Av Audun Hage och Geir Gråbein Nordby
Du har läst vårt stora test av multiroom-högtalare och bestämt dig för ett system som ger musik i flera rum. Och du har naturligtvis försäkrat dig om att det stöder alla strömningstjänster och filformat du behöver. Är det något mer du måste tänka på?
1. Rätt högtalare i rätt rum
Multiroom handlar om att fylla hela huset med musik, så det är viktigt att högtalarna dimensioneras efter rummet de spelar i och efter hur de ska användas. I sovrummet, köket och badrummet räcker det oftast med bakgrundsmusik. Då funkar små och lättplacerade högtalare bäst. I vardagsrummet och på andra ställen där man ägnar sig åt koncentrerat lyssnande bör man satsa på större högtalare. Gärna två stycken som spelar i stereo!
Bara du vet hur många rum du behöver ljud i. Det geniala med multiroom-system är att de går att utöka allt eftersom. Du kan lägga till flera högtalare om behoven växer. Av kompatibilitetsskäl rekommenderar vi dock att du håller dig till ett enda märke.
2. Se till att du har bra hastighet!
När du strömmar musik så är det ännu en källa som förbrukar kapacitet i hemnätverket. Det är trist om musiken börjar hacka bara för att någon laddar ner en film eller sitter och tittar på Netflix i Ultra HD-upplösning i ett annat rum. Hastigheten på bredbandet måste klara av alla behov, och de kan öka i takt med att multiroom-systemet byggs ut.
3. Bra Wi-Fi är en förutsättning
Multiroom-system använder sig av hemmets Wi-Fi-nätverk för att sprida musiken trådlöst till alla rum. Det innebär att du får flera nya enheter som belastar det trådlösa nätverket. Ta inte för givet att en billig router har tillräckligt bra täckning i alla husets alla skrymslen och vrår. Multiroom är beroende av bra Wi-Fi, så det kan hända att du måste göra ett par justeringar eller uppgraderingar.
Det finns mycket du kan göra för att förbättra Wi-Fi-täckningen. Det första är att se till att routern står på rätt ställe, förslagsvis mitt i huset. Står den i ett hörn på ena våningen så räcker den knappast hela vägen till motsatta hörnet på andra våningen.
För att utöka räckvidden kan du behöva använda en extra ”access-punkt” eller ”extender”. En annan variant är att använda husets elnät – kallas även för ”home plug och är en liten dosa som stoppas in i ett vägguttag och sedan distribuerar nätverket via kablarna i väggarna.
Tänk på att en del system, till exempel Sonos, skapar sitt eget trådlösa nätverk och alltså bara kan använda särskilda ”extenders” för att förlänga räckvidden.
4. Läs bruksanvisningen!
Oavsett om du är nybörjare eller van användare så bör du ha instruktionsboken till hands när du ställer in systemet första gången. Tillverkarna har oftast de bästa tipsen om hur man bäst installerar allting i rätt ordning. En del apparater är otroligt enkla att installera, man behöver bara trycka på en knapp på routern (WPS) för att koppla upp allting automatisk, eller klicka på ”OK” för att dela mobilens Wi-Fi-inställningar. Upprepa detta steg för varje produkt som kopplas in.
5. Ta kontrollen med surfplattan!
Alla musiksystem behöver en bra fjärrkontroll. En praktisk funktion med multiroom-system är att de kan styras från en app på mobilen. På så sätt kan alla familjemedlemmar sköta musiken i sina egna rum. Men för att få ut maximalt ur systemen så rekommenderar vi att man använder en surfplatta i stället. Många multiroom-system har en särskild app för surfplattor som utnyttjar den större skärmytan och ger en mycket bättre översikt än mobiltelefonen. Då blir allt enklare att ställa in och ha koll på.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser