Actionkameror är superpopulära, och det är inte så konstigt. För en relativt hygglig summa kan man få en liten videokamera som är både enkel och väldigt rolig att använda. De är okomplicerade och kan sättas fast på det mesta och filma sport, action, eller egentligen vad som helst.
Marknaden för den här typen av videokameror växer konstant, försäljningssiffrorna har för länge sedan passerat konventionella videokamerors. Tillväxten förväntas fortsätta och i år ska det säljas 11 miljoner stycken. Det är mer än två miljoner fler actionkameror än 2015.
Kungen på marknaden är GoPro som är själva begreppet för actionkameror och det mest kända varumärket. Men fler märken vill ha en bit av kakan och nu ger sig Olympus in i actionleken. Där de i och för sig har funnits ett bra tag med sin Tough-serie, som innehåller marknadens mest välkända allväderskameror.
Nu kombinerar de Tough-kamerornas tålighet med actionkamerornas kompakta enkelhet i Tough TG-Tracker. En vattentät, robust och enkel actionkamera med 4K-video som håller tätt ner till 30 meters djup. Du kan med andra ord dyka med den utan att först montera fast ett undervattenshus.
Det kan du inte med Sony FDR-X1000V som vi också har testat.
Olympus har stoppat i flera lockande egenskaper i TG-Tracker. Som namnet antyder loggar den alla dina rörelser, så länge kameran är i Log-läge och med på turen. Var du har varit kan du se efteråt i Tracker-appen till Android- och Apple-telefoner, och data kan läggas in i arkivet när du lagrar videofilmerna.
Det är inte allt, inte på långa vägar. Du kan också läsa av lufttryck, djup under vatten, temperatur, höjd, kompassriktning och kameran kan logga en förvald gräns för g-krafter som registreras av kamerans accelerometer. Till exempel om man hoppar över ett hinder med cykel, kastar sig ut i fallskärm eller dyker ner i vattnet.
Utöver 30 meters djup överlever kameran i 10 minusgrader och tål fritt fall från 2,1 meter och 100 kilos tryck. En tvättäkta Tough-kamera alltså, fast med 4K-video ovanpå allting annat.
Enkel skötsel
Det vill säga, kameran spelar inte in 4K-video i full 3840 x 2160 punkters upplösning. I stället interpolerar den upp från de 7,2 megapixlar som bildsensorn (1/2,3 tum) har till 8,3 megapixlar. Man kan alltså hävda att detta inte är en ”äkta” 4K-videokamera, och tyvärr syns det på videofilmerna – och i stillbilderna man kan hämta ut från videofilerna. Du kan nämligen inte ta stillbilder på vanligt sätt med TG Tracker.
Men först lite om användbarhet. Eftersom kameran är så liten och lätt (180 gram) är den enkel att ta med sig. Knapparna sitter på toppen och är tillräckligt stora för att du kan använda dem med handskar på. En menyknapp leder till inställningar och sedan använder du pilknapparna och OK-knappen för att ändra inställningarna. Den vinklingsbara skärm är visserligen liten men gör kameran mer lättskött än exempelvis Sonys actionkameror som inte har någon skärm alls.
Jag hade föredragit en helt vridbar skärm, för när start/stopp-knappen för video sitter på ovansidan så passar det bäst att hålla kameran så att man använder tummen för att starta och stoppa inspelningen. Det lilla batteriet håller i en och en halv timmes videofilmning innan det behöver laddas, och behöver du mer ljus i filmen så går det att tända en LED-lampa ovanför objektivet.
Kraftig förvrängning
Kameran har fast fokus och fast brännvidd på 13,9 mm samt mycket bra ljusstyrka på bländare 2,0. Objektivet ger en extrem bildvinkel på 204 grader (161 med aktiverad digital bildstabilisator), som kan minskas med en menyinställning till 156 grader, eller 126 med stabilisator på.
Det ingår ett pistolgrepp som du kan använda som ett handtag och delvis stabilisering av handhållen filmning, som lagras i MOV-format. Det innebär att du inte kan se 4K-inspelningarna överförda via wifi till mobilen, och de flesta TV-apparater stöder inte heller avspelning av MOV-formatet via minneskortläsaren.
Olympus-kameran är så enkel att använda att det är kul att ha den med för att göra korta eller längre videofilmer av allt möjlig. Flippa på strömbrytaren så är du beredd att börja spela in direkt. Du behöver nästan inte använda skärmen, den extrema bildvinkeln fångar ändå allt framför dig. Sänker du ner kameran i vatten så räknar den själv ut att den befinner sig under vattenytan och sätter på djupmätning och anpassar exponeringen därefter. Det fungerar utmärkt, men du får leva med en ganska så grovkornig bild för att vara 4K-kvalitet. Stillbilder från videofiler ser inte särskilt övertygande ut, med låg upplösning och antydan till bildbrus, även i bra ljus.
Den kraftiga bildvinkeln innebär också en utmaning med förvrängningar. Som är tämligen häftiga. Håller du inte kameran rakt mot horisonten så böjer den av markant uppåt eller nedåt. Effekten är inte lika tydlig under vatten, men på land ser du hela tiden hur varken horisontella eller vertikala linjer är särskilt raka. Bildvinkeln har en annan olycklig bieffekt också: suddiga kanter och hörn. Inspelningarna är alltid skarpast i mitten, ut mot kanterna sjunker skärpan markant, och ljusförlusten i hörnen (vinjettering) är påtaglig.
Kul och praktisk actionkamera
Man köper inte Olympus TG-Tracker för 4K-video av utsändningskvalitet, utan för att det är enkelt att göra kul videor av aktiviteter med den. För många kommer säkert videokvaliteten att vara mer än bra nog, den är åtminstone bättre än från actionkameror med 1080 HD-video, men kan inte matcha de bästa actionkamerorna med 4K-video. Användarvänligheten, batteritiden och de många funktionerna som är praktiska för aktiva användare, uppväger till stor del för bristande 4K-kvaliteter.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser