TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

En njutning för öronen

Vi köper fler hörlurar än någonsin och urvalet av olika typer och inriktningar gör att många idag inte nöjer sig med ett par.

Av / 2014-11-18 - 06:00
En njutning för öronen

Det var inte alltför många år sedan som hörlursmarknaden var likriktad och stillastående. Hörlurar för hemmabruk var svarta och tråkiga och tillverkades av samma gamla gäng som gjort hörlurar sedan farfars tid. Och portabla hörlurar var antingen av typen klassiska Porta Pro eller så var det billigt skräp som man fått på köpet med sin musikspelare eller som man köpt på macken för några tior.

För de portabla hörlurarna var det iPodens intåg som fick folk att vakna. Helt plötsligt fanns det folk på stan som hade vita öronproppar och som stod ut från mängden. Det dröjde inte länge förrän konkurrenterna tog upp kampen, antingen med bättre ljudkvalitet eller med intressantare formgivning. Idag finns det oräkneliga märken på marknaden i alla prisklasser och färger. Även om de flesta av någon anledning verkar fortsätta föredra vita proppar. Eller så har man flera olika färger som kan matcha kläder och tillfälle. Propparna har blivit en modeaccessoar.

Det som rörde om marknaden för hörlurar var Dr Dre med sitt varumärke Beats. De visade att hörlurar inte behöver se ut som de alltid gjort utan kan vara snyggt designade och ha starka färger. En genial och aggressiv marknadsföring gjorde att alla yngre kastade bort öronpropparna och skaffade sig hörlurar som matchade sina sneakers. Och de visade att folk faktiskt är beredda att lägga mer pengar på hörlurar om man bara berättar varför. Uppstickarna var inte sena att haka på och nu finns det galet många märken och inriktningar på hörlurar i butikerna.

Till och med för oss gamlingar som sitter hemma vid musikanläggningen med hörlurar har utvecklingen spritt sig. Konservativa tillverkare har insett att det inte måste vara en motsättning mellan att lurarna ser bra ut och att de låter bra. Titta bara på Sennheisers färgglada Momentum eller Bowers & Wilkins sobra läderklädda P7.

 Våra rekommendationer
På de följande sidorna hittar du de hörlurar som vi gillat allra bäst under 2014. Samtliga är varmt rekommenderade och vilka som är bäst för dig beror på din smak och vilken typ du föredrar.

Annons

De olika hörlurstyperna

Öronproppar (in-ear)
Den vanligaste typen när man vill lyssna på musik utanför hemmet. De är lätta att stoppa ner i fickan och stoppa in i mobilen när man sitter på bussen och har tråkigt. In-ear lurar följer ofta med mobiler men den dåliga kvaliteten på dem gör att de nästan har fått lite dåligt rykte. Vi rekommenderar verkligen att man uppgraderar dem och åtminstone lägger ett par hundralappar. Man får ett betydligt bättre ljud som är snällare mot hörseln, de sitter bättre och håller längre. Beroende på hur långt in i örat de går och vilken typ av kudde som sitter på kan de ge mer eller mindre ljudisolering. För att få en bra basåtergivning är det viktigt att de sluter tätt, så välj ett par proppar där det följer med kuddar i olika storlekar.

Halvtäckande hörlurar (on-ear)
Vill man ha riktiga hörlurar med huvudband men ändå ha dem med sig är halvtäckande lurar det smidigaste valet. De ger ett bättre ljud per krona än öronproppar och har inte samma problem med komfort som många upplever med öronproppar. Hopfällbara varianter behöver dessutom inte ta upp så mycket plats i väskan. Så länge lurarna har en sluten kåpa läcker de inte speciellt mycket ljud. Se upp med komforten i längden dock. Vissa som inte har tillräckligt mjuka kuddar eller vars huvudband är för kraftigt kan göra att det börjar kännas svettigt i öronen. Eller till och med göra öronen ömma vid längre lyssning. Prova!

Heltäckande hörlurar (over-ear)
Dessa är rejäla pjäser som kräver rejält med utrymme om man vill ha dem med sig. Dessutom är de ofta rentav gjorda för att användas hemma med musikanläggningen och kan vara för tungdrivna för att fungera bra med en bärbar musikapparat. Om man inte köper en portabel hörlursförstärkare förstås, men det är nog överkurs för de flesta. Fördelen med de heltäckande lurarna är att kuddarna ligger an mot huvudet istället för örat, så att de är bekväma även vid långa lyssningssessioner. Dessutom är kåporna större så att det får plats större element i dem, vilket bland annat gör det lättare att få en djup basåtergivning.

