Det japanska märket har trollat fram flera bra TV-modeller ur hatten i år, och på papperet är kanske 55X8505B den mest spännande av dem allihop: en billigare version av toppmodellen X9005 utan sidomonterade högtalare låter onekligen som ett vinnande recept. Frågan är om Sony i sina försök att pressa priset även har bantat bort andra saker som spelar roll.
Rent designmässigt är 55X8505B en platt historia, utan den kilformade Wedge Design som vi har sett på toppmodellen. Bristen på sidomonterade högtalare bidrar till en betydligt slankare formfaktor. 65-tumsversionen av X85 är faktiskt lite smalare än 55-tumsversionen av X9!
Användning och finesser
Där LG kan skryta med ett läckert och intuitivt användargränssnitt får vi nöja oss med ett något enklare hos Sony. Starmenyn är organiserad med olika framsidor beroende på vilken innehållskategori man vill se, så det blir nödvändigtvis lite mer knapptryckande för att komma dit man vill. Men på det stora hela är Sony-skärmen enkel och bekväm att använda. Skype-kamera ingår och 55X8505B stöder de viktigaste apparna, inklusive Netflix i 4K-version. Den så kallade ”One Flick Remote”-fjärrkontrollen har ingen pekfunktion, men låter dig i stället göra val genom att dra tummen över en tryckkänslig styrplatta.
Bildkvalitet
55X8505B har en något enklare bildpanel än den som sitter i den dyrare X9-modellen. På papperet är de nästan lika, bortsett från 3D (aktiva glasögon till X9, passiva till X85), samt avsaknaden av bildbehandlingsfinessen Xtended Dynamic Range. X85 har däremot så kallad Triluminos Color, en teknik som utökar färgnyanserna. Vi har lite blandade erfarenheter av denna: i standardläge lägger Sony-skärmen till lite purpurröda och turkosa färger som egentligen inte ska vara med i verkligheten. Det gör att bilden kan få ett lite blåaktigt skär. Å andra sidan ger Triluminos fördelen med kraftfulla, nyanserade färger utan alltför mycket färgblödningar eller övermättade rödfärger, vilket annars ofta är fallet när tillverkarna löper amok med färgkontrollen. I likhet med andra Sony-modeller har X85 ett välfungerande ”fotbollsläge” som fungerar fint till sport och spel och har mjuka och jämna rörelser. Till de flesta andra bildmaterial föredrog vi (som vanligt) det mer neutrala bioläget.
När vi jämför direkt med LG 55UB950 har Sony en lite grundare svärta, som däremot är jämnare fördelad, utan den irriterande effekten av lokal ljusstyrning. Även om LG-skärmen har lite mer kontrast i avgränsade områden föredrog vi Sonys bildestetik totalt sett.
X85 mot referensen
Eftersom 65X900 vann vårt förra test av 4K-storskärmar var förväntningarna naturligtvis höga på X85. Önskedrömmen vore ju att få samma bildkvalitet i en något billigare förpackning. I praktiken visade sig dock att det inte riktigt var så. Man kan se att X85 saknar vissa av X9:s kvaliteter genom att kontrasten och svärtan inte är riktigt på samma nivå som i toppmodellen. X8505 har en något ljusare svärta med lite mer ojämn ljusfördelning. Men när det är sagt känner vi också igen många av X9:s främsta egenskaper: 55X8505 gör till exempel ett exemplariskt jobb med att skala upp både PVR-inspelningar i HD och Blu-ray, med synligt mindre brus och bättre skärpa än LG 55UB950. Där andra 4K-skärmar verkar framhäva detaljerna onödigt mycket, framträder minsta lilla detalj lätt på 55X8505B. Vi blev faktiskt sittande med ett litet fåraktigt leende när vi såg hur skarpt Walter Whites och hans kumpan Jesses kriminella eskapader återgavs! En sak är säker: har man väl vant sig vid att se sina favoritserier i 4K är det dystert att gå tillbaka till vanlig HD, så är du en självutnämnd ”serie-junkie” bör du absolut fundera på att skaffa en 4K-TV.
Ljudkvalitet
Sony har gjort ett stort nummer av sin Wedge Design med extra kabinettvolym och påkostade ljudsystem. I 55X8505B får man klara sig utan något av detta, högtalarsystemet är av enklaste slag med 2 x 20 watt och två fullregisterhögtalare. Ljudet är också relativt tunt, utan särskild fyllighet i röster, musik eller ljudeffekter. Ljudet har en tendens att bryta upp och låta hårt/vasst när man vrider upp volymen. Man kan visserligen utöka basfrekvenserna med en trådlös subbas (SWF-BR100), men vi anser att Sony-skärmen hellre bör kombineras med en komplett, separat ljudanläggning av god kvalitet.
Slutsats
Med tanke på våra erfarenheter av W8/W85 och X9 hade vi riktigt höga förväntningar på X85. Allt blir inte förverkligat: även om 55X8505 får höga poäng för kontrasten och svärtan så är den inte lika suverän på allmän bildkvalitet som sin större kusin. När det handlar om uppskalning av HD-material, samt visning av äkta 4K-video, är 55X8505B ändå i sitt esse jämfört med konkurrenterna. I den disciplinen ligger den en nivå över rivalen från LG och kommer nära vår favorit i mellanklassen, Samsung 55HU7505, fast inte tillräckligt mycket för att knuffa Samsungen av tronen.
Med ”Breaking Bad” i 4K-kvalitet från Netflix visar sig Sony-skärmen från sin bästa sida. Bilden är verkligen helt knivskarp och minsta lilla detalj syns tydligt.
Också i detta test:
LG 55UB950V
Ojämna prestanda
LG satsar stenhårt på OLED-TV nu för tiden men har dessutom släppt en rad LCD-skärmar med 4K-upplösning. En av dem är toppmodellen 55UB950.