TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy S25 Ultra

Utmärkt Samsung-mobil håller inte vad den lovar

Samsung Galaxy S25 Ultra är Samsungs bästa mobiltelefon hittills. Men du behöver absolut inte köpa den om du redan äger förra eller förrförra årets toppmodell.

Av / 2025-02-14 - 11:30
Samsung Galaxy S25 Ultra

Home tycker

  • Blixtsnabb processor. Fantastisk skärm och utmärkt ljud. Kameran har fått ett 50-megapixels ultravidvinkelobjektiv och mobilen har ett par bra nya Galaxy AI-funktioner. 7 års uppdateringar.
  • Det stora försäljningsargumentet, den djupa integrationen av One UI 7-användargränssnittet och Gemini, verkar ofärdigt och är en stor besvikelse. S-Pen har inte längre Bluetooth, så Air Actions är ett minne blott.

Redan när jag var med på Samsungs pre-briefing dagen före den officiella lanseringen av Samsung Galaxy S25-serien hade jag mina första onda aningar. För andra året i rad ägde presentationen rum i San José, Kalifornien, men till skillnad från förra året, när det koreanska märket glatt och entusiastiskt presenterade nya Galaxy S24-modeller med Galaxy AI och en uppsjö av nya funktioner för en häpnande värld, verkade Samsungs demonstrationer av nya funktioner i Galaxy S25-serien halvhjärtade och ofokuserade. Och rummet där vi inbjudna journalister och influencers fick lov att se, röra och prova de nya produkterna var rörigt och inte särskilt stort. ”Menar Samsung ens allvar med det här?” tänkte jag. Jag började tvivla.

I det officiella pressmeddelandet om de nya Galaxy S25-smartmobilerna förklarade Samsung att användaren tack vare ”AI-agenter med multimodala funktioner” – öh, va? – skulle kunna interagera med de nya mobilerna på ”ett sätt som känns lika naturligt som att prata med en vän”.

Först efter en dryg timme, där olika Samsung-representanter hade gjort sitt bästa för att förklara och demonstrera, insåg jag vad den nya telefonen egentligen skulle vara för en produkt.

I realiteten fanns det ganska få nya Galaxy AI-funktioner från Samsung själva. I stället hade den koreanska mobiltillverkaren främst fokuserat på att integrera Gemini – Googles AI-robot och konkurrent till ChatGPT – så djupt som möjligt i det nya One UI 7-mobilgränssnittet, som ser dagens ljus för första gången i de nya Galaxy S25-modellerna.

Samsung Galaxy S25 Ultra
Samsung Galaxy S25 Ultra är gjord av titan, och den här gången skyddas telefonen dessutom av Gorilla Armor 2. (Foto: Peter Gotschalk)

Gemini + Samsung Galaxy S25 Ultra

Samsung lovar alltså att du med en Galaxy S25 – helt enkelt genom att trycka på mobilens på/av-knapp och skriva eller prata med mobilen på naturligt språk – ska kunna använda Gemini för att utföra uppgifter blixtsnabbt i olika appar. Alltså i princip ett nytt sätt att sköta mobiltelefonen, i stället för att användandet baseras på de olika apparna och kräver många individuella steg efter varandra för att utföra en viss uppgift.

Annons

Gemini kan laddas ner som app till vilken smartmobil som helst, och andra mobiltillverkare – till exempel Honor med Honor Magic7 Pro – har också integrerat AI-roboten i användargränssnittet i sina senaste modeller.

I One UI 7 är Google Gemini integrerat i användargränssnittet. (Skärmdump: Peter Gotschalk)

Men Samsungs integration av Gemini går djupare än konkurrenternas, får vi höra. För i Samsungs nya mobiler kan Gemini inte bara interagera med Googles egna appar som kalender, YouTube Music, anteckningar, uppgifter och telefon-appar som meddelanden och samtal. Nejdå, Samsung lovar direkt integration med sina egna appar som Samsung Calendar, Samsung Notes och Samsung Reminder – plus att du ska kunna ställa in alarm, öppna appar och styra andra funktioner i din Samsung Galaxy S25 med hjälp av Gemini.

Fint, det ska vi allt testa, tänkte jag. Efter genomgången fick jag ett testexemplar av Samsung Galaxy S25 Ultra och sedan var det bara att sätta igång.

Men sakta i backarna! Gemini kommer att uppdateras med 43 nya språk, inklusive svenska, den 7 februari (samma dag som Galaxy S25-modellerna börjar säljas i butik), berättade den vänliga Samsung-representanten. Därför bestämde jag mig för att vänta med testet, eftersom det är vettigast att basera ett test på samma användarupplevelse du får om du köper den nya mobilen i butiken efter att ha läst artikeln. Annars blir ju inte testresultatet rättvisande, tycker jag.

Därför publiceras alltså vårt test av Samsung Galaxy S25 Ultra först nu, en vecka efter att mobilen började säljas i butik.

Å andra sidan kan jag svara dig klart och tydligt om du kan räkna med Samsungs löften om att Galaxy S25 Ultra, som en äkta AI-assistent och med hjälp av naturliga samtal hur enkelt som helst, låter dig utföra dina dagliga uppgifter i alla appar, *Spoiler Alert* Svaret är nej. En viss dos sund skepsis är på sin plats. Du kan tacka mig senare.

Samsung Galaxy S25 Ultra
Samsung har faktiskt nedgraderat S-Pen, som inte längre stöder Bluetooth. Så nu är det slut på att använda S-Pen som en fjärrutlösare till kameran eller som en fjärrkontroll för att styra presentationer. (Foto: Peter Gotschalk)

Multimodala funktioner?

Missförstå mig inte. AI ger helt nya möjligheter. Oavsett om du använder Gemini, ChatGPT, Claude, DeepSeek eller någon helt annan AI-robot är det nästan bara fantasin som sätter gränserna för hur du kan använda AI för att göra din egen vardag enklare. Ta en bild på matvarorna i ditt kylskåp och få idéer på recept som du kan göra med just de ingredienserna? Check. Ta en bild på ditt punkterade bildäck och få hjälp med att byta till reservhjulet? Check. Behöver du hjälp med att skriva en ansökan eller strukturera en viktig presentation? Check.

Jag skulle bokstavligen kunna fortsätta hur länge som helst eftersom möjligheterna är oändliga. Men det gäller oavsett om du använder AI i mobilen, på surfplattan eller på datorn.

Mobiltillverkarna anser att en mobiltelefon är den perfekta typen av enhet för att vara AI-assistent, och det har de rätt i. Du har alltid mobilen i fickan och använder den till det mesta, så det är vettigt att ta hjälp av AI för allt från korrekturläsning av chattmeddelanden till videoredigering. Och med Galaxy AI är Samsung den mobiltillverkare som har kommit längst med att integrera AI i operativsystemet och användargränssnittet, så att AI-funktionerna dyker upp precis när du behöver dem.

Just därför blev jag väldigt förvånad när jag insåg att i stort sett alla AI-nyheter i Samsung Galaxy S25 Ultra – och Galaxy S25-serien i allmänhet – var baserade på Googles Gemini. Alla Android-mobiler ”föds” ju med Gemini nu för tiden, så exakt hur skiljer sig Samsung från konkurrenterna?

Enligt Samsung är den stora skillnaden att Gemini och Galaxy AI passar ihop som hand i handske. Det är vad de multimodala funktionerna vi kunde läsa om i pressmeddelandet handlar om. Och då är väl allt som det ska? Nej, för i den verkliga världen fungerar det inte som utlovat. Låt mig ge några exempel.

Just nu känner man sig som en beta-testare som letar buggar i en ofärdig produkt när man försöker använda Galaxy S25 Ultra i olika appar med hjälp av Gemini. (Skärmdump: Peter Gottschalk)

Aaaarrghh

Jag trycker på av/på-knappen, vilket aktiverar Gemini (ajöss, Bixby!). Jag vet att jag om ett par veckor har ett par möten med Samsung den 3 mars på Mobile World Congress, så jag frågar Gemini med naturligt språk när jag har mitt nästa möte med Samsung. Det första som händer är att Gemini försöker hitta svaret i Google Kalender i stället för i Samsung-kalendern, så jag får ett felmeddelande: ”Aktivera Google Workspace-tillägget via sidan Tillägg för att få påminnelser eller använda Google Kalender.”

