TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Pioneer BDP-LX88

Orubblig Blu-ray-spelare

Pioneer slår ett slag för fysiska format med en tvättäkta pansarvagns-Blu-ray!

Av / 2015-03-17 - 06:00
Pioneer BDP-LX88

Ljud & Bild tycker

  • BDP-LX88 utstrålar kvalitet inifrån och ut, med en närmast skottsäker konstruktion som ger enormt höga prestanda på alla fronter. En snabbare, skarpare och mer välljudande multispelare får du leta länge efter!
  • En kostsam spelare för fantaster som uppskattar det där lilla extra. Kan inte streama Netflix.

Behöver du en ny Blu-ray-spelare? I en tid när moderna streaming-tjänster som Netflix, HBO och Amazon är starkare än någonsin, och ett nytt Ultra-HD-Blu-ray-format är på ingång, är det naturligtvis en befogad fråga.

Men svaret ger egentligen sig självt: Många film- och serieälskare uppskattar fortfarande att äga sina favoriter rent fysiskt. Om man laddar ner film, och framför allt om man använder streaming-tjänster, löper man risken att filen hamnar på avvägar eller att titeln helt enkelt försvinner på grund av ändrade filmrättigheter. Både iTunes och Netflix är kända för att ha viss omsättning på sitt material, och även om streaming har tagit steget mot högre bildupplösning och överföringshastighet så är det fortfarande en bit kvar till Blu-ray-kvalitet i många fall.

Om filmsamlingen bara består av 6–7 Blu-ray-filmer och ett tiotal DVD-skivor är en ny BD-spelare knappast en bra investering. Är du däremot en inbiten cineast med hundratals noggrant arkiverade CD-, DVD- och BD-filmer, och ställer höga krav på både ljud- och bildkvalitet, ja då kan du tillhöra målgruppen för Pioneers nya ”Rolls-Royce”-modell.

BDP-LX88
Pioneer har en lång stamtavla med CD-, DVD- och BD-spelare i toppklassen, som förvandlar digitala ettor och nollor till utmärkt ljud och bild. 2008 lanserade Pioneer highend-BD-spelaren BDP-LX91 som var en veritabel stridsvagnsspelare. Tyvärr var den ungefär lika trögstartad som en tank också – retsamma recensenter hävdade att man kunde sätta på spelaren, tryckas på open/close-knappen och sedan gå och hämta sig en kopp kaffe innan luckan hann öppna sig för att ta emot skivan! Lite överdrivet, visst, men Pioneer fick ta emot besk kritik för trög användarvänlighet på flera modeller efter denna.

Utvecklingen har dock inte stått stilla: BD-mediet har i likhet med CD och DVD haft en lång ”mognadstid” och ironiskt nog är det nu när formatet börjar bli lite till åren som vi får se de riktigt fina spelarna. De bästa DVD-spelarna dök upp alldeles innan formatets dagar var räknade, och många minns säker att första generationens BD-spelare inte var mycket att skriva hem om.

Annons

BDP-LX88_CONSTRUCTION_1140902H
BPD-LX88 har en sofistikerad konstruktion i tre lager, med yttre plattor av aluminium, chassi av stål och invändiga förstärkningar. Avspelningsmekanismen har en flytande upphängning för att motverka vibrationer.

Grym byggkvalitet
Redan när vi packar upp Pioneer-spelaren är det uppenbart att detta är något utöver det vanliga. BDP-LX88 är förtroendeingivande tung och det är mer än dödvikt vi snackar om. Kabinettet har en sofistikerad sandwich-konstruktion där yttre plattor av aluminium är fastskruvade på ett chassi av stål, som i sin tur är förstärkt av ännu en stålram på insidan. Själva avspelningsmekanismen är också kraftigt förankrad, med flytande upphängning för att motverka vibrationer.

