I början av 2000-talet drabbades Skandinavien av en stor våg av rån. Betydligt brutalare än tidigare och med betydligt större byten.
I april 2004 inträffade det största rånet i modern nordisk kriminalhistoria. Ett gäng hårda kriminella bröt sig in i Norsk Kontantservice lokaler i Stavanger och kom över 58 miljoner norska kronor. Rånet slutade dramatiskt med det tragiska mordet på en polis och blev sedermera filmatiserat (Nokas, 2010). Rånarna greps och dömdes, men bytet återfanns aldrig.
Fem år senare, hösten 2009, inspirerades en brokig rånarliga med ursprung på Balkan av Ocean’s Eleven och Heat och rånade G4S lokaler i Västberga, söder om centrala Stockholm.
De bröt sig inte in i valvet på bottenvåningen utan tog sig in i lokalerna via taket med en helikopter (!) som transportmedel. Bytet blev 39 miljoner kronor. Rånarna greps och dömdes, men bytet återfanns aldrig. Nu har Netflix gjort en miniserie om det spektakulära rånet.
Sveriges undre värld
Den svensk-chilenske regissören Daniél Espinosa har tagit sig an den svenska undre världen tidigare. 2010 gjorde han filmversionen av Jens Lapidus Snabba Cash (en film som sedan blev en Netflix-serie 2021). Nu har han slagit sig ihop med serieskaparen och manusförfattaren Ronnie Sandahl.
I Helikopterrånet följer vi barndomsvännerna Rami (Mahmut Suvakci) och Michel (Ardalan Esmaili, Kodnamn: Annika) . Båda har växt upp, och bor fortfarande, i en förort till Stockholm – och båda har år av rån och långa fängelsevistelser bakom sig.
Men till skillnad från Michel har Rami tagit tag i sitt liv och lagt sin kriminella karriär bakom sig. Med ett jobb på ett gatukök och en fru (Johanna Hedberg) och två små barn hemma försöker han försörja sin familj på andra (lagliga) sätt.
När en smått absurd investering i räkimport (!) går åt skogen har han plötsligt miljonskulder och lånehajar som är beredda att sprätta upp magarna på både fru och barn. Så när Michel erbjuder honom ett sista stort jobb är han inte särskilt svår att övertala.
Med gangsterkungen Zoran (Dejan Milacic) som medhjälpare planerar de det spektakulära rånet mot Q4S-centralen. Nästan rörande naiva är de övertygade om att det kommer att gå smooth och att det enorma bytet ska lösa alla deras framtida ekonomiska bekymmer …
Mänskligt drama
Eftersom handlingen bygger på en sann historia så vet man hur kuppen ska gå innan serien börjar, men det är det mellanmänskliga dramat som är kärnan i Helikopterrånet.
Handlingen bygger på Jonas Bonniers roman och följer det intima dramat på nära håll, när Rami frenetiskt försöker jonglera med gamla gangstervänner, en körd ekonomi, hatiska svärföräldrar och familjens förväntningar på en bekymmersfri förortstillvaro.
Suvakci är lysande som den desperate familjefadern som med de bästa avsikter försöker få ordning på sitt liv och åstadkomma ett harmoniskt hem. Hans stora, bruna, förtvivlade rådjursögon och uttrycksfulla ansikte utstrålar empati och värme, men också förvirring och bottenlös hopplöshet.
Han är fångad i ett smutsigt spel som han inte kan ta sig ur och låter sig manipuleras till en ”sista” kupp. Å andra sidan är han, trots småbarnstillvaron, fortfarande en adrenalinjunkie som får en riktig kick av att ha polisen i hälarna med tjutande sirener.
Michel har ett mycket mer cyniskt och beräknande kriminellt sinne. Hans uppträdande är iskallt, alltid lugnt och han visar knappt några känslor – med ett enstaka undantag när han blottar sig för sin danska flickvän. En kvinnlig bekant som han dock har ”skaffat” för att få insiderinformation från Q4S-centralen.
Zoran är den arketypiska maffiakungen som drar i alla trådar och utnyttjar sin enorma bekantskapskrets och sitt kriminella nätverk. Pengarna slussas in i hans många företag och kommer ut tvättade.
Polisens jakt
Det är inte bara banditernas transportmedel och det stora bytet som gör att rånet skiljer sig från mängden, nästan ännu mer anmärkningsvärt är det faktum att polisen i god tid kände till rånplanerna och spanade på Balkanligan.
Seriens Vincent Hanna (Al Pacinos karaktär i Heat) är den outtröttligt rättssökande polisutredaren Leoni (Iskra Kostic). Efter ett lite för brutalt gripande i samband med ett otäckt sedlighetsfall har hon hamnat på kant med internutredningen, men eftersom hon talar språket flytande får hon ändå en ledande roll i utredningen.
Vi får se en underhållande katt-och-råtta-lek mellan rånaren och polisen, men på det hela taget drar Sandahl och Espinosa ut den, och bakgrundshistorierna, lite för tunt och tråkigt.
De har valt att ägna för mycket tid åt själva rånförberedelserna, vilket leder till att dramaturgin haltar och till slut blir lite stillastående. Den dryga sex timmar långa speltiden hade enkelt kunnat klippas ned 45 minuter eller en timme för att strama upp handlingen.
När vi till slut kommer till själva rånet får vi utmärkt spänning med hög adrenalinnivå, snabb puls och snygga actionscener.
Helikopterrånet är en gedigen kriminalserie som handlar om ett ovanligt rån och som (ironiskt nog) lyckas få oss som sitter hemma i soffan att heja på skurkarna. Bra skådespelare, klippning, foto och musikspår höjer kvaliteten långt över genomsnittet och suger in oss i berättelsen – där det är Ramis personliga drama som engagerar. 4 rekommenderade stjärnor.
Recensionen är baserad på samtliga åtta avsnitt. Miniserien har Netflix-premiär den 22 november.
Fakta:
- Netflix
- Release: 22 november 2024
- Regi: Daniél Espinosa
- Med: Mahmut Suvakci, Ardalan Esmaili, Iskra Kostic, Dejan Milacic, Erik Svedberg-Zelman, Vic Carmen Sonne, Johanna Hedberg, Wim Elfwencrona
- Genre: Krim
- Land: Sverige
- År: 2024
- Längd: 6:00
- Betyg: 4
- IMDb