. Jämfört med sin föregångare är Powernode 2 en kompakt krabat med runda kanter och knappar på toppen.
Installationen av Bluesound är lite mer omfattande än med exempelvis Sonos och Heos, eftersom man måste öppna en webbläsare för att komma åt de första inställningarna. Enklaste sättet är att använda förstärkaren som ”wifi-hotspot” och koppla in mobilen för att dela nätverksinställningarna. Gränssnittet har däremot blivit väldigt fint. Tillgången på musiktjänster är god och här har man (till skillnad från Sonos) också möjligheten att spela av 24-bitars hi-res-filer från USB-hårddisk eller nätverk.
Ljudkvalitet
Om sanningen ska fram var vi lite besvikna över den mediokra ljudkvaliteten i en del av testdeltagarna. Ur den synvinkeln var Bluesound-förstärkaren en desto festligare bekantskap. Lyssna bara på ”Hey Now” med London Grammar: här finns ett rejält fundament och en tyngd bakom pianotonerna, gitarrsträngarna har en tydlig snärt och Hannahs röst är större och mer känsloladdad. Det märks också att Powernode 2 har större upplösning och bättre skiljer på olika tonhöjder. Ljudbilden är både stor och exakt, och betydligt mer närvarande än vad vi upplevde med Sonos, Marantz och resten av utmanarna.
”Got a lotta people tryna drain me of this energy”, rappar Drake. Tja, Bluesound håller inte honom tillbaka, det är ett som är säkert. Han låter riktigt arg och replikerna är knivskarpa, utan att högtalarna eller förstärkaren förvränger ljudet. Powernode-förstärkaren har gott om dynamiska kraftresurser och kan spela högt utan antydan till andningssvårigheter.
– Det här låter stentufft, utbrister Geir förtjust.
Den krävande inspelningen med Ave Maria får mer ”luft” mellan tonerna och rösten framträder tydligt. Det finns också en större tystnad mellan tonerna som gör att musiken fängslar mer.
Lars Danielssons och Mathias Eicks ”II Blå” är en av de mest krävande låtarna i spellistan, men Bluesound river av den invecklade inspelningen utan problem. Här får vi höra övertonerna vi saknade hos de andra testdeltagarna och på samma gång klingar basen stramt och precist. Det här låter som äkta hifi på hög nivå!
Också i detta test:
Marantz M-CR511
Saknar tryck
Marantz förstärkare har ett klart och tydligt ljud men saknar muskler – och strömningstjänster.
Yamaha R-N602
Modern retro
I tuff retro-stil bjuder Yamaha på underhållande musik och multiroom på ett enkelt sätt.
Sonos Connect:Amp
På bakre raden
Med Sonos Connect:Amp får du marknadens mest användarvänliga multiroom-system. Problemet är bara att den inte låter särskilt bra.
Heos Amp
Kraft och finess
Den här förstärkaren från HEOS ser kanske liten ut, men jösses en sådan slagkraft!
Onkyo TX-8150
Rena toner
Stereoreceivern från Onkyo låter bra och har både DAB-radio och många anslutningar, till och med till skivspelare. Men strömningen är begränsad.
Pioneer SX-N30
Öppen musik
Pioneer låter fint och har många anslutningar. Strömningstjänsterna är lika få som hos Onkyo. Av en uppenbar anledning.
7 förstärkare med strömning: Sammanfattning
Stor eller liten?
Enligt vår erfarenhet är det inte säkert att en stor streaming-förstärkare låter bättre än en liten. Det är annat som avgör när du ska bestämma dig.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser