Fotografer som behöver hög bild- och videokvalitet från en relativt billig drönare får allt det och mer därtill i nya Air 3S från DJI.
Den bygger på Air 3, som vi testade 2023, men har fått ett par riktigt uppskattade förbättringar. Huvudkameran har uppgraderats med en större 1-tums CMOS-bildsensor med 50-megapixels upplösning som sitter framför en 24 mm vidvinkel. Den andra kameran är samma teleobjektiv på 70 mm som i DJI Air 3.
Med den större bildsensorn – föregångarens kamera hade 48 Mp på en mindre 1/1,3-tums CMOS-sensor – ökar möjligheten till bättre bilddynamik (14 steg, enligt DJI) och mindre brus.
Video? Också uppgraderat. Air 3S kan spela in 4K/60 fps HDR-video, har 10-bitars D-Log-färgläge, 4K/120 fps slow motion och filmar vertikal 2,7K-video i 9:16-format.
Den andra kameran med 70 mm brännvidd har tre gånger optisk zoom och 48 megapixlar på en 1/1,3-tums bildsensor och samma videokapacitet som 1-tumssensorn. Air 3S stöder 10-bitars O4-videoöverföring från upp till 10 km bort, och 4K-video kan lagras i internminnet på 42 GB.
Som jämförelse har Air 3 bara 8 GB internminne. Det finns även en microSD-kortplats för piloter som behöver ännu mer lagringsutrymme. Och med QuickTransfer går det att överföra bilder till en mobiltelefon, även när drönaren är avstängd.
Lidar
Air 3S är alltså tillräckligt avancerad för att uppfylla de flesta fotografers behov, men den har ytterligare ett äss i rockärmen. Lidar. Eller radar, om du så vill. Drönaren har infraröda sensorer som skannar efter hinder i omgivningen. Till skillnad från optiska sensorer fungerar Lidar även när det är mörkt (nightscape) och sensorerna används för att navigera, precis som en fladdermus gör.
Drönaren skannar och kartlägger sin omgivning – som den sedan kommer ihåg, så att den enkelt och säkert kan återvända även när den flyger utan GPS-signal.
Flygtiden är angiven till 45 minuter på ett batteri, men Air 3S kan också köpas i ett Fly More Combo-paket som innehåller totalt tre batterier och en RC-2 fjärrkontroll med pekskärm, en axelremsväska och tillbehör som extra propellrar, ett ND-filterset, och laddningsnav bland annat.
Panoramafunktion och automatisk spårning
De flesta drönare vi har testat är enkla att flyga med. DJI:s drönare är kanske inte unika, men de har kommit så långt i att förfina sin användarvänlighet att de flesta användare snabbt bemästrar själva flygandet. Start och landning är automatiserat. Tryck bara på skärmen för att komma igång, och en gång till för att få drönarna säkert tillbaka ner på marken.
Men som alla DJI-drönare har Air 3S också flera färdiga flygmönster. Vi känner igen de flesta från andra DJI-modeller. Till exempel QuickShots, MasterShot och Hyperlapse, men även Free Panorama som sätter ihop flera bilder till ett panorama.
Air 3S kan följa ett rörligt föremål. Till exempel en cykel, motorcykel, skidåkare eller bil, och i bra ljus fungerar spårningen felfritt. Drönarens många sensorer förhindrar att den kraschar, men det är en god idé att hålla ett öga på potentiella hinder. Väljer man ActiveTrack 360 flyger drönaren efter motivet i en vinkel där bakgrunden stör så lite som möjligt.
I svagt ljus fungerar inte radarn lika bra. Hels ska det finnas minst en lux i ljusstyrka, och ute i skogen finns det definitivt inte tillräckligt med ljus för att flyga med Lidar.
Men prova ett mer bebyggt område, eller till exempel på en upplyst fotbollsplan. Då fungerar Lidar felfritt. Radarn används tillsammans med optiska och infraröda sensorer, så man får ha väldig otur, eller vara klumpig, för att krascha med Air 3S.
Det går att förinställa flygrutter med Waypoint Flight och använda Cruise Control, så att man inte behöver hålla i spakarna när drönaren flyger en förprogrammerad rutt. Då används Lidar och sensorerna för att flyga säkert och drönaren flyger runt hinder om den måste.
Lång flygtid
45 minuters flygtid per batteri är mer än tillräckligt, och med Fly More Combo-paketet får man tre batterier. Det räcker ett bra tag. Air 3S klarar upp till 12 m/s i vind och känns helt stabil i lätt till måttlig vind. Jag har dock inte kunnat testa den i hård vind. Video lagras på 42 GB internminne och drönaren kan överföra video i HD-kvalitet på avstånd upp till 20 km.
Det finns en Cellular Dongle 2 som snäpps fast under ett lock ovanpå drönaren, vilket ger operatören videoöverföring och styrning med 4G-anslutning.
Strålande videokvalitet
När vi testade föregångaren märkte jag att huvudkameran hade en del pixelbrus vid inspelning med panorering och snabba rörelser. Sådant uppstår när dataströmmen inte läses tillräckligt snabbt från bildsensorn, men på Air 3S verkar problemet vara löst. Man får ännu bättre skärpa och något finare detaljåtergivning från huvudkameran.
Kvaliteten i 4K-video är helt enkelt fantastisk. Även i svagt ljus. Detsamma gäller stillbildskvaliteten från huvudkamerans 1-tums bildsensor. Håller man fingrarna borta från zoomknappen finns det inget att klaga på. Men telekameran håller tyvärr inte samma kvalitetsklass. I bra ljus är bilderna från 70 mm bra, men zoomar man in i svagt ljus ser man att den mindre bildsensorn inte levererar samma bildkvalitet. Upplösningen är sämre och det finns mer brus och artefakter i både stillbilder och videoinspelningar.
Slutsats
Om man inte ska gå upp till highend-klassen, där Mavic 3 Pro och DJI:s Entreprise-serie ligger, så är nya Air 3S ett förträffligt verktyg för fotografer som behöver hög bildkvalitet – om än inte den allra häftigaste. Huvudkameran på Air 3S är märkbart bättre på färger, skärpa och brus än huvudkameran på Air 3, och i bra ljus är även 70 mm-brännvidden fullt användbar. Med optiska och infraröda sensorer, i kombination med Lidar, är det säkrare att flyga än tidigare. Man kommer till platser man inte har vågat flyga på tidigare – tänk dock på att radarn inte fungerar optimalt i mycket svagt ljus. DJI Air 3S är bättre än sin föregångare där det betyder mest, och får vår solklara rekommendation i premiumklassen.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser