Marshall Headphones känner vi som tillverkare av tuffa och bra trådlösa högtalare och hörlurar. Allt med samma attityd som de klassiska gitarrförstärkarna. Det var därför lite förvånande att de som nästa produktgrupp gett sig på något så radikalt annorlunda som mobiltelefoner. Men det är klart, det finns ju lokal kompetens. Mobilen är formgiven i Sverige medan tekniken kommer från veteraner med en bakgrund hos Nokia.
Utseende och konstruktion
Som väntat sticker den ut från mängden. Framsidan är i tuff svart metall och sidorna täcks av ett greppvänligt material. Baksidan är visserligen av plast, men är mönstrad så att den ska se ut och kännas som det läder som täcker högtalarna. Den kan tas bort så att man kommer åt kortplatser och batteriet. Telefonen känns stabil men lyckas inte riktigt ge den lyxiga känsla som fått oss att gilla högtalarna så mycket.
Skärm
I tider när konkurrenterna lanserar skärmar med 4K-upplösning känns det lite märkligt att London nöjer sig med ”bara” 720P-upplösning. Å andra sidan är skärmen inte speciellt stor, så en punkttäthet på 312 ppi räcker faktiskt ganska långt för dagligt bruk. Dessvärre är inte bildkvaliteten i klass med konkurrenter i samma prisklass. Betraktningsvinkeln är inte speciellt bra och färgerna känns lite urvattnade.
Kamera
Även kameran har lägre upplösning än många konkurrenter, men det tycker vi är ett mindre problem. Det är ju ytterst sällan man behöver mer upplösning än så, speciellt om man tittar på bilden på en skärm. Då är det värre att bildkvaliteten är under medel och att kamera-appen inte bjuder på några speciella finesser. Det sägs dock vara en uppdatering på väg som vi hoppas inte bara tillför nya funktioner utan förhoppningsvis också bättre bildbehandling.
Ljud
Lyckligtvis har Marshall lagt ned desto mer jobb på att göra London till den bästa mobilen för musik. De framåtriktade stereohögtalarna kan spela förvånansvärt högt och är helt i klass med vår tidigare favorit HTC One. Mer unikt är att den faktiskt har två stycken hörlursuttag så att man kan lyssna tillsammans men ändra volymen var för sig. Volymkontrollen är ett rejält mässingshjul och på insidan sitter en separat dedikerad ljudkrets från Cirrus Logic.
Det finns dessutom en speciell knapp som direkt tar dig till Marshalls musikcentral där man samlat musikappar som Spotify och Soundcloud. Här finns även länkar till andra Marshall-appar, volymkontrollerna för hörlurarna samt en fembands equalizer så att man kan anpassa ljudet för olika musikgenrer. London är dessutom försedd med ovanligt bra mikrofoner. Och som en bonus får man med de ovanligt bra in-ear lurarna Mode EQ.
Användning
Trots Marshalls ambition att hålla nere antalet onödiga appar så får man ändå med förvånansvärt många. Självklart inriktade på musik. Bland annat DJ-appen Edjing, Fnac Jukebox och Loopstack, som låter dig mixa ihop flera ljudspår. Med undantag av egna bakgrunder så har man annars hållit Android-gränssnittet ganska rent och oförvanskat. Det gör att Marshall kan lova täta uppdateringar vilket känns tryggt.
Prestanda
Av någon anledning har man stoppat in en ganska medelmåttig Snapdragon 410 kretsuppsättning, vilket är samma som sitter i konkurrenternas modeller för halva priset. Där fick vi måttligt imponerande Geekbench poäng på 502 (single) och 1531 (multicore). Och i det mer verklighetsbaserade Browsermark blev det 1180. Det är på nivå med Huaweis betydligt billigare Honor-modeller. Däremot har man en batteritid som är bland de bättre.
Slutsats
Det här är inte en mobil man köper för att den vinner prestandatester, har fantastiska kamerafinesser eller erbjuder mycket för pengarna. Det här är en livsstilsprodukt för de som hänger på rockklubbar eller drömmer om att vara gitarrhjältar. Den ser tuffare ut än någon annan mobil och har unika funktioner för att lyssna på musik och en ljudkvalitet som matchar. Men som mobiltelefon är den ärligt talat mer dansband än heavy metal.