Jag kollar Tillägg i Gemini-appen och integrationen med alla Samsung-appar är aktiverad. Men Gemini föredrar alltså ändå att titta i Google Kalender först när man frågar om ett möte, även om just Google Workspace är avstängt i inställningarna …

Jag får försöka igen. Den här gången ber jag uttryckligen Gemini att titta i min Samsung-kalender och berätta för mig när jag har nästa möte med Samsung. Nu kan helt plötsligt Gemini se mötet, men den kan inte komma på hur den ska berätta några detaljer om mötet, som bara visas på skärmen. Och när jag frågar exakt var mötet äger rum (Hall 3) och vem jag har ett möte med (Kenan Omer), kommer Gemini till korta: ”Tyvärr, jag ser inte vem du har ett möte med den 3 mars”, svarar AI-assistenten, trots att detta står klart och tydligt i kalendern. Suck.

SamsungGalaxyS25Ultra galleri 1
Detta är resultatet när jag söker i galleriet efter bilder som ”innehåller TV-tornet i Berlin”. Suck… (Skärmdump: Peter Gotschalk)

En annan ny funktion i One UI 7 är möjligheten att söka efter bilder i galleriet med naturligt språk. Jag har precis varit på fotosafari med Galaxy S25 Ultra på Alexanderplatz i Berlin, så jag ber mobilen att hitta bilder i galleriet som innehåller Berlins TV-torn. Då gör Gemini en sökning på Google och hittar en fin bild på TV-tornet åt mig. Fast inte en som jag har tagit själv. Om jag i stället skriver min sökning i appens sökfält får jag svaret: ”Inga resultat hittades.” Arrgh!

Naturligtvis är det inte så att integrationen mellan Gemini och Samsung Galaxy S25 Ultra inte fungerar alls. Jag kan till exempel få Gemini att skapa en anteckning i Samsung Notes, och det är inga problem att få AI-assistenten att ställa in ett alarm till ”i morgon klockan 7.” Jag märker också att om jag aktiverar Google Workspace så fungerar integrationen med Samsung Kalender bättre, även om Gemini fortfarande inte riktigt kan ”läsa” informationen i kalendern.

Vi är med andra ord på rätt väg, men integrationen mellan Gemini och One UI måste bli mycket bättre innan allt är perfekt. Just nu känner man sig som en beta-testare som försöker hitta buggar i en ofärdig produkt när man försöker använda olika appar i Galaxy S25 Ultra med hjälp av Gemini.

Samsung Galaxy S25 Ultra
Den 6,9 tum stora OLED-skärmen är helt platt. (Foto: Peter Gotschalk)

Galaxy AI

Då har jag faktiskt mer bra saker att säga om Galaxy AI. Nya Samsung Galaxy S25 Ultra har givetvis samma funktioner som sina föregångare, men några nya möjligheter har också tillkommit. Bland annat funktionen ”Audio Eraser” som kan hjälpa till med att ta bort oönskat brus i videor. Funktionen ska kunna isolera olika kategorier av ljud, vilket faktiskt fungerar till viss del.

”Now Brief” är en annan ny AI-baserad funktion som på olika tider på dygnet informerar dig om väderförhållanden, viktiga möten och annat som hjälper dig att hålla koll på din tid. Du kommer åt funktionen direkt från låsskärmen, vilket är ett smart designval från Samsungs sida.

Lydudhvisker NY
Funktionen ”ljudutsuddare” kan hjälpa dig att ta bort oönskat brus i videor. (Skärmdump: Peter Gottschalk)

Via sidopanelen kan du använda den nya ”AI-val”-funktionen för att välja olika saker på skärmen, till exempel bilder eller text, och sedan kan bearbeta det valda och sedan spara eller dela det med andra. Den artificiella intelligensen föreslår ett relevant verktyg som passar typen av innehåll, så att det till exempel är ritassistenten eller generativ redigering som visas när du har valt en bild. Det är AI som faktiskt fungerar.

