TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple MacBook Pro 14″ M4 (2024)

Vi har testat Apple Intelligence i Apples nya MacBook Pro

Nya 14-tums MacBook Pro med M4-chip har många förbättringar och är helt klart värd pengarna. Om Apple Intelligence är en av de viktigaste förbättringarna är dock mer tveksamt.

Av / 2025-01-16 - 07:51
Apple MacBook Pro 14″ M4 (2024)

Home tycker

  • M4-chippet är blixtsnabbt, även för grafiska uppgifter. Skärmen har fått högre ljusstyrka och Quantum Dot-teknik. Stöder nu två externa skärmar med upp till 6K-upplösning, och webbkameran på 12 megapixlar har förbättrats avsevärt och har ”Centrerat”-funktionen.
  • Grundversionen av M4-chippet stöder fortfarande bara Thunderbolt 4. Apple Intelligence har potential men i skrivande stund är vi besvikna över begränsningarna och Apples tempo – eller brist på tempo.

Mot slutet av hösten lanserade Apple en hel rad nya datorer som alla hade det gemensamt att de var baserade på Apples nya serie M4-chip. Grundmodellen M4 kom redan i maj och något så sällsynt som en helt ny iPad Pro var den första produkten i butik med M4 bakom skärmen.

Under hösten lanserade Apple sedan M4 Pro- och M4 Max-versionerna av det nya chipet: med fler CPU- och GPU-kärnor, högre prestanda och Thunderbolt 5. Och i samma andetag fick vi en ny Mac Mini, en ny iMac och en ny MacBook Pro, varav vilka vi redan har testat Mac Mini med M4 Pro samt 16-tums MacBook Pro-modellen med M4 Pro.

Star Wars Skeleton Crew 1 33 scaled 1
Precis som sin föregångare finns den nya 14-tums MacBook Pro med M4-chip i färgen Space Black. (Foto: Apple)

M4 och Apple Intelligence

Nu är tiden kommen för att testa den mindre och billigare 14-tums MacBook Pro med M4. Fast varför? Nu när vi redan har tittat på chippet (i den ovan nämnda iPad Pro) och 16-tumsversionen av nya MacBook Pro (till och med i en snabbare version med M4 Pro)?

Svaret är enkelt. När M4-chipet lanserades förbättrade det bland annat minnesbandbredden med 20 procent, upp till 120 GB/s från M3-chippets 100 GB/s, vilket är avgörande för både grafikarbete och spel, samt för AI-beräkningar!

NPU:n (Neural Processing Unit) – som är helt vital för AI-beräkningar på chipet – fick också en uppgradering och ska nu kunna klara av upp till 38 biljoner operationer per sekund. M4 var helt enkelt startpunkten för Apple i AI-kapplöpningen.

Annons
Screenshot Screenshot Screenshot Screenshot
<
>
Skrivverktyg är direkt integrerat i macOS Sequoia och kan användas både för korrekturläsning och för att skriva om text helt. Som i exemplet här, där tonen i ett mejl som önskar god jul till en affärspartner växlar mellan professionellt, vänligt och kortfattat. (Skärmdump: Peter Gotschalk)

Som vi skrev i en kommentar ett par dagar efter lanseringen av M4: ”M4-chippet skapar hårdvarumässiga förutsättningar för Apple att hävda sig i AI-striden, men konkurrenter som Microsoft/OpenAI (ChatGPT), Google (Gemini) och även Samsung (Galaxy AI) har redan kommit långt och frågan är om Apple kan komma i kapp och kanske till och med gå om konkurrenterna?

Strax efteråt presenterades Apple Intelligence. Med integrerad ChatGPT, skrivverktyg, AI-baserad fotoredigering, transkribering, etc. Men det var också tydligt att Apple Intelligence inte var redo för en storskalig lansering direkt. De första funktionerna skulle inte bli tillgängliga förrän i oktober, och då bara på amerikansk engelska och bara i vissa länder (bland annat inte i EU!). Och långtifrån alla presenterade funktioner skulle se dagens ljus förrän under 2025.

Alltså en väldigt försiktig start på AI-resan, skulle man kunna säga, men det är också typiskt för Apple, som inte blivit världens största teknikföretag genom att göra saker först utan genom att göra dem bäst.

summary
Med Skrivverktyg kan man snabbt sammanfatta de viktigaste punkterna i en text, till exempel i Pages. Även denna funktion är en integrerad del av Apple Intelligence i macOS Sequoia. (Skärmdump: Peter Gotschalk)

Sedan dess har Apple Intelligence lanserats. Som nämnts bara på amerikansk engelska – och EU-användare kan fortfarande inte komma åt funktionerna på sin iPhone. Det sker inte förrän i april nästa år. Men macOS Sequoia har fått Apple Intelligence, även i EU-länderna Sverige och Danmark, därför har vi gett oss i kast med att testa den lilla 14-tums MacBook Pro M4 med macOS Sequoia i version 15.2, som stöder alla AI-funktioner som Apple gjorde tillgängliga 2024.

Så funkar Apple Intelligence

Apples AI-funktioner måste dock lockas fram ur sina gömmor innan vi kan kasta oss över dem. Först måste vi ändra systemspråket till amerikansk engelska, detsamma gäller Siris röst. Sedan öppnar vi systeminställningarna och hittar ”Apple Intelligence & Siri”, där vi sätts på en väntelista (!) och måste vänta et par timmar innan Apple Intelligence aktiveras på testdatorn. Men efter detta är det bara att sätta igång.

Mail summary
Med Apple Intelligence får användarenen en möjlighet att se sammanfattningar av mail, så att man snabbt kan se vad mailet handlar om redan i inkorgen. (Skärmdump: Peter Gotschalk)

Och den första Apple Intelligence-funktionen vi dyker in i är ”Writing Tools”. Med skrivverktygen kan man optimera sina texter via omskrivning, korrekturläsning och sammanfattning i praktiskt taget alla appar – från Mail och Notes till Pages och tredjepartsapplikationer. Slutsatsen är snabbt klar. Det är enkelt och användbart, och det beror på att funktionen är integrerad på systemnivå. Skrivverktygen kan naturligtvis inte göra något som ChatGPT eller Anthropics Claude inte kan göra, men integrationen gör hela skillnaden, och vi kan knappt vänta till ”Writing Tools” blir tillgängligt på svenska.

Mail-appen har också lärt sig nya konster genom Apple Intelligence. Bland annat sammanfattningar av enskilda mail, så att man redan i inkorgen snabbt ser vad meddelandet handlar om. Återigen är den största fördelen att funktionen är integrerad direkt i appen.

Siri ChatGPT
Nu kan man även skriva med Siri – och om den personliga assistenten inte kan svara själv får den hjälp av ChatGPT som är inbyggt i Apple Intelligence. (Skärmdump: Peter Gotschalk)

Appen Bilder kan nu hitta precis den bild du letar efter bara genom att använda en naturlig språkbeskrivning (till exempel ”bilden från min 6-årings födelsedag där jag har en tårta på huvudet”). Dessutom har Bilder äntligen ”Clean up”, alltså samma möjlighet att ta bort irriterande saker från bilder som vi har sett i exempelvis Pixel-mobiler och Samsung-mobiler med Galaxy AI.

En av de mindre seriösa delarna av Apple Intelligence är appen ”Image Playground”, som är ett slags Midjourney för nybörjare. Beskriv ämnet på naturligt språk och kombinera med ett foto eller någon av de många mallarna som ingår i appen. Och välj mellan två olika stilar för slutresultatet. Image Playground är antagligen roligare att använda på en iPad eller iPhone, och vi har lite svårt att se själva nyttan.

Siri har däremot blivit smartare, och det är verkligen användbart. Nu kan man skriva till den personliga assistenten i stället för att prata, plus att den har mycket klokare. Det beror inte minst på att Siri ber ChatGPT om hjälp när det är något som den personliga assistenten inte kan lista ut på egen hand. Det är till och med version 4o av ChatGPT som står till förfogande via Apple Intelligence. Helt utan abonnemang.

