TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Wanhao Duplicator i3

Billig kinesisk kopieringsmaskin

Duplicator är ett av de billigaste sätten att komma igång med 3D-utskrifter, men inte det enklaste.

Av / 2015-10-13 - 05:00
Wanhao Duplicator i3

Home tycker

  • Testets billigaste 3D-skrivare har egentligen allt som behövs. Upplösningen är fin och den uppvärmda byggplattan är ett plus.
  • Det har snålats på alla områden och den mekaniska kvaliteten är inte övertygande. Bör undvikas av okunniga. Installationen tar tid.

Wanhao Duplicator är kinesisk minimalism i sin allra renaste form. Skrivaren har allt nödvändigt. Och bara det. Två metallbågar håller extrudern respektive byggplattan samt motorerna som rör dem. Och en metallbox som ställs bredvid innehåller styrelektroniken. Filamentrullen monteras ovanpå styrboxen och där de andra skrivarna har ett rör för att styra filmentet så dras tråden fritt genom luften från valsen till extrudern här. Kablarna får också slingra sig fram över bordet i tjocka buntar. Skal? Glöm det! Till och med gummifötterna under skrivaren har bantats bort, vilket kan orsaka fula repor på bordet.

Installationen kräver lite tid och uppfinningsrikedom. Inte lika extremt mycket som med gör-det-själv-modellen Velleman, men metallbågarna ska skruvas ihop och kablarna kopplas i rätt kontakter. Räkna också med att ägna en del tid åt att fintrimma och justera mekaniken. Det är särskilt viktigt att avståndet mellan byggplattan och extrudern är helt exakt (0,12 mm). Detta justeras med fyra skruvar under byggplattan.

Den mekaniska kvaliteten är godkänd, men inte mer än så. I början krockade extrudern upprepade gånger in i byggplattan. Anledningen visade sig vara att den mikroswitch som ska registrera slutpositionen för den lodräta motorn helt enkelt hade lossnat. När delarna knäpptes ihop igen fungerade allting normalt.

wanhao_duplicator_i3_extruder_1

Medan mekaniken känns torftig så är det ett plus att Duplicator i3 har uppvärmd byggplatta. Det minskar risken för att modellerna blir ömtåliga eftersom plastmassan inte svalnar för snabbt. Ett minus är dock att det inte finns några automatiska funktioner för rengöring av munstycken och för att byta filament.
Programvaran är Cura, precis som hos Velleman. Det är ett utmärkt och kostnadsfritt alternativ som har många funktioner och en möjlighet att skräddarsy alla skrivares utskrifter. Utskriften görs antingen via USB-kabel eller direkt från microSD-kort.

Annons

 

Slutsats

Wanhao Duplicator i3 är ett av de billigaste sätten att komma igång med 3D-utskrifter, men den är inget för nybörjare. Bristen på bekvämlighet och autofunktioner gör starten svår. Är man redan bekant med mekaniken bakom 3D-utskrifter och funderar på att köpa ytterligare en skrivare så kan den däremot vara en utmärkt andraskrivare.

wanhao_duplicator_i3_2

Också i detta test:

Velleman Vertex K8400

3D-print enligt IKEA-metoden

Spara pengar genom att bygga din egen 3D-skrivare

Stor byggyta och en möjlighet att ha två skrivarhuvuden. Riktigt mycket skrivare för ganska så lite pengar.
Bara för fingerfärdiga entusiaster! Du måste bygga skrivaren själv och sedan ägna mycket tid åt att fintrimma programvaran.
Läs hela testet

CraftUnique CraftBot PLUS

För hemma-verktygsmakaren

CraftBot PLUS är ett rejält stycke verktyg som är utrustat med förnuftiga funktioner.

Den känns rejält och förtroendeingivande konstruerad och har testets största byggvolym. LCD-pekskärmen är läcker.
Inte lika användarvänlig som MakerBot, så installationen är lite mer krävande. En del barnsjukdomar i programvaran. Kostar en del.
Läs hela testet

MakerBot Replicator Mini

Den rumsrena 3D-skrivaren

MakerBot är 3D-skrivarnas motsvarighet till Macintosh. Ett genomtänkt gränssnitt gör det enkelt att komma igång.

Testets mest genomtänkta och väldesignade produkt. Användarvänlig mjukvara och läckra detaljer gör det enkelt att börja med 3D-utskrifter.
Byggvolymen är testets minsta och upplösningen den lägsta. Och så är den ganska så dyr. Klarar inte standardrullar med filament.
Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

Ljud & Bild