TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: TomTom Start 52

Hitta rätt på semestern

Ibland är det bättre med en enkel GPS än mobilen. Som TomToms billiga instegsmodell Start 52.

Av / 2016-07-07 - 14:27
TomTom Start 52

Home tycker

  • Prisvärd, enkel och användarvänlig. Fria kartuppdateringar för Västeuropa.
  • Lågupplöst skärm, enheten är lite svårt att lossa från hållaren och ljudet är inte direkt kristallklart.

Med gratis-appar och allt större mobilskärmar kan det tyckas att allt färre egentligen behöver en separat GPS-navigator för att hitta rätt på vägarna. Men det är inte dumt alls att ha en enkel och användarvänlig GPS liggande. Vilket vi upptäckte efter ett par veckor med TomToms billiga Start 52.

Navigatorn finns i tre storlekar med skärmar på fyra, fem respektive sex tum (Start 42, 52 och 62) och börjar på tusenlappen för den allra minsta. De tre kan samma sak, det är bara skärmstorleken och prislappen som skiljer dem åt.

Mellanmodellen är en bra kompromiss, den är större än många mobiler men tillräckligt liten för att ligga i handskfacket tills man behöver den.

 

Gratis karta

Start 52 är otroligt enkel, vilket syns på den ganska grovkornig skärmupplösningen. Ljudet är tillräckligt bra för att man ska höra meddelanden, men jag efterlyser lite tydligare röstinstruktioner. Du kan för övrigt koppla den till datorn och ladda ner kartuppdateringar för Västeuropa, helt gratis, så länge du äger GPS:en, men efter bara tre månader måste du börja betala om du vill ha kvar varningar om fartkameror.

Annons

Den har ingen Bluetooth eller kö-varningar via TomTom Traffic, vilket kräver ett inbyggt SIM-kort, men den har TomToms Advanced Lane Guide – filbyten – som mycket tydligt visar när och var du ska svänga av eller byta fil.

Foto: TomTom
Foto: TomTom

 

Låg upplösning

Pekskärmen är inte lika high-tech som på en mobiltelefon. Upplösningen är beskedlig och skärmen är resistiv, inte kapacitiv. Det vill säga att den är tryckkänslig stället för beröringskänslig som mobilen är. Så du måste trycka lätt på skärmen för att navigera i menyer, förstora och ange destinationer.

Det fungerar alldeles utmärkt, för det finns inte många avancerade funktioner för att gå vilse bland. Att lägga in en destination är oerhört enkelt och går snabbt. Start 52 är måhända inte den snabbaste vi har sett på att hitta en rutt, men det går tillräckligt fort för att man ska slippa bli frustrerad.

När på är ute och kör hänger navigeringen med snabbt och visar vägen. Filbyten visas väldigt bra på den lilla skärmen. Ljudet är som sagt inte särskilt tydligt – och det går inte att koppla in bilstereon – men varningar hörs tillräckligt tydligt. Skärmen växlar automatiskt till nattläge och den kan släckas (sättas i viloläge) när man inte behöver den eller vill spara ström.

 

Tillbehör

Start 52 kan ansluta till 12-voltsuttaget med den medföljande USB-adaptern och fungerar i upp till en timme på det uppladdningsbara batteriet, så att du kan ta med den in i huset och sitta ner i lugn och ro och ändra inställningar, lägga upp rutten och uppdatera kartbasen.

Det medföljande fästet med sugkopp kan vridas och vinklas till önskat läge, men det är lite svårt att ta bort GPS-enhet från den, vilket resulterar i att sugkoppen lossnar från vindrutan om man rycker lite för hårt.

Trots detta är Start 52 ett billigt och bra val för dem som behöver en ordentlig GPS-enhet, och på många sätt är den bättre än mobiltelefonen eftersom det inte använder datatrafik över mobilnätet. Just det är speciellt praktiskt på bilsemestrar utomlands, där satellitnavigering inte kostar något.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stortest: Möt sommaren på två hjul

Bakhjulsdriven Model 3: Här får du mycket för pengarna

När körglädje är viktigare än räckvidd

F-150 Lightning: Mäktig och läcker

Ett kanonbra bilköp

Kia EV9: Vilken SUV!

Familjevänlig AMG-raket

Smart ström till elbilen

Bekväm långfärdsexpress

Fisker Ocean: Potentialen finns där – om företaget finns kvar

Kinesen som är bättre än rivalerna

Långfärdsexpressen

Ljud & Bild