Systemintegration är bäst, men inte tillräckligt

I dagsläget är systemintegrationen den största fördelen med Apple Intelligence. Vissa funktioner finns visserligen som separata appar (till exempel Image Playground), men många funktioner är integrerade på systemnivå (till exempel Skrivverktyg och Siri) så att de visas och kan användas i flera appar på datorn. Det fungerar som det är tänkt och ger användaren massor av nya alternativ.

Screenshot Screenshot
<
>
Appen Bilder har äntligen fått samma möjlighet att ta bort irriterande föremål, vilket vi känner igen från exempelvis Pixel-mobiler och Samsung-mobiler med Galaxy AI. (Skärmdump: Peter Gotschalk)

Men vi har stiftat bekantskap med en hel del olika AI-verktyg de senaste 12–18 månaderna. ChatGPT, Claude och Midjourney är exempel på fristående verktyg, medan Googles Gemini, Samsungs Galaxy AI och Microsofts Copilot är exempel på en liknande nivå av systemintegration som Apple Intelligence.

Och tills vidare måste vi tyvärr konstatera att Apples AI-verktyg inte tillför något nytt i förhållande till konkurrenterna.

I stället måste Apple-användare vänta i flera månader eller till och med år på andra språk än engelska (ingen vågar gissa när Apple Intelligence kommer på svenska), och funktionerna blir tillgängliga en och en i ett väldigt långsamt tempo. Det är både synd och väldigt nedslående.

Image Playground
Det här blev resultatet i appen Image Playground när vi skrev: ”Spaceship landing on a far away planet finds ruins of a long gone civilization”. (Skärmdump: Peter Gotschalk)

Apple Intelligence verkar lovande, men med all respekt för Apples vilja att göra saker ordentligt snarare än snabbt så borde teknikjätten kunna komma igång snabbare. Och vi hoppas fortfarande att Apple kommer med nya, innovativa användningsområden för AI som faktiskt utnyttjar M4-chippets möjligheter och som konkurrenterna inte har tänkt på. Men vi håller inte andan.

Hårdvara

Allt ska så klart inte handla om AI-funktioner och vi kan inte undvika att skriva några ord om hårdvaran. Även om det rent optiskt inte har hänt så mycket med Apples 14-tums MacBook Pro-modeller de senaste åren så skiljer sig den nya M4-modellen ändå från sin föregångare på ett par viktiga områden.

Apple MacBook Pro M4 lifestyle 03 scaled 1
Nytt för i år är möjligheten att välja en så kallad nanotextur i skärmen, vilket minskar reflexer så att den bärbara datorn kan användas utomhus. (Foto: Apple)

Skärmen är i princip densamma som på MacBook Pro i M3-utgåvan – och fortfarande fantastisk! Helt exakt är skärmen på 14,2 tum och upplösningen är 3 024 x 1 964 pixlar, vilket ger en pixeltäthet på 254 ppi. Den så kallade Liquid Retina XDR-tekniken är faktiskt en Mini-LED-konstruktion som använder fler än 10 000 lysdioder över hela baksidan av skärmen, vilket ger 1 000 nits ljusstyrka på helskärm (upp till 1 600 nits i max ljusstyrka) och en kontrast på 1:1 000 000. Den starka toppljusstyrkan gör att solsken, reflektioner i vattenytor, snöiga landskap med mera lyser upp och skapar en realistisk och fängslande bild. Nytt för i år är möjligheten att välja en så kallad nanotextur till skärmen, vilket minskar reflexer så att den bärbara datorn är bättre att använda utomhus. Dessutom kompletterar Apple nu Mini-LED-dioderna med Quantum Dot-film i stället för KSF-fosfor. Det ska ge lite bättre färgrymd och snabbare pixelrespons, vilket innebär mindre oskärpa vid rörelse.

