Denon har verkligen fattat det här med användarvänlighet. Deras receiver har det kanske mest smakfulla och prydliga menysystemet i hela testet, med en tydlig startmeny som går igenom den första användningen steg för steg. Att den visar TV-bilden i bakgrunden av inställningsmenyn är smart och när den automatiska inställningen är klar kan man göra manuella fintrimningar för hand i realtid, så att man hela tiden hör vad som händer. Annars är det ju nästan hopplöst att lyckas!
Denon har färre kontakter på baksidan än de andra. De flesta analoga videoingångarna är borta (ingen använder dem ändå!) och här finns varken skivspelaringång eller någon flerkanals förstegsutgång. Du är alltså låst till den kraft som förstärkaren har att erbjuda och kan inte uppgradera. Det positiva är att baksidan är ovanligt välstädad, vilket förenklar inkopplingen. Och 3D-ljud med Dolby Atmos och DTS:X finns på plats.
Musikuppspelning görs allra enklast med AirPlay och Spotify Connect, eller via Bluetooth. För uppspelning av högupplösta ljudformat ska man använda DLNA och en lämplig app på smartmobilen eller datorn.
Ljudkvalitet
Denon-receivern har ett mycket klart ljud och en stor, öppen ljudbild. Dialogen i ”Interstellar” är tydlig och filmmusiken är luftig och stor. Inte minst tack vare Audyssey MultEQ XT-rumskorrektionen som gör ett bra jobb med att justera klangen i alla högtalare. Med upp till åtta mätpunkter kan systemet göra sig välbekant med akustiken i rummet, och ge en mer homogen ljudbild på många sittplatser samtidigt.
Denon har den prydligaste baksidan och dessutom den bästa skärmmenyn. Foto: Denon
Denon fungerar utmärkt med film, men är kanske lite i överkant energisk i diskanten när man lyssnar på musik. Ed Sheerans röst i poplåten ”Thinking Out Loud” och raspandet på kontrabasen i Tracy Bonhams ”bluesiga” visplatta ”Wax & Gold” skildras på tydligaste sätt. Denon kan dock upplevas som lite överenergisk i diskantregistret jämfört med konkurrenterna. Pure Direct-ljudläget låter bättre, men inte lika avslappnat och finkornigt som de allra bästa i klassen.
Det är främst i de mest extrema ljudeffekterna vi saknar lite mer krut. Ljudet plattas till och låter lite hårt i de tuffaste actionsekvenserna, och det är uppenbart att det saknar lite muskelkraft jämfört med Yamaha och Onkyo.
Slutsats
Denon AVR-X2200W är verkligen en dröm att använda tack vare de tydliga skärmmenyerna, och anslutningspanelen på baksidan är testets prydligaste. Den senaste app-styrningen är bättre än förut men på grund av den minimalistiska strukturen får man inte koll på allting.
Ljudkvaliteten är bra, med en klar och öppen ljudbild som största styrkan. Det saknas en aning upplösning i övre diskanten, vilket kan göra s-ljud lite övertydliga, och det saknas lite kraft. Men helt klart godkänt från Denon!
Fjärr-appen är överskådlig men väl minimalistisk.
Också i detta test:
Onkyo TX-NR646
Övertygande debutant
Onkyos receiver låter strålande med både film och musik. Den saknar bara det där lilla sista i användarvänlighet.
Pioneer VSX-930
Distinkt kraft
Receivern från Pioneer låter klockrent och har tillräckligt med muskler för att utmana de allra tuffaste.
Sony STR-DN1060
Nästan hela vägen
Sony-receivern har gott om funktioner, låter tufft och har trådlös multiroom-funktion. Men den är inte helt felfri.
Yamaha RX-V779
Bäst i klassen
Med grym baskontroll och genomgående enorm underhållningsfaktor sätter Yamaha backrekord – med telemarkslandning!
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser