När de första persondatorerna såg dagens ljus i mitten av 1970-talet så var de i form av projekt som skapades av hobbybyggare. Bland de som gick bräschen fanns garageuppfinnare som Steve Wozniak och Steve Jobs, som sedan gick vidare och skapade Apple tillsammans. Och när PC:n föddes ett par år senare så krävdes det också en hel del tekniskt kunnande och verktyg för att bli datorägare.
Persondatorn har för länge sedan blivit en färdigmonterad industriprodukt som bär texten ”No user serviceable parts inside!” Men tack vare Maker-rörelsen håller historien nu på att upprepa sig.
Pi-Top är en laptop för självbyggare som är sugna på att lära sig om maskinvara genom att göra ALLT själva. Den bygger på miniatyrdatorn Raspberry Pi, som är en kreditkortsstor Linux-dator på ett kretskort som främst är avsett för hobby- och undervisningsbruk. Förutom Raspberry Pi-kretskortet får man tangentbord, LCD-skärm och kabinett så att man på bara ett par timmar kan sätta ihop sin egen bärbara dator.
Gör-det-själv-datorn är ett projekt på crowdfunding-portalen Indiegogo. Upphovsmännen bakom Pi-Top hade bett om 80 000 dollar för at genomföra projektet. I skrivande stund har de nått upp till ungefär dubbelt så mycket, och det är fortfarande nästan två veckor kvar på kampanjperioden.
Tanken bakom Raspberry Pi var att skapa en dator som kunde lära barn och vuxna hur datorer fungerar samtidigt som hur man programmerar dem – på samma sätt som man kunde göra med ZX Spectrum, BBC och Commodore Amiga på deras tid.
Eftersom Pi-Top är byggd som en minidator för batteridrift är den inte särskilt kraftfull, fast å andra sidan kan man ju skryta med att man byggt den helt själv. Till riktigt byggsugna ingår 3D-modellfiler så att man kan printa ut skalet till sin nya laptop på en 3D-skrivare.