TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Epson SureColor P800

Fotokvalitet i A2-format

Stora bilder är mycket roligare att titta på. Men man behöver ett ordentligt redskap.

Av / 2016-01-14 - 06:00
Epson SureColor P800

Ljud & Bild tycker

  • Felfria fotoutskrifter i storformat gör att bilderna kommer till sin rätt. Trådlös utskrift och flexibel pappershantering gör skrivaren lättskött, även för oerfarna fotografer.
  • Rullhållare är extrautrustning.

Fotografer som ska sälja sina bilder behöver hög utskriftskvalitet. Sådant kostar pengar. Bilderna ska ju inte bara ha varaktig kvalitet, de ska se så bra ut som möjligt också. Då räcker det inte med en enkel A4-skrivare från Coop.

Man får hosta upp mycket mer pengar för att få professionell utskriftskvalitet.

Om man klarar sig med en A3-skrivare behöver det inte bli så kostsamt. En Canon Pixma Pro-eller Epson SureColor-skrivare kostar en bra bit under 10 000 kronor och har en utmärkt utskriftskvalitet i A3-format. Det finns bara en hake: de kan inte skriva ut i A2.

Skillnaden är större än den kanske låter. En bild i A2 är dubbelt så stor som en i A3. Det ger ett helt annat intryck av fotografiet när det sitter bakom glas och ram. Landskap, makro eller porträttbilder ser mycket snyggare ut i A2 än i A3 när de hänger på väggen.

Men det finns nackdelar med A2 också. Skrivaren blir mycket större och drar mer bläck. Och stora bläckpatroner kostar mer.

Annons

Därför är det bara de mest sparsmakade fotograferna, som säljer sina bilder, som behöver en skrivare av det här formatet.

 

Snabbare

Den här tillhör inte de största skrivarna. Epson SureColor P800 är proffsversionen av den kritikerosade P600 som gör A3-utskrifter, och inte större än att den får plats på en yta som är 70 x 40 cm. Med påmonterad rulle (extrautrustning) är den 75 cm djup.

Det är en bit kvar till volymen på Epsons större 4900-modell, för 40 000 kronor, som många yrkesfotografer känner igen.

P800:s design, funktioner och bläckteknik är i stort sett samma som i den dyrare A2-modellen, som ersätter den populära 3880-modellen med A2-format.

 

Läs vårt test av Epson 3880.

 

Det betyder att nya P800 har Epsons pigmenterade UltraChrome HD-bläck och MicroPiezo AMC-skrivarhuvud (Advanced Meniscus Control) för att ge bättre färgdynamik, mättnad och finare detaljer.

För fotografer innebär det bättre färgegenskaper och djupare svärta, med finare kontrastgraderingar. Vilket syns både i färgbilder och svartvita bilder. De nio bläckpatronerna är mycket större än normalt för fotoskrivare: 80 ml. Som jämförelse är mellan 10 och 20 ml en vanlig storlek för bläckpatroner för vanliga hemskrivare.

Nio 80 ml bläckpatroner, vara fyra är svarta och grå toner, gör att Epson-skrivaren är enastående med svartvita bilder. (Foto: Tillverkare)
Nio 80 ml bläckpatroner, vara fyra är svarta och grå toner, gör att Epson-skrivaren är enastående med svartvita bilder. (Foto: Tillverkare)

Här utgörs de olika patronerna av två med svart bläck, två med grått och en vardera med cyan, ljus cyan, gult, magenta och ljus magenta. De svarta och grå (light black, matte black, light light black och photo black) används för mättnad, gradering och glansning av bilderna och bidrar särskilt till svärtan och gråskalan i svartvita utskrifter.

Jämfört med 3880-modellen är P800 betydligt moderniserad och mycket mer användarvänlig. Tack vare en vridbar pekskärm och trådlösa utskrifter är den mer flexibel. Och snabbare.

En bild i A3+ tar ungefär fem minuter, vilket inte är lika snabbt som P600 som klarar det på under två och en halv minut. Men den tar inte mer än drygt sju minuter på sig med A2 och normala fotoinställningar – men nästan tretton minuter med ett A2-ark när utskriftsinställningarna är inställda på maximal kvalitet.

 

Svärta och kontrast

Det fina med Epsons P800 är att den klarar papper, kartong, overhead och konstpapper upp till en och en halv millimeters tjocklek och det finns ICC-profiler för en lång rad pappersmedia.

Detta är också en källa till avvikelser som ingen fotograf vill ha, för de olika papperstyperna beter sig olika när de mättas med bläck. En pappersprofil för utskrifter (ICC) kompenserar för det, men de allra mest nogräknade fotograferna kommer att se skillnader på blankt papper och tjock matt papperskvalitet, vilket kan betyda att man måste tillbaka till Photoshop och anpassa utskriftsprofilen.

Utan att gå alltför vetenskapligt tillväga, utan baserat på krävande testplanscher och andra utskrifter, är det ingen tvekan om skrivarens fotokvaliteter. Skillnaden mot P600 är föga överraskande relativt liten. Du kan se lite finare detaljering om du använder förstoringsglas på utskrifter från P600. Detta kan bero på mindre droppstorlek (2 i stället för 3,5 pikoliter) och aningen högre upplösning.

En jämförelse med utskrifterna från vårt test av 3880-modellen visar tydligt hur mycket bättre den nya skrivargenerationen är. Det är inte lika stor skillnad i färgdynamik som förväntat, men kontrastgraderingarna och svärtan är mycket bättre med P800. Tittar man på en blå himmel, rödtoner, gröna blad i landskapsbilder och hudtoner så är färgerna också bättre mättade och har ännu finare graderingar. Så att bilderna ser mer levande ut.

Byter man till svartvitt är skillnaden påtaglig. Bilddynamiken och gråskalans gradering är enastående med P800. Det syns fler detaljer i skuggor och i porträtt är gråtoner helt enkelt vackra. Djupet i svärtan är kanske den största skillnaden mot 3880 och kan vara en tillräckligt stor anledning att byta för dem som skriver ut mycket i svartvitt. Annars är inte skillnaden så stor att en välfungerande 3880 måste kastas på tippen och ersättas av en P800.

 

Inte bara för proffs

Med SureColor P800 har Epson lyckats förbättra en av de bästa skrivarna vi har skådat. Den är snabbare, enklare att använda och kan skriva ut direkt från mobil och surfplatta, till exempel en iPad Pro. Som en del fotografer garanterat kommer att använda för att visa upp sin portfölj och för att redigera bilder som överförs trådlöst från kameran till surfplattan. Men det innebär inte att P800-skrivaren bara passar för proffs. Den kan användas av alla amatörer och proffs som behöver en flexibel A2-skrivare som ger gallerikvalitet på olika pappersmedia.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Ljud & Bild