Sportlurar
Ska man ut och springa eller svettas på gymmet och vill lyssna på musik samtidigt kan det vara direkt olämpligt att använda sina vanliga hörlurar eller proppar. Dels sitter de inte fast ordentligt så att de hamnar snett eller hoppar ut. Dels kan en regnskur eller riklig svett faktiskt förstöra dem. Sportlurarna löser det genom att dels ha bågar eller andra anordningar som håller dem på plats, dels genom att vara vattentåliga. Dessutom är de ofta kraftigare byggda så att de tål ett ryck i sladden eller en smäll. Och så kan man skölja av dem när de blivit smutsiga och nedsvettade.

VINN ”Årets Bästa”-produkter! Värde 39 000 kr

 

bwp7_990

Årets bästa hörlurar

Bowers & Wilkins P7

Enastående ljudkvalitet

Bättre ljud för pengarna är inte lätt att hitta. B&W P7 är helt enkelt de bästa hörlurarna du kan plugga in i din smartmobil.

SE gullikon 2014.indd

Dryga tretusen kronor kan verka i mesta laget, men du får betala betydligt mer om du ska få bättre ljud än från B&W P7. De är nämligen så bra att de kan mäta sig med mycket dyrare hörlurar.

Detta är alltså en bärbar hörlur för finsmakare. P7 är vackert konstruerad. Den påminner mer om ett handgjort schweiziskt armbandsur. Skinnklädda kuddar lägger sig runt örat och har en stor öppning för 40-millimeters membran. Kuddarna är gjorda så att de håller membranen på precis lagom avstånd från öronen och luftrummet mellan kåporna och örat får hörlurarna att bete sig som ett par högtalare i en akustisk miljö.

Man slås av hur öppen och levande musiken låter. Detaljrikedomen är enorm samtidigt som ljudbilden är välbalanserad och sammanhållen. P7 har måhända inte samma ”kick ass”-bas som ett par Beats, men de ligger flera divisioner ovanför när det gäller finess och transparens. Ljudbilden är öppnare än i Sennheiser Momentum (2 400 kr) och sammanhållningen är bättre än i Grado PS500 (6 000 kr).

B&W har en vinnare i P7. Som är den mest uppseendeväckande hörluren på år och dag. Fulländad kvalitet och suveränt ljud gör att P7 är väl värd pengarna. Man kan faktiskt fråga sig varför man skulle betala mer om man har en budget på 3 000 kronor – eller mer än så. Detta kan vara det bästa köpet du har gjort på länge.

(01/2014) LS
Betyg: 6
Pris: 3 300 kr
Läs hela recensionen här

 

Denon_AH-W150_BL_O_1_990

Årets bästa träningshörlurar

Denon AH-W150

Trådlös triumf

Välsittande lurar med utmärkt ljud och inget sladdtrassel. Vad mer kan man begära?

SE gullikon 2014.indd

Vill man slippa trassliga sladdar är Denons sportlurar med sin trådlösa Bluetooth-anslutning ett lockade val. Sladden bakom nacken är lagom lång och har en reflex så att man syns i mörkret. Byggkvaliteten är utmärkt och batteriet håller cirka sju timmar. Bygeln har knappar för volym, telefonkontroll och svarsknapp för telefonsamtal. I kartongen hittar man en praktisk bärväska samt ytterligare tre storlekar på silikonproppar. Exercise Freak kan fås i svart, blått, gult eller rosa.

Tack vare att de är så justerbara sitter de skönt och säkert. En medföljande app, Denon Sport, som spårar din träning med GPS, håller reda på kalorier, mäter dina mål och ansluter till mapmyfitness.com för att dela resultaten. Tyvärr kan man inte styra musiken eller justera ljudet med den. Men det gör inte så mycket, för ljudkvaliteten är riktigt bra och tack vare att propparna går in i örat får man en bra basåtergivning. De funkar utmärkt för träning och riktigt bra även hemma.

Denons lurar prickar av alla kriterier på listan för ett par bra träningslurar. De är tåliga och svettsäkra. Tack vare att de är justerbara så är de både bekväma och sitter kvar när man motionerar. Man får med en träningsapp på köpet. De låter bra hemma och har tillräckligt med bas för att motivera till hårdare träning. Dessutom är de trådlösa så att man slipper trassla in sig i sladdar. När resten är så bra kan vi faktiskt förlåta att samtalskvaliteten inte duger. Det här är våra nya favoriter bland träningslurarna.

