TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Fyra billiga HD-projektorer

200 tum för samma pengar som en TV

Mer kul för pengarna kan du inte få.

Av / 2016-05-04 - 06:00
Fyra billiga HD-projektorer

Visst är det kul att gå på bio. Det är något speciellt med den enorma bilden som gör att man lever sig in i filmen extra mycket. Men med på köpet får man alla långa reklamfilmer, det irriterande prasslet från alla godispåsar, hostandet och harklandet och småpladdret från publiken. Sådant klarar man sig utan.
 

Det är där hemmabion kommer in i bilden. För att kopiera biografkänslan hemma behöver man en STOR bild. Det vill säga en bild som fyller synfältet. Beroende på tittavståndet handlar det lätt om 100 tum eller ännu mer på diagonalen, och då kostar en TV ”skjortan”. Får vi lov att fresta med en Samsung 78JS9505 för 120 000 kronor? Då är en projektor ett mer ekonomiskt alternativ, som i ett mörklagt rum utan vidare kan måla upp en bild på 100–120 tum. Du kan få den hur stor du vill, bara utrymmet i vardagsrummet sätter gränserna.

 

Billiga HD projektorer

Projektorerna har alltid funnits som alternativ till en stor TV, fast inte helt utan kompromisser. Dålig ljusstyrka har inneburit att du i praktiken måste ha ett helt mörkt rum för att få bra kontrast på filmduken. Många projektorer väsnas också från fläktarna, som behövs för att kontrollera temperaturen i den starka lampan. Sist men inte minst har priset och livslängden på lamporna gjort det till en dyr affär att titta på många timmars TV och sport på projektorn. Allt detta är fortfarande faktorer som man ska ta hänsyn till när man väljer projektor, men har förbättrats markant under årens lopp.

På TV-fronten finns ett allt större urval av skärmar med knivskarp 4K-upplösning. Men ärligt talat är det lite fånigt att prata om 4K-TV-apparater på 55 och 65 tum när man ser vilken bildkvalitet som går att få med en vanlig HD-bild som projiceras på en 100- eller 150-tums duk. Det ryms betydligt fler detaljer i HD-signalen än man skulle kunna tro och spelfilmer kommer verkligen till liv när de visas i storformat. Den klaustrofobiska känslan man får av en tät rysare, eller det post-apokalyptiska raseriet i Mad Max: Fury Road, där man nästan kan känna smaken av sand i munnen när slavarna kliver över lik för att få tag i en droppe vatten. Sådan inlevelse och realism går inte att få förrän bilden fyller synfältet, och det är bara möjligt med projektor och filmduk. Åtminstone så länge man inte är ”gjord av pengar”.

Annons

 

Utrustning

Det har hänt mycket på utrustningsfronten den senaste tiden. Förutom dubbla HDMI-ingångar för inkoppling av flera videokällor har vissa modeller trådlös signalöverföring, så att man slipper långa och dyra HDMI-kablar. Smart TV-funktioner brukar inte finnas, men det löser man enkelt med en Apple TV, Chromecast eller någon liknande mediespelare. Epson TW5350 kan för övrigt kopplas upp mot hemnätverket och överföra video och stillbilder trådlöst från mobiltelefoner och surfplattor.

 

Projektorerna

Den här gången tar vi oss an fyra projektorer som kostar mellan 7 500 och 11 000 kronor. Projektorerna från BenQ, Acer och NEC är av DLP-typ, där ungefär två miljoner små speglar vrider på och av varje pixel beroende på vilken färg den ska ha vid varje givet tillfälle. Den är en sofistikerad, blixtsnabb underhållsfri teknik vars enda nackdel är ”regnbågseffekten” som innebär att alla färger bryts upp när man flyttar blicken över kontrastrika områden på duken. Detta är ett fenomen som inte alla människor är lika känsliga för men som vissa tycker är påfrestande efter ett tag.