Pioneer har också delat in spelarens nätdel, digital- och analogdel i tre åtskilda kammare, med extra avskärmning från transformatorn för att minimera risken för störningar. Och BDP-LX88 visar sig ha en ytterst styv, död konstruktion när vi lyfter upp den på plats i stereohyllan. Skillnaden mot mer ordinära ”plåtburkar” är högst påtaglig!

Användning och finesser
BDP-LX88 är en tvättäkta multispelare. Utöver DVD och Blu-ray klarar den SACD och DVD samt spelar musikfiler via USB och DLNA-nätverk. YouTube finns också via en inbyggd app. Det övriga app-urvalet är starkt begränsat. Streaming från Netflix, vilket flera BD-konkurrenter kan skryta med, lyser med sin frånvaro.

BDP-LX88r-ria-
Pioner-spelaren har dubbla HDMI-utgångar för att separera bilden och ljudet om det behövs. Den har både RCA- och XLR-utgångar men saknar analoga flerkanalsutgångar.

Videobehandlingen görs med ett avancerat chip som dessutom stöder uppskalning till 4K-kvalitet. På ljudsidan är LX88 utrustad med en ESS ES9018 Sabre32 D/A-omvandlare, som anses vara en av de bästa på marknaden just nu. De som äger en hemmabioförstärkare från Pioneer får en annan fördel: den egenutvecklade ljudöverföringen PQLS som ytterligare minskar jitter (digitalstörningar) mellan spelare och förstärkare.

BDP-LX88 är inte bara märkbart snabbare än äldre Blu-ray-spelare från Pioneer, den framstår som en av marknadens snabbaste och både startar, öppnar luckan och laddar filmerna på rekordtid. Det enda vi hänger upp oss på en smula är att fjärrkontrollen och frontknapparna kunde ha reagerat lite snabbare/lättare. Det krävs bestämda tryckningar för att spelaren ska svara på kommandon. I övrigt är det värt att påpeka att avspelningen sker helt problemfritt, med ytterst lite mekaniskt oväsen från drivverket.

Bildkvalitet
Hela konstruktionen utstrålar kvalitet rakt igenom. Vad betyder då detta för den audiovisuella upplevelsen? Blu-ray är som bekant ett digitalt medium med relativt små marginaler för fel, och även billiga BD-spelare gör ett klart godkänt jobb. Däremot är det ingen tvekan om att BDP-LX88 hämtar fram en knivskarp och helgjuten Blu-ray-bild. Referensfilmerna revs av en efter en: min gamla favorit Dark Knight återges med en högre grad av lugn än jag är van vid, med tydligare mikrodetaljer i scen efter scen. Rörelserna är också jämnare och har mindre flimmer, även om det inte handlar om någon interpolering eller ”såpopera-effekt”.

BDP-LX88-K

Det är absolut tal om en objektiv förbättring här, som beror på aktiv bildprocessning. BDP-LX88 har en rad avancerade bildbehandlingsfinesser. Man kan välja mellan olika förprogrammerade lägen och lagra sina egna custom-inställningar, där allt från brusreducering till primärfärger kan fintrimmas. Vi snackar inte om någon kvalitetsmässig revolution, snarare om små men subtila förbättringar som kan höja filmupplevelserna ett snäpp.

BDP-LX88 gör även ett imponerande jobb med att skala upp DVD. Min gamla Star Wars Special Edition-trilogi har knappast sett bättre ut någon gång, när Pioneer-spelaren skalar upp bilden och eliminerar brus utan att sudda ut de minsta detaljerna. Även om bildinformationen inte kan mäta sig med Blu-ray-versionen så är detta ett fint sätt att återupptäcka gamla klassiker på.

Pioneer-spelaren skryter också med att den kan skala upp bilden till 4K-upplösning (3840 x 2160). Det är mer kuriosa, eftersom alla 4K-skärmar också måste kunna skala upp insignalen för att den ska passa skärmupplösningen. Det finns dock en möjlighet att den påkostade Pioneer-spelaren gör ett bättre jobb än TV:ns inbyggda bildprocessor när det gäller uppskalning av DVD och Blu-ray. Spelaren stöder nämligen HDMI 2.0-standarden och utnyttjar den extra bandbredden för att skicka en uppskalad bild med högsta möjliga överföringshastighet till skärmen.

