TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Canon PowerShot G7 X mark II

När bildkvalitet räknas mest

Canons senaste superkompakt krossar mobilkameran – och de flesta konkurrenterna.

Av / 2016-09-23 - 06:00
Canon PowerShot G7 X mark II

Ljud & Bild tycker

  • Fin bildkvalitet, lättskött och praktisk pekskärm, snabb fokus och hög bildhastighet.
  • Du får inte mycket för prisökningen från föregångaren.

När mobilkameran inte tar tillräckligt fina bilder är en fickkamera ett bra alternativ. Särskilt de som har en 1-tums bildsensor. Eftersom de ger en mycket högre bildkvalitet än andra kompaktkameror.

Anledningen är att bildsensorn, eller bara ”sensorn” som en del kallar den för något oprecist, är större och fångar upp mer ljus. Resultatet är klarare bilder med jämnare färger och mindre brus och grumligheter. Lägger man sedan till en ljusstark zoom så får man en förträfflig kompaktkamera som alltid ger finare bilder än mobilen.

Läs vår duell mellan mobilkamera och kompaktkamera

Sony, Nikon och Canon är några av dem som har utrustat kompaktkameror med 1-tums bildsensor. Det har fungerat utmärkt, och i fjol fick Canon utmärkelsen Årets bästa kompaktkamera för sin PowerShot G7 X.

Den lilla Canon-kameran har nyss ersatts av en version som heter G7 X II, med förbättrad processor, högre bildhastighet samt ett litet handgrepp på sidan. Den har växt ett par millimeter åt alla håll, men det bästa från föregångaren finns kvar: en 20 megapixlars bildsensor och ett ljusstarkt 24–100 mm-zoomobjektiv som täcker det mesta, och en vridbar pekskärm som gör kameran både praktisk och lättskött.

Annons

G7 X mark II har däremot ingen inbyggd sökare, vilket den närmaste rivalen Sony RX100 III har.

Vridbar pekskärm är väldigt praktiskt att ha i en liten kamera. Foto: Canon
Vridbar pekskärm är väldigt praktiskt att ha i en liten kamera. Foto: Canon

Praktisk pekskärm

Canon-kameran är väldigt enkel att använda. På toppen finns en popup-blixt och ett klassiskt funktionshjul. Med exponeringsautomatik, motivval med automatisk inställning av allt, videofunktion och en möjlighet att välja en valfri inställning.

Runt objektivet sitter en inställningsring. Man kan välja själv om ringen ska användas för att zooma – sömlöst eller mellan fasta brännvidder – eller ställa in bländare, fokus, slutartid eller ljuskänslighet (ISO). Bland annat.

Exponeringskompensation, där man kan justera om motivet ska bli mörkare eller ljusare, sitter praktiskt nog på en egen ratt under funktionshjulet.

En pekskärm är praktisk, inte bara för att den kan vinklas i selfie-läge utan för att den går att göra inställningar med – och bäst av allt: man kan ta bilder med ett finger på skärmen. Man pekar bara med fingret på motivet på skärmen så tas bilden med en gång. Då har kameran redan ställt in fokus och exponering, så att motivet blir korrekt exponerat och skarpt där man vill.

 

Bildkvalitet

Kamerans största styrka är det fina zoomobjektivet med ljusstyrka 1,8 vid 24 mm vidvinkel och 2,8 vid 100 tele. Bara det gör G7 X II mycket intressantare än den enklare G9 X, som inte heller har samma skärpa som G7 X och dess efterträdare.

Det går inte att hitta någon förbättring i bildkvalitet mot föregångaren. Färgåtergivningen är mycket bra, med jämna och mättade färger. Bilddynamiken är utmärkt för en kompaktkamera och bruset kontrolleras väl.

Dyksugen? Då är det tur att det finns ett undervattenshus till Canon-kameran. Foto: Canon
Dyksugen? Då är det tur att det finns ett undervattenshus till Canon-kameran. Foto: Canon

Ser man bara till att inte gå över ISO 3200 så är bruset försumbart. Undantaget är i mycket dåligt ljus, då kan färgbruset bli väldigt synligt. Som den blir vid ISO 6400. Bilderna blir överlag skarpa vid alla brännvidder och skärpan är jämnare än med de flesta kompaktkameror eftersom den optiska kvaliteten är så hög.

Sida vid sida med bilderna från en mobilkamera så ser man tydligt hur mycket mer realistiska bilderna från Canon-kameran blir. Vill man dela med sig av bilderna är det bara att överföra dem till mobilen med hjälp av wifi-funktionen.

 

Lite dyr

Kamerans största problem är att föregångaren G7 X är billigare, den kostar 5 000 kronor i butikerna som har kvar modellen. Och Sony RX100 III kostar lika mycket som G7 X mark II men har inbyggd sökare, vilket är väldigt praktiskt. Den är dessutom mindre och är mer fickvänlig. Canon-kameran har lika hög bildkvalitet och den praktiska pekskärmen förbättrar användarvänligheten, men vi tycker att Canon tar för mycket betalt för för få uppgraderingar.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Ljud & Bild