Epsons projektor är däremot av typen LCD. I den projiceras varje färg genom var sin färgpanel och man slipper regnbågseffekten. Nackdelen är att LCD-tekniken kräver dammfilter som måste rensas eller bytas ut ibland.

 

Så testade vi

Vi har synat bildkvaliteten från projektorerna, först en och en och sedan sida vid sida i vårt testrum med kontrollerad belysning. Ljusstyrka, färgåtergivning, kontrast och svärta (förmågan att visa kolsvart) är några av de viktigaste kriterierna när vi utvärderar bildkvaliteten visuellt. I den här prisklassen tycker vi inte att det riktigt passar att mäta färgåtergivningen med professionell mätutrustning eftersom få, om ens någon, kommer att betala extra för kalibrering.

 

Tänk på avståndet
De bästa projektorerna för runt 10 000 kronor har en överraskande bra bild även när man blåser upp den till 150 tum. Det innebär att du kan välja skärmstorlek efter vad som passar måtten på ditt rum och inte behöver oroa dig för om projektorn har tillräckligt hög ljusstyrka för att fylla duken. Tänk bara på projiceringsavståndet till filmduken, billiga projektorer har oftare korta sådana avstånd. Om du placerar projektorn längst bak i rummet kan du råka ut för en ofrivilligt stor bild i andra änden.

 

Mer för pengarna
Billiga projektorer har inte samma svärta, skärpa och färgdjup som de dyra hemmabioprojektorerna. I testet blev vi ändå väldigt förvånade över hur långt bildkvaliteten har kommit i den här prisklassen. Jämfört med tidigare tester såg vi väldigt lite pixel- och ”moskitobrus” (som kallas så eftersom flimret på filmduken påminner om en svärm myggor).Sådant kan orsakas av en dålig processor men också av ett för stort vitt segment på DLP-färghjulet. Det är dock fortfarande så att DLP-projektorer har ett visst pixelbrus i mörka områden, så att man får en flimrande effekt när speglarna vinklas in och ut (varje pixel slås av och på).

BenQ W2000

Kungen av budgetbio

BenQ W2000 är klassens bästa projektor. Så enkelt är det.

Färgerna är superba, vilket tillsammans med kontrast och ljusstyrka ger tryck i bilden. Korrekt kalibrerad direkt ur kartongen är ett plus, och fläktljudet är bland de lägsta i klassen. Vertikal linsvinkling underlättar installation och fjärren har direktknappar för skärpa, kontrast och ljusstyrka.
Det finns fortfarande en del att hämta i svärta, skärpa och detaljer: Fast då får man gå upp i pris.
Läs hela testet

NEC V302H

Kall bild

Bilden är skarp men saknar tryck och färgbalansen hade kunnat vara bättre.

Skarp bild med fint lite brus.
Vilken förinställning man än väljer så är det för lite rött och svärtan hade kunnat vara bättre. Fläktljudet är i mesta laget och vi hade velat ha direktknappar på fjärren för enkla bildinställningar. Ingen vertikal linsjustering.
Läs hela testet

Epson EH-TW5350

Gnistrande färger

Ingen i testet är bättre på färger än Epson.

Epson-projektorn har tjusiga färger med många nyanser. Lysande inställningar ger full flexibilitet och trådlös multimediefunktion är praktiskt.
Svärtan hade kunnat vara bättre. Ingen vertikal linsvinkling.
Läs hela testet

Acer V7500

Bra nog

V7500 har en skarp och bra bild. Men den är inte felfri.

Bra tryck i bilden, och det syns inte mycket brus. Färgerna är välbalanserade och hudtoner ser neutrala ut. Går att komplettera med trådlös bildöverföring.
Inte tillräckligt med rödfärg, vilket gör att en himmel med nyanser av blått och lila bara ser blå ut. Fläktljudet är i överkant och vi skulle vilja ha direktknappar på fjärrkontrollen för en del bildinställningar.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denon siktar högt – och prickar rätt

Ultra-närbildsprojektor – det perfekta alternativet till en jätte-TV?

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Ljud & Bild