TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: 5 luftfuktare

Var inte en torris

Ett sunt inomhusklimat är avgörande för hälsan och rätt luftfuktighet kan göra underverk – för både människor, växter och djur!

Av / 2025-02-10 - 09:00
5 luftfuktare

Eftersom vi bor i en världsdel där mörker och kyla är den del av vardagen rätt många månader om året håller vi oss inomhus en hel del. Det i sin tur betyder att inomhusklimatet är viktigt för att vi ska må bra.

Upplever du att du konstant har torr hy, torra ögon och frissigt vinterhår så kan en luftfuktare vara en bra investering. Dessutom kommer dina växter att jubla! Eftersom virus sägs kunna överleva lättare i torr luft är rätt luftfuktighet en bra start för att förhindra luftburna virus. Lider du av astma eller allergi är det också avgörande med rätt luftfuktighet inomhus.

Vad som räknas som hälsosam luftfuktighet är lite oklart, det finns nämligen inga exakta gränsvärden. Men någonstans mellan 40 och 60 procent är en bra riktlinje.

Men det kan även bli för mycket av det goda. Är luften för fuktig kan det gynna kvalster, bakterier och mögel. Så i detta fall är inte ”mer bättre”.

Hur testade jag?

Här testar jag fem olika luftfuktare av lite olika karaktär. För att göra det så rättvist som möjligt har jag försökt placera dem i rum som är i ”rätt storlek” (i den mån det går). Jag har använt varje luftfuktare i ett antal dagar och försökt följa tillverkarens instruktioner.

Annons

För att dubbelkolla mätvärdena har jag använt mig av Airthings View Plus som jag placerat i samma rum som luftfuktaren med ett avstånd på mellan tre och sju meter.

Att tänka på!

Säkerställ att luftfuktarens kapacitet matchar storleken på det rum som du har tänkt placera den i. Önskar du en luftfuktare som även kan sprida doft, som har belysning och som kanske även kan byta färg på belysningen? Läs på!

Leta efter en modell med löstagbara delar och som är enkel att fylla på och rengöra. Är det för komplicerat att rengöra finns risken att du låter bli, vilket i sin tur kan leda till ökad bakterietillväxt och det gör ju luftkvaliteten sämre i stället för bättre. En liten vattentank gör att den behöver fyllas på ofta, något som också kan betyda att du helt enkelt låter bli att använda din luftfuktare.

Kontrollera bullernivån på produkten och välj med fördel en som har ett ”tyst” läge. Framförallt om du tänker använda din luftfuktare i sovrummet.

Och till sist: Eftersom luftfuktaren behöver stå synligt för att fungera optimalt kan även utseendet vara avgörande.

Inledning webb
Testets laguppställning från vänster: Wilfa Dew Humidifier HU1A-43C. Levoit OasisMist 1000S Smart Luftfuktare. Philips Air Humidifiers 500. Duux Beam Smart 2 Luftfuktare. Smartmi Rainforest Luftfuktare SM1019. (Foto: Åsa Warme Hallén L&B Home

Duux Beam Smart 2 luftfuktare

Behöver inte skämmas för sig

Testets dyraste luftfuktare kommer från Duux och rent utseendemässigt behöver den inte skämmas för sig. Hur det är med resten återstår att se.

Snygg. Tar lite plats. Smidigt med fjärrkontroll
Plastig. Priset. Går inte att se vattennivån. Går inte att manövrera på själva enheten.
Läs hela testet

Smartmi Rainforest luftfuktare SM1019

En egen regnskog

Smartmi Rainforest luftfuktare ska påminna användaren lite om en ”långsam regnig dag i skogen”. Jag måste ändå säga att det låter rätt mysigt.

Priset. Indikator för vattennivå. Snygg
Går inte att göra schema.
Läs hela testet

Wilfa Dew humidifier HU1A-430C

Ett riktigt kraftpaket

Trots sin storlek är denna luftrenare ett riktigt kraftpaket med många bra funktioner.  

Klarar stor yta
Saknar indikator för vattennivå. Går inte att göra schema.
Läs hela testet

Levoit OasisMist 1000S Smart Luftfuktare

Onödigt krånglig

Denna luftfuktare kräver lite mer jobb än övriga i testet. Både innan jag ens har kommit i gång och sedan för att hålla den fräsch. Är det värt det?

Indikator för vattennivå. Fjärrkontroll
Plastig. Många delar. Känns inte helt färdig.
Läs hela testet

Philips Air humidifier 5000

Funktion före stil

Naturligtvis är funktion viktigare än utseende men det gör ju inget om en produkt som behöver stå synligt i hemmet är lite snygg. Här har Philips en liten uppförsbacke i mina ögon.

Indikator för vattennivå. Många inställningsmöjligheter.
Utseendet.
Läs hela testet
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Snygg men opraktisk

Smart gardinduell: IKEA mot OmniaBlinds

Både ris och ros

Låt tekniken ta hand om husdjuret

Den här gör ditt garage smartare

En ny familjemedlem

Det är dags för en grundlig tvätt

Nästan perfekt

Geggamoja i tanken

Golvlampa med discostil

Bra i teorin, mindre bra i praktiken

Billig babymonitor som funkar finfint

Ljud & Bild