Vi har redan berättat om ett NASA-projekt som ska göra det möjligt att göra 3D-utskrifter av mat, så att astronauter på väg till Mars kan skriva ut en pizza som färdkost. Men vad som händer i Barcelona redan nu är både mer realistiskt och mer högtflygande.
Michelin-kocken Paco Perez har nämligen börjat använda en 3D-skrivare på en av sina restauranger, La Enecota i spanska Barcelona. Där experimenteras det med udda rätter, till exempel 3D-printadfiligran av mosad sjöborre med kaviar och skummad morot som föreställer ett korallrev på havsbotten.
Paco Perez 3D-skrivare är utrustad med olika stålbehållare som innehåller färska ingredienser. I dag printar han med mosade sjöborrar, men det går också att använda potatismos eller smält choklad.
”Det är spännande att se hur tekniken kan bidra till gastronomin. Vår kreativitet formas av den teknik som finns tillgänglig”, säger Paco Perez till BBC.
Han nämner annan teknik, till exempel mixern, mikrovågsugnen och värmelampan, som på sin tid var nya uppfinningar men som numera är naturliga redskap. Och några av de tekniker som i dagflyttar gränser kan så småningom bli vanliga i alla kök.
Källa: BBC