TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 3 billiga hemmabioprojektorer

3 billiga bioprojektorer

Det blir aldrig någon ordentlig hemmabio utan stor bild. Då behöver du en riktig projektor, vilket lyckligtvis har blivit mycket billigare och bättre med åren.

Av / 2015-02-23 - 06:00
3 billiga hemmabioprojektorer

Om din TV börjar bli lite till åren eller känns i minsta laget är chansen stor för att du funderar på att köpa en ny och större. Priset på de stora TV-apparaterna har sjunkit betydligt och nu går det att köpa en 65-tummare för en överkomlig summa pengar.

Problemet inträffar när man vill ha en riktigt stor bild. Som så många har upptäckt när de ska bygga sig en egen hemmabio bör man helst upp till 80–90 tum eller ännu mer (beroende på rumsstorlek och tittavstånd) för att få den rätta biokänslan. Och en sådan TV är tyvärr vare sig lätt eller billig att få tag på. En av de mest populära storskärmarna, Samsungs 78-tummare 78HU8505, kostar lite drygt 60 000 kronor …

Däremot finns det gott om hemmabioprojektorer som är skräddarsydda för uppgiften, och de har fått mycket överkomligare prislappar – och högre kvalitet – de senaste åren. För samma summa som en 65-tums TV kan du skaffa dig bild på 100 tum eller ännu mer, och bilden är bättre än du tror.

Billiga HD-projektorer
Projektorn har alltid funnits som ett alternativ till en stor TV, men har alltid präglats av många kompromisser. Dålig ljusstyrka har gjort att du i stort sett har varit tvungen att sitta i ett helt mörklagt rum för att få bra kontrast på filmduken. Många projektorer dras också med ett högt fläktljud, vilket beror på att lampans temperatur måste hållas i schack. Sist men inte minst har pris och livslängd på lamporna gjort det till en dyr affär att titta på många timmars TV och sport. Detta är fortfarande faktorer man ska tänka på när man köper en projektor, men allt har blivit markant bättre de senaste åren.

Skärmar med knivskarp 4K-upplösning har varit det hetaste samtalsämnet på TV-fronten under det senaste året. Men ärligt talat är det lite pinsamt att snacka om 55 eller 65 tum stora 4K-skärmar när man ser vilken bildkvalitet som går att få med en vanlig HD-bild som projiceras på en 100-tums duk. Det ryms faktiskt betydligt fler detaljer i HD-signalen än man skulle kunna tro, och vanliga spelfilmer vaknar verkligen till liv när de visas i storformat. Släng i en film som Casino Royale i BD-spelaren och det känns som om att sitta vid pokerbordet alldeles bredvid James Bond. När det gäller inlevelse och realism finns det ingenting som slår en bild som fyller hela synfältet …

Annons

Projektorerna har blivit smartare med åren också. De flesta av dem har dubbla HDMI-ingångar så att man kan koppla in flera videokällor. Vissa modeller klarar trådlös signalöverföring så att du slipper dra långa och dyra HDMI-kablar. Projektorerna brukar inte ha några inbyggda smart-finesser, men genom att koppla in en Apple TV eller någon liknande mediespelare så får man det mesta av funktionaliteten i en smart-TV.

Projektorerna
Den här gången har vi tagit oss an tre projektorer i prisklassen 12 000–14 000 kronor. De två från BenQ och Optoma är av DLP-typ, en teknik som är ett Texas Instrument-patent och som har ungefär två miljoner speglar som styr var sin pixel och reflekterar den färg de ska ha vid varje givet tillfälle. En sofistikerad, blixtsnabb och underhållsfri teknik vars enda nackdel är den så kallade ”regnbågseffekten” som innebär att alla färgerna bryts upp när du flyttar blicken över kontrastrika områden på skärmen. Detta är ett fenomen som inte alla människor är lika känsliga för, men som kan vara tröttsamt för vissa om de tittar länge.

Projektorn från Epson är däremot av typen LCD. Där projiceras varje färg genom var sin färgpanel och man slipper regnbågseffekten. Nackdelen är att LCD kräver ett dammfilter som måste rengöras eller bytas ut med jämna mellanrum.

Så testade vi
Vi har undersökt projektorernas bildkvalitet, både en i taget och sida vid sida, i ett rum med kontrollerad belysning. Ljusstyrka, färgåtergivning, kontrast och svärta (förmågan att visa svart ordentligt) är några av de viktigaste kriterierna när vi bedömer bildkvaliteten med ögonen. Vi har dessutom mätt bildkvaliteten med professionell mätutrustning, både före och efter kalibrering, efter etablerad standard. Allt för att se hur väl inställd projektorn är från fabrik och för att ta reda på den maximala potentialen som projektorn har.En del butiker erbjuder full kalibrering av sålda projektorer mot pristillägg, och det är bra att få reda på om detta är värt pengarna eller inte.

BenQ 1400

Stor potential

DLP-projektorn från BenQ kan ge en gnistrande god bildkvalitet, men inte förrän man kalibrerar den grundligt.

BenQ W1400 är en flexibel projektor med imponerande kraftig ljusstyrka, som ger mycket hög kontrast även när det finns en del ljus i rummet.
Projektorn har tämligen feljusterade färger från fabrik och kräver en omgång med ljusmätare och kalibrering för att visa sin rätta potential.
Läs hela testet

Optoma HD50

Kompakt ljuskanon

Från Optoma kommer en liten men effektiv bioprojektor med massor av ljusstyrka.

Bra ljusstyrka och mycket jämn färgåtergivning från fabrik gör HD50 enkel att komma igång med.
Bildskärpan är inte den bästa och den lätta och öppna konstruktionen gör att man hör en del fläktljud.
Läs hela testet

Epson EH-TW6600

Biomaskinisten

Epson EH-TW6600 är definitivt en av prisklassens hetaste projektorer, med högre prestanda än konkurrenterna på en rad viktiga områden.

Bättre optik och fler justeringsmöjligheter gör detta till en projektor för de kräsna: Epson har den skarpaste och mest kontrastrika bilden med bäst djupkänsla av de tre testdeltagarna.
Färgåtergivningen är inte lika linjär som i DLP-projektorerna, varken för eller efter kalibrering. Vårt testexemplar hade en röd rand i bildens ytterkant.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denon siktar högt – och prickar rätt

Ultra-närbildsprojektor – det perfekta alternativet till en jätte-TV?

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Ljud & Bild