Ljudkvalitet
Bilden håller tveklöst hög klass. Men hur är det med ljudet? Här skiljer sig BDP-LX88 från många andra påkostade Blu-ray-spelare. I stället för att lägga resurserna på ett stort antal DACar till flerkanaliga analogutgångar så har alla pengar satsats på bästa möjliga stereoljud. Närmare bestämt den sofistikerade SABRE32-omvandlaren, i kombination med en påkostad analogdel med dedikerad strömförsörjning samt både RCA- och balanserade XLR-utgångar. Det är troligtvis de ljudmässiga ambitionerna som skiljer BDP-LX88 från mer ”normala” toppklasspelare.

Jag kopplade Pioneer-spelaren till referensanläggningen med Hegel H30/P30, som vid tillfället drev de oerhört avslöjade högtalarna Elac FS267. Och fick mig en riktig chock när jag tryckte på Play..!

Ljudet har en helt grym holografi och rymd, med vansinnigt låg brusnivå. De ljudmässiga begivenheterna framträder mot en bakgrund som är så tyst och svart att man nästan kan höra den berömda knappnålen falla. Det första som slår mig är en närmast öronbedövande tysthet, följd av snabba, bestämda anslag med perfekt timing som så småningom dör ut med naturtrogen efterklang. Det vilar liksom inga hövlighetsfraser över ljudet, det är väldigt direkt och rättframt, utan några försök att göra inspelningen snällare på något sätt.

BDP-LX88_HERO_1140925H2

BDP-LX88 har en väldigt dynamisk, obeslöjad spelstil. Jag hör detaljer som jag ärligt talat missat förut. Både av den typen som man vill höra och de som är mindre åtråvärda. Med de klassiska inspelningarna från KKV, som vi har lyssnat på tusentals gånger förut, hör jag nu hur nära mastringen ligger klippning/limiter och ibland förvränger pyttelite. Samtidigt ger Pioneer-spelaren en mer realistisk återgivning av de gamla inspelningarna än jag kan minnas ha hört, och visar sig värdig en plats i en kräsen stereo.

Pioneer-spelaren viker inte en tum för vår långvariga favorit och referens, Electrocompaniet EMP2, som är en Mediatek-baserad spelare med uppgraderad analogdel. Här är det faktiskt mer tal om smakskillnader än kvalitetsskillnader, vilket är imponerande med tanke på att EMP2 (som numera är ersatt av EMP3) kostar dubbelt så mycket som Pioneer-spelaren. Där Electrocompaniet är lite avrundad och mindre framfusig har Pioneer en mer osminkad och direkt spelstil. Den har också en märkbart högre utnivå än EMP2, vilket vi var tvungna att kompensera för när vi jämförde dem.

En sak är värd att tänka på: För att få glädje av BDP-LX88:s utsökta analoga egenskaper måste du använda de analoga utgångarna. Kopplar du in den digitalt avgörs ljudkvaliteten i slutändan av förstärkaren, och du går miste om fördelen BDP-LX88 har mot den billigare BDP-LX58, som har en mindre påkostad analogdel.

Slutsats
Pioneer BDP-LX88 är en rakt igenom superläcker Blu-ray-spelare med enormt höga prestanda på alla områden. Bildkvaliteten från Blu-ray och DVD tillhör den absoluta referensklassen. Trots detta är det med musik i stereo som Pioneer-spelaren imponerar allra mest, med en råstark och dynamisk spelstil som utmanar och till och med kan överträffa betydligt dyrare spelare. Vi har en bit kvar innan vi har testat alla de nya highend-Blu-ray-spelarna på marknaden. Men tills vi hittar något bättre får BDP-LX88 stå kvar i referensanläggningen!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Ljud & Bild