TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: BenQ W2000

Kungen av budgetbio

BenQ W2000 är klassens bästa projektor. Så enkelt är det.

Av / 2016-05-04 - 05:00
BenQ W2000

Ljud & Bild tycker

  • Färgerna är superba, vilket tillsammans med kontrast och ljusstyrka ger tryck i bilden. Korrekt kalibrerad direkt ur kartongen är ett plus, och fläktljudet är bland de lägsta i klassen. Vertikal linsvinkling underlättar installation och fjärren har direktknappar för skärpa, kontrast och ljusstyrka.
  • Det finns fortfarande en del att hämta i svärta, skärpa och detaljer: Fast då får man gå upp i pris.

Nya W2000 är BenQ:s billigaste projektor med färgkalibrering efter Rec 709-standarden. Det betyder att kalibreringen är gjord efter branschstandarden för HDTV, vilket ska garantera att det vi ser på skärmen är just det som regissören ville att vi skulle se.

Man kan överföra video trådlöst via HDMI från avspelaren och den trådlösa mottagaren – som är extrautrustning – kan döljas i ett utrymme inuti projektorn. Så man slipper ha en extra klump som syns.

Projektorn har fina kalibreringsmöjligheter, med äkta 3D-kalibrering för varje färg. Vi gillar också att fjärrkontrollen har direktknappar för grundinställningar som ljusstyrka, kontrast och skärpa. Det är nämligen sådant man kan vilja fintrimma någon gång emellanåt.

BenQ W2000 är tillsammans med Epson TW5350 den tystaste projektorn i testet. Den är inte lika tystgående som dyra och stora modeller, men mindre störande än NEC och Acer.

 

Annons

Strålande bildkvalitet

Vi blev förtjusta över Epsons färger och vi är lika imponerade av BenQ. W2000 har nämligen en färgåtergivning som är väldigt snarlik vilket betyder att bilden får den fräscha värme den ska. Här finns rödfärgen på plats, som gör att en solnedgång är orange och tjusig, hudtoner får en rödaktig friskhet utan att det går över i solbränna. Sandstenen i Mad Max: Fury Road har den rätta rödbruna färgen och man ser tydligt de lila schatteringarna i den annars så blå himlen – viktiga färgnyanser som varken Acer eller Epson får fram.

Dessutom har BenQ svartare svärta än Epson. Det betyder att natthimlen är mörkare och djupare, så att stjärnorna framträder tydligare mot bakgrunden. Projektorn passar alltså bättre för film noir, samtidigt som ljusstyrkan är tillräckligt bra för att man inte ska vara tvungen att ha det beckmörkt i rummet för att titta på film och spela spel (men som vanligt rekommenderar vi att man har det).

 

Slutsats

När det gäller bildkvalitet är det ingen i den här klassen som slår BenQ W2000. Hela färgspektrat finns på plats och balansen är superbra. Den viktiga rödfärgen som gör att ökensand får rätt gyllenbruna varma färg finns där och blå schatteringar på himlen får lila nyanser där de ska.

Svärtan är dessutom så bra att stjärnorna sticker ut mot bakgrunden, och tack vare det överglänser BenQ sammantaget Epson.

W2000 är dessutom en av de tystaste i testet, även om den också skulle kunna bli bättre.

Också i detta test:

NEC V302H

Kall bild

Bilden är skarp men saknar tryck och färgbalansen hade kunnat vara bättre.

Skarp bild med fint lite brus.
Vilken förinställning man än väljer så är det för lite rött och svärtan hade kunnat vara bättre. Fläktljudet är i mesta laget och vi hade velat ha direktknappar på fjärren för enkla bildinställningar. Ingen vertikal linsjustering.
Läs hela testet

Epson EH-TW5350

Gnistrande färger

Ingen i testet är bättre på färger än Epson.

Epson-projektorn har tjusiga färger med många nyanser. Lysande inställningar ger full flexibilitet och trådlös multimediefunktion är praktiskt.
Svärtan hade kunnat vara bättre. Ingen vertikal linsvinkling.
Läs hela testet

Acer V7500

Bra nog

V7500 har en skarp och bra bild. Men den är inte felfri.

Bra tryck i bilden, och det syns inte mycket brus. Färgerna är välbalanserade och hudtoner ser neutrala ut. Går att komplettera med trådlös bildöverföring.
Inte tillräckligt med rödfärg, vilket gör att en himmel med nyanser av blått och lila bara ser blå ut. Fläktljudet är i överkant och vi skulle vilja ha direktknappar på fjärrkontrollen för en del bildinställningar.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Ljud & Bild