Det första vi kan konstatera är att urvalet av bra multiroom-produkter har blivit mycket bättre än det var för bara några år sedan. Branschen har verkligen fått upp ögonen för den här kategorin och insett vad som krävs för att kunna hävda sig. Men det är fortfarande stora skillnader mellan de olika systemen, både när det gäller användarvänlighet, funktioner och inte minst ljudkvalitet.
Sonos ska ha en del av äran för att multiroom har blivit så populärt. De hade länge nästan monopol på marknaden, vilket har gett dem ett tydligt försprång på många områden. Efter att ha jämfört alla de olika systemen med varandra har vi insett att Sonos fortfarande ligger en bit före konkurrenterna – både när det gäller hur systemen konfigureras, installeras och utökas till flera rum. Parallellt med detta har ljudkvaliteten i deras största högtalare, Play:5, blivit betydligt bättre. Med tanke på detta är Sonos den bästa totallösningen och får mycket välförtjänt utmärkelsen ”Bäst i test”!
Ändå finns det flera konkurrenter som förtjänar att nämnas. Sony och deras toppmodell SRS-X99 har mycket hög ljudkvalitet och en mängd användarvänliga finesser, vilket gör den till ett attraktivt alternativ för mer erfarna användare. Detta är en stark kandidat för dem som vill ha ännu större flexibilitet, till exempel kunna använda Bluetooth och spela högupplösta 24-bitars musikfiler. Bluesound är också ett intressant alternativ för dem som är intresserade av bästa möjliga ljud, eftersom Pulse-högtalarna kan spela både högt och rent.
Anläggningen som ger mest och bäst ljud för pengarna, kommer från tyska Raumfeld. De små Stereo Cubes-högtalarna är inte nödvändigtvis det mest praktiska alternativet, men däremot får du äkta stereoljud med en stor, bred ljudbild som gjord för myslyssning i soffan. Även om flera av konkurrenterna (inklusive Sonos) kan koppla ihop sina högtalare parvis för att spela i stereo, så är det betydligt dyrare än vad Raumfeld erbjuder. En mycket bra köp!
En sak vi kan slå fast efter att ha testat dussintals multiroom-högtalare är att storleken fortfarande räknas. Om du är intresserad av bra ljud (och det är du ju) så lönar det sig helt klart att lägga pengar på någon av de större modellerna. Speciellt om du har ambitioner att ersätta den gamla stereon i vardagsrummet. I andra rum, till exempel köket, badrummet eller sovrummet, kan du däremot spara pengar genom att satsa på någon av de mindre modellerna. Det bör också påpekas att flera av märkena även har soundbar-högtalare med multiroom-anslutning, som alltså också kan fungera som en del av ett större system.
Också i detta test:
Samsung R5 / R3
Samma ljud åt alla håll
Samsungs högtalare låter likadant var du än sitter och lyssnar.
Sony SRS-X99 / SRS-X88
Prickfri klang
Sony-systemet är en fröjd för både ögon och öron.
Yamaha Restio ISX-80 / WX-030
Platt ljudbild
Användarvänlig och ger mycket för pengarna.
Panasonic SA-PMX100B/SC-ALL2
Multitalangen
Panasonic är inte beredda att ge upp den klassiska stereon riktigt än.
Monster Streamcast S3 / S2
Monster-ljud
Slank och smäcker design, väldigt potent bas.
Geneva Aerosphere Large /Aerosphere Small
Klotrunt designljud
Geneva kan fylla hela vardagsrummet med ljud samtidigt som högtalarna är läckra att titta på. Men de kostar!
Philips Izzy BM7 / BM5
Otroligt enkel att sköta
Smidigare än så här kan det inte bli.
Sonos Play:5/Play:3
Multiroom-kungen
Ingen större överraskning. Sonos är fortfarande herre på täppan när det handlar om multiroom.
Bluesound Pulse 2 / Pulse Mini
Häftiga rytmer
Slagkraftighet kombineras med musikalitet, allt i en lättskött inpackning.
Raumfeld Stereo Cubes / One S
Rumskänsla i äkta stereo
Raumfeld slår ett slag för hifi-folket med sina kompakta men välljudande stereohögtalare.
Denon HEOS 7 HS2
Enkelheten själv
Slagkraftighet kombineras med musikalitet, allt i en lättskött inpackning.
LG Music Flow H7 / H3
Bara nästan
LG har mycket bra, men saknar det där lilla extra.