Detsamma kan sägas om Google-funktionen Circle to Search (som är ett separat verktyg och inte en del av Gemini), som nu även kan läsa text och lyssna på musik. Smart.

AI föreslår ett relevant verktyg som passar innehållstypen, så att det till exempel är ritassistenten eller generativ redigering som visas när du har valt en bild. Detta är AI som faktiskt fungerar. (Skärmdump: Peter Gotschalk)

Inte mycket nytt under solen

Till sist: missförstå mig inte. Samsung Galaxy S25 Ultra är en lysande mobiltelefon. Samsung har bara inte lyckats riktigt med Gemini-integrationen. Och dessutom kommer Android 15 och One UI 7 – inklusive Gemini och nya Galaxy AI-funktioner – till flera av tidigare Galaxy S- och Z-modeller inom kort. Så de är med andra ord inget skäl till att investera i den senaste modellen.

Det är faktiskt svårt att råda någon att köpa en Samsung Galaxy S25 Ultra – eller någon av de andra nya S25-modellerna – om man redan har investerat i en mobil från Samsung Galaxy S24-serien. För när det gäller Galaxy S25 Ultra har den nya modellen så få innovationer rent hårdvarumässigt att resten av det här testet blir relativt kort.

Samsung Galaxy S25 Ultra
Skärmen är HDR10+-certifierad och har en maximal ljusstyrka på upp till 2 600 nits. Precis som förra året är den knivskarp och har extremts starka färger. (Foto: Peter Gotschalk)

Kort sagt skiljer sig Samsung Galaxy S25 Ultra från sin föregångare på följande sätt: Den har den senaste Snapdragon 8 Elite-processorn under huven, och den har en 6,9-tums AMOLED-skärm med QHD+-upplösning och dynamisk uppdateringsfrekvens på 1–120 Hz, medan S24 Ultra fick nöja sig med en skärm på 6,8 tum. Upplösningen är dock precis samma. Operativsystemet är uppgraderat till Android 15 och den nya Galaxy S25-serien är också den första från Samsung som har det nya användargränssnittet One UI 7. Sist men inte minst har ultravidvinkelobjektivet på S25 Ultra nu 50 megapixlar, där föregångaren fick nöja sig med 12.

En sista anmärkningsvärd nyhet är till och med en försämring, eftersom den medföljande S-Pen inte längre har Bluetooth och därför inte kan användas som fjärrkontroll till kameran eller i samband med presentationer. Knappast en funktion som många kommer att sakna, men en nedgradering oavsett.

Circletosearch listens
Circle to Search kan nu läsa text (till exempel e-postadresser och telefonnummer) och lyssna på musik. Smart. (Skärmdump: Peter Gotschalk)

Utseende och skärm

I övrigt finns det inte mycket nytt under solen. Galaxy S25 Ultra är minimalt mindre och lättare, men har samma design som sin föregångare. Även denna gång är den gjord av titan och skyddas numera av Gorilla Armor 2.

Skärmen har HDR10+-certifiering och en maximal ljusstyrka på upp till 2 600 nits, och precis som förra året är skärmen knivskarp och färgerna extremt starka. I skrivande stund är det svårt att hitta en bättre skärm på någon mobiltelefon.

Även när det gäller ljudet levererar Galaxy S25 Ultra varorna. Mobilen erbjuder högupplöst ljud med hjälp av en inbyggd 32-bitars DAC och stöder bland annat Dolby Atmos, Dolby Digital och Dolby Digital Plus samt naturligtvis aptX.

Samsung Galaxy S25 Ultra
Kameramodulen är perfekt integrerad med resten av telefonen. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Som redan nämnts har kameran uppgraderats med ett 50-megapixels ultravidvinkelobjektiv. Kameramodulen består även av en vidvinkelkamera med en 200 Mp-sensor och OIS samt två teleobjektiv på 50 megapixlar med 5x optisk zoom respektive 10 megapixlar med 3x optisk zoom. Kameran på framsida har 12 megapixlar.

Den övergripande bildkvaliteten är fortfarande utmärkt. Det kan man övertyga sig själv om genom att titta på exemplen i artikeln, där alla bilder är skarpa och har levande färger. Kontrasten är också hög och oavsett om vi pratar om porträttfunktionen, ultravidvinkel eller makro så går det inte att klaga på Galaxy S25 Ultras nivå.

SamsungGalaxyS25Ultra_galleri8 SamsungGalaxyS25Ultra_galleri7 SamsungGalaxyS25Ultra_galleri6 SamsungGalaxyS25Ultra_galleri5 SamsungGalaxyS25Ultra_galleri4 SamsungGalaxyS25Ultra_galleri3 SamsungGalaxyS25Ultra_galleri2 SamsungGalaxyS25Ultra_galleri1 SamsungGalaxyS25Ultra_galleri1
<
>
Alla objektiv i det omfattande kamerasystemet ger skarpa bilder med levande färger och hög kontrast. Här används ultravidvinkel, vidvinkel, 2x optisk zoom, 3x optisk zoom, 5x optisk zoom, 10x hybridzoom, 30x AI-zoom och 100x AI-zoom. AI-stödd zoom fungerar betydligt bättre än i föregångaren. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda

Samsung Galaxy S25 Ultra är den fjärde mobiltelefonen vi har testat som har Qualcomms Snapdragon 8 Elite-processor. De tre första var OnePlus 13, Honor Magic7 Pro och Asus Zenfone 12 Ultra, och rent allmänt måste man säga att Samsung får ut lika mycket eller mer av Qualcomm-processorn än konkurrenterna.
Batteritiden är i klass med föregångarens och det är tyvärr även möjligheterna för snabbladdning och trådlös laddning.

Frontkameran kan växla mellan vanlig vidvinkel och en sorts ultravidvinkel och tar utmärkta porträttbilder med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Samsung Galaxy S25 Ultra är det koreanska märkets absoluta toppmodell och även om jag redan har skrivit flera spaltmeter om den nya telefonen så har jag ändå bara beskrivit toppen av isberget. En stor nyhet för semiprofessionella fotografer är till exempel att kameran nu kan spela in i log-format, vilket ger kreativa fotografer mycket större spelrum att leka med i bildernas dynamiska omfång. Men för de allra flesta vanliga användare gör det ingen skillnad.

Det är AI-funktionerna och speciellt den djupa integrationen av Gemini som ska övertyga dig om att investera en stor del av din månadslön i en Samsung Galaxy S25 Ultra. Men för det första verkar de nya AI-möjligheterna milt sagt ofärdiga och för det andra kommer både Gemini-integration och de nya Galaxy AI-funktionerna även till åtminstone Galaxy S24-modellerna inom kort, tillsammans med den utlovade uppdateringen till Android 15 och One UI 7. För kom ihåg att Samsung har börjat lova hela sju uppdateringar av Android samt sju års säkerhetsuppdateringar när du köper en Galaxy S-mobil.

Köp Samsung Galaxy S25 Ultra om din nuvarande Android-telefon har minst ett par år på nacken. Den är en av de bästa Android-baserade smartmobilerna på marknaden just nu. Men tro på inte Samsungs många löften om AI-lycka. Vi är inte riktigt där än.

Karakter
Samsung Galaxy S25 Ultra
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

ERBJUDANDE

Supererbjudande - 1 månad 10:-

Prova LB+ i en månad för 10:-

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

B+ Total 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

10:- / första månaden
154:- / mån
154:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Köp den om du vill vara beta-testare

Den bästa mobilen du aldrig ser

Honor Magic7 Pro zoomar in där andra ger upp

Oneplus drämmer till med toppmobil

Apple iPad mini 7 har gott om kraft men saknar nytänkande

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Ljud & Bild