Sony Mobiles strategi att uppdatera sina modeller snabbare än konkurrenterna gör att det redan är dags för Z3 trots att det inte var länge sedan vi såg Z2. Däremot hoppade man över det steget med sin kompakta modell så det är glädjande att vi även fått en Z3 Compact. Föregångaren utsåg vi till den bästa minimodellen av en flaggskepps-mobil, då den bortsett från storleken faktiskt var snudd på identisk med storebror. Samma sak gäller Z3 Compact vilket gör att vi testar dem samtidigt och nämner de få skillnaderna.
Utseende och konstruktion
Framifrån och bakifrån ser de nya modellerna snudd på identiska ut som sina föregångare. Dock har ramen runt skärmen blivit aningen mindre vilket gör att yttermåtten på Z3 har krympt med nästan en millimeter på alla ledder, och den har blivit 10 gram lättare. Runt sidorna ser vi dock att luckorna har ändrat form och storlek samt att högtalaren blivit mindre.
Detta beror säkert på att Sony har gjort mobilerna ännu tåligare än tidigare. Då man tidigare talade om att de var skyddade mot damm och vatten, är de nu istället damm- och tryckvattentäta. IP65 och IP68-klassningen innebär att de både klarar vattenstrålar och att vara nedsänkta i 1,5 meters vatten i 30 minuter. Med andra ord kan man faktiskt simma med dem med flit, inte bara vara glad över att de klarar ett snabbt dopp av misstag.
Man har också ändrat lite på designen. Storebror har blivit helt metallisk och fått mer rundade kanter. Det välkomnar vi verkligen då plastdetaljerna och de vassa kanterna var en av de få saker vi inte gillade med tidigare Z-modeller. Nu ligger den mycket bra i handen. De kan dessutom fås i flera riktigt fina färger. Förutom vitt och svart fås Z3 i sobrare grönt eller koppar.
Skärm
Z3 behåller samma utmärkta skärm som Z2. Upplösningen och skärmstorleken är jämförbar med konkurrenternas toppmodeller vilket ger en utmärkt punkttäthet. Därmed upplevs även liten text som skarp och lättläst. Sonys skärmtekniker Triluminos Display och Live Colour LED låter kanske som gimmickar, men ger faktiskt en alldeles utmärkt bildkvalitet. Ljusstyrkan är mycket bra och gör den hyggligt läsbar även i solljus. Dessutom har den bra kontrast och en utmärkt betraktningsvinkel. Bildbehandlingen gör även att man kan få den färgåtergivning man önskar, antingen livlig för filmtittande eller korrekt när man ska kontrollera sina foton.
Kamera
Till skillnad från många konkurrenter har båda modellerna en dedikerad avtryckarknapp för kameran. Därmed kan man starta kameran snabbare och man slipper de skakningar som kan bli resultatet av att behöva dutta på skärmen. I de nya modellerna har Sony även stoppat in en lins med större vidvinkel vilket alltså gör att man får med fler kompisar på fotot när man står nära.
Så länge man håller sig till automatik är kameragränssnittet väldigt enkelt och uppenbart. I manuellt läge kan man lätt ändra vitbalans och exponeringskompensation, men man måste dumt nog in i menyer för andra inställningar. Där lyckas Nokia bättre. Liksom på Nokian kan man även lätt lägga till fotoappar, vilket gör att de känns som nya funktioner och filter i kameran istället för separata appar.
Liksom tidigare har optiken en mycket bra ljusstyrka, vilket i kombination med den ovanligt stora kamerasensorn gör att man får användbara bilder även i svagt ljus. En nyhet är att Sony nu skryter med ett ISO-tal på hela 12800, vilket ska ge ännu bättre resultat i dunklet. Det håller vi inte med om, då det snarare ger värre problem med brus och förlust av detaljer. Men även utan det så är Z3 klart bland de bästa mobilkamerorna i svåra ljusförhållanden.
…och i dålig belysning utan blixt.
Det ska noteras att Z3 i sitt Superior Auto-läge, vilket de flesta nog använder, tar bilder i 8 megapixel. Man får därför inte samma detaljskärpa som om man använder det manuella läget. Liksom tidigare ger kameran välexponerade bilder med bra färgåtergivning. Vi noterade även ytterligare lite bättre kontrast. Pillar man lite med inställningarna är det en av de få kameramobilerna där man kan få bra bilder under de flesta förhållanden.
Ljud
Sony satt två högtalare på framsidan, vilket så klart är den bästa placeringen, samt att det ger en viss stereoeffekt. Däremot ska man så klart inte räkna med något fantastiskt ljud eller ens speciellt högt. Med hörlurar blir det däremot en helt annan upplevelse. Sony har nämligen stoppat i flera tekniker för bättre ljudupplevelse, bland annat DSEE HX för att förbättra lågupplöst musik. Med rätt hörlurar kan man även få riktig brusreducering i stökiga miljöer.
Men framför allt har mobilen stöd för högupplöst ljud. Detta är mycket lovande i kombination med Sonya nya hörlurar MDR-1ADAC med inbyggd HD digitalomvandlare, eller den batteridrivna hörlursförstärkaren PHA-3AC med inbyggd konvertering av högupplöst ljud. Vi har i skrivande stund inte lyckats få specifikationer på HD-ljudet i Z3, men uppenbarligen är detta något Sony tar på allvar och satsar på.
Användning
Liksom tidigare märks det att Sony är Android-världens motsvarighet till Apple. Med sitt stora utbud av film och musik så vimlar det av Sony-appar för att köpa och konsumera det innehållet. Mobilen känns därför lite överlastad med appar som man inte nödvändigtvis vill använda. Men det är klart, om man redan är inne i deras ekosystem så blir det väldigt enkelt att använda den tillsammans med sin Sony hemmabio.
Eller numera även med sin Playstation. En kul nyhet är nämligen något som kallas PS4 Remote Play. Det innebär att man kan pausa sin spelsession på TV:n och fortsätta spela på sin Z3-mobil eller surfplatta. Perfekt om resten av familjen plötsligt vill titta på en film. Man kan till och med montera mobilen på sin Dualshock-handkontroll med hjälp av en hållare, och fortsätta använda den för att styra spelet.
Prestanda
Eftersom de har stoppat i en Snapdragon-processor med samma höga klockfrekvens som i Samsung Galaxy S5 så är Sony tillbaka i matchen. Den är märkbart snabbare än tidigare modellen och lika snabb eller snabbare än konkurrenterna. En Geekbench på 990 (single core) är faktiskt nytt rekord och 2790 (multicore) är mycket bra. I det mer verklighetsbaserade Browsermark ser vi också ett nytt rekord med resultatet 1503. Sony utlovar dessutom upp till två dagars batteritid. Under den tid vi använt den har vi inte sett något skäl att ifrågasätta det då den har påtagligt mer batteri kvar efter en dag än de flesta mobiler vi sett under 2014.
Slutsats
Vid första anblicken är det lätt att tro att Z3 bara är en mindre uppgradering. Men den är faktiskt snabbare än någonsin, tåligare än någonsin och både kameran och ljudet har blivit ännu bättre. Och det jämfört med Z2 som redan tidigare var bland våra absoluta favoriter. De få klagomål vi tidigare haft har rättats till och det är nu faktiskt svårt att hitta något att anmärka på. De har till och med blivit snyggare och skönare att hålla i! Vilken du ska köpa beror bara på hur stor skärm du vill ha och hur mycket pengar du vill lägga.