iPhone-användare tar fler bilder än några andra. Enligt siffror som SimpleGhar har samlat in från plattformar som Flickr är iPhone världens mest använda kameramärke. Tätt följt av Canon på andra plats.
På Flickr togs över 150 miljoner foton med en iPhone-modell under 2023. Det är 32 procent av alla foton på Flickr. Det är osannolikt att det finns färre iPhone-foton på plattformar som Facebook och Instagram.
Vi vet inte hur många iPhone-användare som har lärt sig kamerainställningarna, men det är lätt att tro att det inte är många. Hela poängen med en kamera i en mobiltelefon är att det ska gå snabbt och enkelt att ta – och dela – bilder. Att ändra inställningar är något man gör på en riktig kamera, inte på en mobiltelefon. Eller?
Nyare iPhone-generationer har ganska avancerad bildbehandling. Särskilt Pro-modellerna, som också låter dig spara bilder som råfiler. Precis som på en professionell kamera, alltså.
Den senaste generationen av Apples Pro-modeller, iPhone 16 Pro och 16 Pro Max, har de mest avancerade kamerorna i någon iPhone-modell hittills. Här kan du också spara råfiler och spela in video i Apple ProRes RAW, ett format som används av proffs.
iPhone 16 Pro och 16 Pro Max har redan testats grundligt, så här tittar vi bara på det bästa sättet att få maximal bildkvalitet från Pro-modellerna. Du måste göra en djupdykning i kameramenyerna, som du hittar under Kamera i mobiltelefonens inställningar.
Lika kameror
Men först en kort översikt över den nuvarande generationen av Pro-modeller.
Precis som iPhone 15 Pro (och Max) före dem har telefonerna tre kameror, men den här gången är de desamma på 16 Pro och Pro Max.
De har samma telezoom med 5x optisk zoom till 120mm, framför en 12 megapixel bildsensor. Huvudkameran har en bildsensor på 48 Mp med 24mm brännvidd och optisk bildstabilisering, och den tredje kameran är en vidvinkel på13 mm med 48 Mp upplösning.
- 48 Mp huvudkamera, 24mm f/1.8 vidvinkel, 1/1.28” bildsensor, dual pixel autofokus
- 12 Mp 5x optisk periskopzoom till 120mm f/2.8, 1/3.06” bildsensor, dual pixel autofokus
- 48 Mp ultravidvinkel, 13mm f/2.2, dual pixel autofokus
- 4K 120 bps HDR m. Dolby Vision
- Full 1080HD 240 bps – 4K 120 bps slowmotion
- ProRes 4K 120 bps med extern inspelare
Kameran kan snabbt öppnas med ett tryck på den nya, programmerbara slutarknappen på sidan av 16 Pro och Pro Max. Den är beröringskänslig och kan användas för att till exempel välja bländarvärde, exponeringskompensation (ljusare/mörkare), zoom, fotostilar och toner.
Med avancerad bearbetning behöver man egentligen inte röra vid några inställningar. Mobilen klarar de flesta ljusförhållanden utan att fotografen behöver ingripa, men om man vill ha bästa möjliga bildkvalitet finns det vissa inställningar som man bör ändra.
Några av inställningarna hittar man när kameran är öppen. Längst upp på skärmen kan man slå på och av blixten, slå på självutlösaren, välja ljusare eller mörkare bilder, slå på Live Photo och välja (under)toner. Det är också här man växlar mellan maximal bildkvalitet och jpeg eller HEIF/HEIC. Vilket är komprimerade bildfiler. Pilen i mitten visar en dold undermeny, där man även kan ställa in bland annat bildformat och nattläge.
Porträttläget finns i den nedre menyn ovanför avtryckarknappen på skärmen. Det kan ge dig några riktigt bra porträttbilder, så ge det ett försök. Rumsligt är ett nytt alternativ som nyligen dök upp i en iOS-uppdatering. Det kan användas om man vill skapa innehåll med sin mobil som ska spelas upp på Apple Vision Pro, Apples googles.
Om man växlar från bild till video får man upp alternativ för 4K-video, ProRes 4K och HD-video.
De viktigaste kamerainställningarna
Som nämnts är det i kamerainställningarna som man hittar de grundläggande valen för maximal bild- och videokvalitet.
Under Format kan man välja High Efficiency eller mest kompatibelt. Det senare ger dig 8-bitars jpeg-filer, medan HEIF innebär 10-bitars filer med mer information som inte tar upp mer utrymme än jpeg. Under Fotoläge ska man välja 24 Mp och slå på ProRAW. Då kan man spara 10-bitars bildfiler i DNG-format, vilket inte påverkar bildkvaliteten på sociala medier, men har mycket att göra med hur mycket man får ut av bilderna i efterbehandlingen.
Om du vill ha bästa möjliga filkvalitet för förstoringar ska du välja ProRAW och 48 Mp, med JPEG Lossless-format.
Kameran kan spela in video i hög 4K-kvalitet med Apple ProRes, upp till 30 bilder per sekund, och så mycket som 120 bilder per sekund om telefonen är ansluten till en USB-hårddisk. Om man spelar in video som ska kombineras med video från andra kameror bör alla inställningar vara desamma och HDR avstängt.
Slutligen
Det är värt att betona att allt detta bara är användbart om man behöver högsta möjliga bildkvalitet. För alla andra ändamål är stillbilder i 48 Mp och jpeg-format – och video i 4K30 HEIC, mer än tillräckligt bra. Det fina är att man snabbt kan växla mellan högsta och normal kvalitet från kamerans skärm när man vill.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser