Till skillnad från de andra testdeltagarna är CraftBot PLUS byggd i metall och känns utpräglat rejäl med sin blå, hammarlackade yta. Att det handlar om ett stycke teknisk utrustning är uppenbart, men alla kablar är dolda och apparatens inre verkar både rent och prydligt. En 2 x 1,5-tums touchpanel gör det möjligt att sköta skrivaren manuellt och till exempel göra utskrifter direkt från ett USB-minne.
Med en byggvolym på 25 x 20 x 20 cm kan man skriva ut rätt så stora modeller i CraftBot och byggplattan kan dessutom värmas upp, så att plastmassan inte kyls ner så hastigt i kontaktytan.
Även här måste programvaran hämtas från nätet. CraftWare 1.11 beta är tillverkarens eget 3D-redigerings- och slicing-program. Det verkar förtroendeingivande och är nästan lika enkelt att använda som MakerBots program. Åtminstone tills man klickar på ”Expert”-knappen och får ett överflöd av inställningar för modellkonstruktionen.
CraftBot känns genomgående pålitlig och rejäl. Snabb är den också. Fast sedan börjar det gå galet. Skrivardrivrutinen föreslog en uppdatering av programvaran. Sådant brukar det finnas goda skäl till, så jag klickade på Ok och satte igång processen. Med resultatet att touch-displayen slutade fungera. Och inte ens flera timmars försök att nollställa skrivaren och displayen, samt flera samtal till supporten i Ungern, kunde lösa problemet: ”Det var ett fåtal skrivare som skickades iväg med en annan firmware. Och den funkade inte så bra.” Resten av testet fick därför göras fjärrstyrt från programmet på datorn.
Programvaran orsakade också lite huvudbry. Som när utskriftsjobbet plötsligt stannar utan uppenbar anledning och vägrar köra vidare. Vi insåg också hur viktigt det är att ställa in byggplattan helt exakt så att extrudern inte krockar med det utskrivna materialet på plattan och förvandlar modellen till ett trassligt garnnystan av plast.
Slutsats
CraftBot PLUS är en stor, rejäl och läcker 3D-skrivare till ett attraktivt pris. Den testade modellen led av ett par barnsjukdomar men den grundläggande kvaliteten känns OK. Programvaran känns också lovande, men är inte helt stabil. Eftersom skrivaren hanterar filer i olika vanliga format så är detta dock inget stort problem.
Också i detta test:
Velleman Vertex K8400
3D-print enligt IKEA-metoden
Spara pengar genom att bygga din egen 3D-skrivare
Wanhao Duplicator i3
Billig kinesisk kopieringsmaskin
Duplicator är ett av de billigaste sätten att komma igång med 3D-utskrifter, men inte det enklaste.
MakerBot Replicator Mini
Den rumsrena 3D-skrivaren
MakerBot är 3D-skrivarnas motsvarighet till Macintosh. Ett genomtänkt gränssnitt gör det enkelt att komma igång.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser