TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Honor Magic7 Pro

Stark uppföljare från Honor

Honor Magic7 Pro överträffar förväntningarna med blixtsnabba prestanda och en AI-driven kamera som ger fantastiska bilder.

Av / 2025-02-06 - 12:00
Honor Magic7 Pro

Home tycker

  • Blixtsnabba prestanda, bra batteritid, snabb laddning och en fantastisk kamera som tack vare AI tar bra bilder. Dessutom är telefonen robust trots sin eleganta design som känns lyxig. Skärmkvalitet och ljusstyrka är av högsta klass och ljudet är fylligt med både video och spel.
  • MagicOS-gränssnittet faller förmodligen inte alla i smaken, detsamma gäller för den böjda skärmen. Den stora kameramodulen på baksidan gör att telefonen vickar när den ligger på ett bord. AI-funktioner verkar lite ofärdiga, detsamma gäller Gemini-integrationen.

Vid det här laget har vi testat en handfull mobiltelefoner från Honor sedan den kinesiska tillverkaren återvände till den skandinaviska marknaden sommaren 2024.

Honor Magic6 Pro, Honor Magic6 Lite, Honor 200 Pro och nu senast Honor Magic V3 har vi hunnit med. Varje gång har vi berättat historien om Honor, som började som ett undermärke till Huawei som för mer än tio år sedan behövde konkurrera mot företag som OnePlus. De var helt nya på mobilmarknaden vid den tiden och hade stor framgång med att sälja mobiler på nätet till lägre priser än traditionella mobiltillverkare. Huaweis tanke med Honor var alltså att mobilerna bara skulle säljas på nätet och att all marknadsföring skedde online och viralt på sociala medier.

När USA:s bojkott drabbade Huawei hårt 2019 knoppades Honor av till ett oberoende företag och såldes till ett konsortium av kinesiska företag som fick det krångliga namnet Shenzhen Zhixin New Information Technology Co., Ltd. Från och med november 2020 har Honor alltså varit ett oberoende företag med stor internationell närvaro. Även i Europa, där Honor bland annat har en stark marknadsposition i länder som Finland och Tyskland.

Honor Magic7 Pro
Tack vare den speciella designen ser kameramodulen nästan ut som en dyr herrklocka. (Foto: Peter Gotschalk)

Nu är den kinesiska tillverkaren tillbaka på den skandinaviska marknaden och Honors mobiler kan bland annat köpas på Power. Märket har redan en officiell hemsida i Norge – och svenska och danska versioner är på gång och kommer nu i vår.

L&B Home bjöds därför in till Slovenien i slutet av januari, där Honor presenterade sin senaste flaggskeppsmodell, Magic7 Pro. På resan till vinterkalla Bled, några kilometer söder om den österrikiska gränsen, fick vi en chans att testa den nya smartmobilen – inte minst kameran – och sedan dess har den hängt med till San Francisco och Berlin, där den har testats enligt konstens alla regler. Och vi kan lika gärna säga det direkt: Magic6 Pro var en stark comeback för det kinesiska märket, och Magic7 Pro är en lika stark uppföljare.

Annons
Honor Magic7 Pro
Inte ens Sherlock Holmes skulle kunna hitta så mycket som konturerna av en tumme på baksidan av vår testmobill, trots att vi har använt den i flera veckor. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende och konstruktion

Mobilen finns i två färger, Lunar Shadow Grey och Black, varav vi har fått den silvergrå modellen. Den har en slät baksida, men suger lyckligtvis inte åt sig fingeravtryck. Inte ens Sherlock Holmes hade kunnat hitta så mycket som konturerna av en tumme på baksidan av vår testmodell, trots att vi har använt telefonen i flera veckor.

Förra årets modell fanns i grönt och svart, men bortsett från den nya färgen ser Magic7 Pro ut precis som sin föregångare. Den känns nästan lyxig, med en metallram som går hela vägen runt och en distinkt rund kameramodul, också omgärdad av en metallram, som tar upp en hel del av överdelen av baksidan.

Honor Magic7 Pro
Många andra mobilmärken har gradvis övergett rundade skärmar, men Honor håller fast vid konceptet. (Foto: Peter Gotschalk)

Tack vare den speciella designen ser kameramodulen nästan ut som en dyr herrklocka, vilket är stiligt. Däremot är kameran riktigt stor, så mobilen vickar lätt fram och tillbaka när den ligger på ett bord eller ett annat plant underlag.

Honor Magic7 Pro är både IP68- och IP69-certifierad, vilket innebär att den tål att hamna under vatten (ned till 1 meters djup) och att utsättas för varmvattenånga och vattensprut under tryck. Men till skillnad från många av sina konkurrenter skyddas inte mobilens skärm av Gorilla Glass Victus, utan av förstärkt glas som Honor har utvecklat själva och kallar för ”NanoCrystal Shield”. Det ska tåla att tappas från två meters höjd utan att gå sönder – som jämförelse ska Gorilla Glass Victus 2 klara fall på upp till en meter – men eftersom Honor helst vill ha tillbaka sitt testexemplar av mobilen har det inte varit möjligt för oss att testa detta i praktiken.

Honor Magic7 Pro
Den ljusstarka skärmen (1 600 nits) är särskilt användbar utomhus om och när solen mot förmodan skulle titta fram bakom molntäcket. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärm och ljud

Medan många andra mobilmärken gradvis går bort från böjda skärmar håller Honor fast vid konceptet på Magic7 Pro. I praktiken innebär det att skärmen på långsidan har en lätt krökning närmast kanten. Krökningen är dock inte lika markerad som på tidigare modeller. Skärmupplösningen är FHD+ (2800 x 1280 pixlar) och dessutom har den vackra OLED-skärmen en dynamisk uppdateringsfrekvens (1–120 Hz) samt bildförbättrande Dolby Vision och HDR. Magic7 Pro har dessutom en hög ljusstyrka (1 600 nits vid normal användning och en galen maximal HDR-ljusstyrka på 5 000 nits) och är därför extra användbar utomhus om och när solen undantagsvis tittar fram bakom molntäcket.

När det gäller ljudet är Honor Magic7 Pro försedd med inbyggda stereohögtalare som klarar betydligt högre volym än i föregångaren. Och ljudet är inte bara kraftfullt, det har också en hel del tyngd, så detta är en klar förbättring mot förra årets modell.

HonorMagic7Prozoom1-scaled HonorMagic7Prozoom2-scaled HonorMagic7Prozoom3-scaled HonorMagic7Prozoom4-scaled HonorMagic7Prozoom5-scaled
<
>
Bled Island fotograferad från en bergstopp med Magic7 Pro med ultravidvinkel, vidvinkel, 2x zoom, 6x zoom respektive 30x AI Super Zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Honor Magic7 Pro är utrustad med en trippelkamera som består av ett 50-megapixels huvudobjektiv med variabel bländare (f/1,4 till f/2,0), ett 200-megapixels periskop-teleobjektiv som ger 3x optisk zoom samt ett 50-megapixels ultravidvinkelobjektiv. På framsidan finns en 50-megapixelkamera tillsammans med en 3D-djupkamera i en central pillerformad utskärning längst upp på skärmen. Tack vare 3D-kameran kan mobilen skanna användarens ansikte och stöder upplåsning på samma sätt som Face ID på iPhone.

Detta är i stort sett samma konfiguration som föregångaren (med undantag för Magic6 Pro:s 180-megapixels teleobjektiv med 2,5x optisk zoom), men Magic7 Pro har multi-directional PDAF (fasdetekterande autofokus åt flera håll), vilket ska göra autofokusen snabbare, mer exakt och ge bättre resultat, bland annat i svagt ljus.

Det är dock de många AI-funktionerna som Honor är mest stolta över. Telefonen har funktioner från förra årets modell – till exempel ”Ta bilder automatiskt” som använder rörelsedetektering för att automatiskt ta bilder, till exempel när en person hoppar eller rör sig, och de så kallade Harcourt-porträttfiltren, som introducerades i Honor 200 Pro – samt helt nya alternativ som AI Super Zoom, som kombinerar optisk zoom, digital zoom och artificiell intelligens för att zooma in på motivet med upp till 100x.

Har vi inte sett det förut? Jo, i Galaxy S20 Ultra där Samsung bland annat introducerade 100x så kallad Space Zoom, men medan den funktionen 2020 var snudd på helt värdelös så levererar Honor Magic7 Pro imponerande bra resultat, vilket gör att motiv som är lååångt borta blir nästan knivskarpa. Se exemplen i bildgalleriet.

AISuperZoom1-scaled AISuperZoom2-scaled AISuperZoom3-scaled AISuperZoom4-scaled
<
>
Så här långt bort var vi från husen vid Carmel-by-the-Sea i Kalifornien, och så här nära kom vi med AI Super Zoom, som dock kräver internetuppkoppling för att kunna fokusera på motiven. (Foto: Peter Gotschalk)

Sammantaget går det verkligen inte att klaga på kameran. Magic7 Pro tar utmärkta bilder i nästan alla situationer och kameran levererar framför allt utmärkta bilder med stort djup och kontrast i bilder med större motiv.

Precis som med Honor Magic V3 kan Magic7 Pro använda AI för att sudda bort oönskade personer eller föremål från en bild (vilket fungerar utmärkt), och med en ny funktion som heter AI Clipping kan man även välja att kopiera ett specifikt element från ett foto för att skapa ett nytt foto som kan delas med andra.

HonorMagic7Pro_sceneri1-scaled HonorMagic7Pro_sceneri2-scaled HonorMagic7Pro_sceneri3-scaled HonorMagic7Pro_sceneri4-scaled
<
>
Kameran tar utmärkta bilder med stort djup och kontrast i bilder av större motiv. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda

Det sitter samma Snapdragon 8 Elite-processor i Honor Magic7 Pro som i bland annat OnePlus 13.

Det finns också 12 gigabyte RAM, så det är bra fart på hastigheten. Och Magic7 Pro lever verkligen upp till förväntningarna. När det gäller de flesta benchmarks är den faktiskt den snabbaste mobilen vi har testat hittills (till och med snabbare än iPhone 16 Pro Max!) och vi upplevde inga problem när vi utsatte telefonen för intensiva spel som verkligen kräver muskler.

Batteritiden går inte heller att klaga på. Den ljusstarka skärmen drar visserligen en hel del ström, men i gengäld är batteriet på 5 270 mAh (ned från 5 600 mAh på grund av EU:s regelverk) så därför klarade Honor Magic7 Pro ändå 9 timmar och 43 minuter i vårt benchmark-test som belastar batteriet till max tills det inte orkar mer. Dessutom stöder Magic7 Pro även både 100-watts snabbladdning och 80-watts trådlös laddning, så det är enkelt att ladda den när batteriet till sist får slut på ström.

Prestanda är med andra ord godkända. Det är Honors MagicOS-användargränssnitt och -funktioner som gör att Magic7 Pro skiljer sig från de flesta andra mobiler på marknaden.

AIEraser
Honor Magic7 Pro kan med AI:s hjälp ta bort oönskade personer eller föremål i en bild. (Skärmdump: Peter Gotschalk)

Funktioner

Det är lite som med den böjda skärmen. Den personliga smaken är olika och för många användare kommer Honors MagicOS-gränssnitt, nu i version 9.0, att kräva lite tillvänjning, eftersom det skiljer sig från Android-standarden på väsentliga sätt.

Till exempel finns alla appar finns på mobilens hemskärm, medan man på de flesta andra Android-mobiler måste svepa uppåt från skärmens nederkant för att öppna hela app-biblioteket.

Honors användargränssnitt kännetecknas också av många av märkets egna appar – elaka tungor skulle hävda att det finns så många av dem att det påminner om bloatware – och av att Honor också har en egen app-butik installerad på mobilen som ett alternativ till Google Play.

Å andra sidan erbjuder MagicOS också flera egna funktioner, som naturligtvis allihop heter något med ”Magic”, till exempel ”Magic Portal”, som kan dra och släppa bilder från exempelvis sociala medier till andra appar (som e-post eller hemsidor), vilket om inte annat är ett kul, nytt sätt att dela innehåll mellan appar.

Geminioverlay
Gemini Overlay kan bara interagera med det man själv ser på skärmen när funktionen är aktiverad. (Skärmdump: Peter Gotschalk)

Jämfört med förra året har det tillkommit flera Honor AI-funktioner, bland annat AI-översättning, som i skrivande stund tyvärr inte stöder skandinaviska språk. Den största nyheten är utan tvekan tillskottet av Googles AI-assistent Gemini, bland annat i form av Gemini Overlay, vilket kort och gott innebär att man kan aktivera Gemini genom att trycka länge på power-knappen och sedan inte bara interagera med Gemini på samma sätt som via datorn, utan även direkt med appar som visas på mobilskärmen. Gemini jobbar dock framför allt med Googles egna appar – bland annat Gmail och YouTube – medan det inte finns någon egentlig integration mellan AI-roboten och Honors egna appar. Overlay kan bara interagera med det man ser på skärmen när funktionen är aktiverad. Observera också att versionen av Gemini som man får gratis i Honor Magic7 Pro bara är version 1.5 Flash. Gemini Advanced kräver ett abonnemang hos Google.

Magicportal
Magic Portal låter användaren välja och plocka ut text från bilder, eller dra och släppa bilder från exempelvis sociala medier till andra appar. (Skärmdump: Peter Gotschalk)

Slutsats

Honor Magic7 Pro är på många sätt en markant förbättrad version av föregångaren. Den har naturligtvis mycket mer muskler – i skrivande stund är den faktiskt den snabbaste mobilen vi någonsin har testat – och kameran är i toppklass. Tack vare diverse AI-funktioner för både fotografering och redigering släpper kameran verkligen lös kreativiteten.

Den krökta skärmen faller kanske inte alla i smaken, även om bildkvaliteten verkligen är förstklassig, och Honors eget MagicOS-användargränssnitt kan också ta lite tid att vänja sig vid. Som så många andra smartmobiler har Honor Magic7 Pro olika AI-funktioner, inklusive en ganska bra integration av Google Gemini, men utbudet av AI-möjligheter är fortfarande begränsat och vi har sett bättre från andra tillverkare.

Trots detta är Honor Magic7 Pro ett starkt alternativ till modeller från mer välkända tillverkare som OnePlus och Samsung.

Karakter
Honor Magic7 Pro
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Supererbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Oneplus drämmer till med toppmobil

Apple iPad mini 7 har gott om kraft men saknar nytänkande

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Ljud & Bild