(05/2014) JE
Betyg: 5
Pris: 900 kronor
Läs hela recensionen här

 

Supra Nitro 008_2_Black_Plugs_With_Mic_990

Årets bästa öronsnäckor

Supra Nitro In-Ear

Imponerande hörlursdebut

Smarta funktioner, praktisk användning och utmärkt ljud gör Supras första hörlurar till vinnare.

SE gullikon 2014.indd

Fjärrkontrollen, som sitter ungefär i halshöjd på den högra kabeln, känns ovanligt bra byggd och har både volymkontroll och multifunktions-knapp. Det som skiljer den från mängden är en omkopplare på baksidan där man väljer Apple eller övriga. Det är den enda mobilfjärr vi känner till som därmed fungerar med iPhone, Android och Windows Phone. Annars brukar det vara separata modeller, vilket är ett otyg för oss som använder olika mobiler.

Mikrofonen, som kommer från MEMS Technology, har rundstrålande upptagning och är gjord för störningsfri inspelning i bullriga miljöer. Enligt uppgift är headsetet även kompatibelt med HD Voice. Det är en teknik för bättre ljudkvalitet i mobilnätet som håller på att införas av de nordiska mobiloperatörerna. De flesta moderna smartmobiler har redan stöd för det, men då gäller det att ha rätt abonnemang och en bra mikrofon som denna.

Supras första försök med hörlurar kunde inte ha varit mer lyckat. Man har satsat på praktiska finesser som trasselfri och slitstark sladd, brusreducerande mikrofon som ger bra telefonljud och en multifjärr som unikt nog fungerar med alla mobiler. Men man har inte glömt bort ljudet. Bra volymresurser, en avgrundsdjup bas och ett varmt mellanregister som ger härlig närvaro åt musiken. Det här är bland de allra bäst ljudande in-ear-propparna i prisklassen.

(6-7/2014) JE
Betyg: 5
Pris: 900 kr
Läs hela recensionen här

 

Audio technica ATHANC7b_990

Årets bästa Hörlurar, brusreducering

Audio Technica ATH-ANC7b

Affärsresenärens bäste vän

Inget krångel, bara bra ljud och väl fungerande brusreducering till ett rimligt pris.

SE gullikon 2014.indd

Lurarna sitter skönt på huvudet utan alltför mycket tryck tack vare den mjukt böjliga bågen. Kåporna är relativt små så om man har stora öron är det möjligt att de trycker på och inte sluter så tätt som de borde. Sladden är inte löstagbar så om man bara vill använda dem för att få det tyst är den tyvärr lite i vägen. Däremot är det lätt att hitta knappen för att slå på brusreduceringen så att man inte måste ta av dem och fumla.

Brusreduceringen fungerar alldeles utmärkt för de frekvenser man normalt sett vill dämpa, alltså suset på flygplanet och irriterande motorljud. Trevligt nog så introducerar lurarna inget påtagligt eget biljud med brusreduceringen på. Däremot blir ljudet lite vassare när den aktiveras. Ljudet är balanserat och har en tilltalande varm och fyllig klang. Diskanten är precis, mellanregistret rent och öppet och basen är potent utan att bli överdriven. Däremot är lurarna tungdrivna så man kan inte spela överdrivet högt.

Audio Technicas lurar är direkta konkurrenter till Bose klassiska Quiet Comfort. Det är lurar för affärsresenären som vill ha något diskret och praktiskt utan en massa krångel. De sitter bekvämt på huvudet och är lätta att använda. Man får med de adaptrar man behöver men bärväskan tar upp plats då lurarna inte går att fälla ihop. Ljudet är väl balanserat och passar bra för dynamisk musik även om man inte kan dra på särskilt högt. Brusreduceringen fungerar utmärkt och påverkar inte musiken nämnvärt.

(03/2014) JE
Betyg: 5
Pris: 2 000 kronor
Läs hela recensionen här

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Technics lovar ännu bättre ljud med ny toppmodell

Hörlurar med egen ljudsändare

Så vill Belkin göra branschen grönare

Håll dig borta från billigt skräp i jul!

LG och will.i.am samarbetar

HiFiMan överraskar med hybridhörlurar

Hitta det bästa Black Friday-priset på hörlurar

Ny generation B&O-proppar

Kolla in dessa läckra hörlurarna!

Kraftpaket direkt i fickan

Beyerdynamic: Professionella hörlurar med ny teknologi

Nytt flaggskepp från Grado: Signature HP100 SE

Ljud & Bild