En annan nyhet är att även den minsta 14-tums MacBook Pro kan driva två externa skärmar (med upp till 6K-upplösning vid 60 Hz via Thunderbolt eller en extern skärm med upp till 6K-upplösning vid 60 Hz via Thunderbolt och en extern bildskärm med upp till 4K-upplösning vid 144 Hz via HDMI) samtidigt. 14-tums MacBook Pro kan också driva en extern skärm med stöd för 8K-upplösning vid 60 Hz eller en extern skärm med 4K-upplösning vid 240 Hz via HDMI.

Visskrivebord screenshot
Den helt nya funktionen Bordsvisning använder kameran för att visa din samtalspartner ditt fysiska skrivbord, vilket i praktiken låter honom eller henne se vad du gör med dina händer. (Skärmdump: Jonas Ekelund)

Jämfört med MacBook Pro med M3-chip har M4-modellen ytterligare en USB-C-port, så att den har sammanlagt tre portar som alla stöder Thunderbolt 4, USB 4, Displayport och laddning. Om man vill ha Thunderbolt 5-stöd måste man däremot investera i MacBook Pro med M4 Pro. Den största skillnaden är dataöverföringshastigheten, där Thunderbolt 5 med 120 Gbit/s är tre gånger snabbare än Thunderbolt 4.

Sist men inte minst har den nya M4-versionen av MacBook Pro en förbättrad 12-megapixels webbkamera (till skillnad från 1080p på den tidigare modellen) som nu stöder Centrerat (Center Stage) – en funktion som introducerades på iPad Pro 2021 men som nu för första gången har hittat till Apples MacBook Pro-modeller. Med Centrerat följer kameran personen som talar när man har videosamtal med jobbet eller morföräldrar via FaceTime, Teams eller Zoom. Dessutom finns det en helt ny funktion, Bordsvisning, som använder kameran för att visa dina samtalspartner ditt fysiska skrivbord, vilket i praktiken låter dem följa vad du gör med händerna. En rolig men också användbar funktion som fungerar felfritt.

Benchmarks och prestanda

I vår testkonfiguration har CPU:n i M4-processorn tio kärnor (med fyra högpresterande kärnor och sex effektivitetskärnor). Dessutom finns en GPU med tio kärnor.

Jämfört med MacBook Pro med M3 har den nya M4-modellen betydligt högre prestanda, vilket vi även kan mäta, bland annat med benchmark-appen Geekbench (3 671 poäng singlecore, 14 250 poäng multicore, 38 190 poäng GPU, jämfört med föregångarens 3 084, 11 575 respektive 31 816).

Apple M4 chip 10 core CPU 240507
När det gäller grafikprestanda är MacBook Pro med M4 nära att komma ikapp 2023 års MacBook Pro med M2 Pro, vilket återigen är ganska imponerande med tanke på att M2 Pro-chippet har minst sexton GPU-kärnor medan M4 får nöja sig med tio. (Foto: Apple)

När det gäller grafikprestanda är MacBook Pro med M4 nära att komma ikapp 2023 års MacBook Pro med M2 Pro, vilket återigen är ganska imponerande med tanke på att M2 Pro-chippet har minst sexton GPU-kärnor medan M4 får nöja sig med tio.

Slutsats

Apples nya 14-tums MacBook Pro med M4-chip är på i stort sett alla områden en bättre dator än sina föregångare. Prestanda är i topp och sedan tillkommer förbättringar som en 12-megapixels webbkamera med Centrerat-funktion, en extra USB-C-port och möjligheten att köra två externa skärmar i upp till 6K-upplösning.

Men det var Apple Intelligence som fick oss att testa just den här MacBook Pro-modellen. Och även om Apples AI-verktyg helt klart har potential – vi uppskattar bland annat de många integrerade verktygen – så förväntade vi oss mer av Apple. I skrivande stund är Apple Intelligence inte bättre än konkurrenternas alternativ och Apple borde sätta fart och få ut fler nya funktioner till fler användare snabbare om de inte ska hamna för långt efter i AI-kapplöpningen.

Karakter
Apple MacBook Pro 14″ M4 (2024)
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Mesh för det avancerade smarta hemmet

Mer behöver inte Wi-Fi 7 kosta

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Ljud & Bild