Människor uppfattar färger på ett något annorlunda sätt än elektroniska färgmätare, men nu hävdar LG att man har hittat en lösning: Paneltillverkaren LG Display meddelade idag att deras nya mätmetod för färguppfattningsskillnader (Color Perception Difference Measurement Method) har godkänts och antagits av standardiseringsorganisationen IEC.
Människor kan uppfatta färger på olika sätt
Den nya mätmetoden tar särskild hänsyn till hur olika människor kan uppfatta färger på olika sätt när de visas på en skärm. Till exempel kan vissa TV-tittare uppfatta samma vita färg som antingen blåaktig eller gulaktig, vilket resulterar i färgförvrängning, hävdar LG Display.
Ju mer exakt färgåtergivningen på skärmen är, desto säkrare är det att den genomsnittliga TV-tittaren uppfattar färgerna på samma sätt. Detta är naturligtvis viktigt för alla innehållsproducenter, oavsett om det handlar om filmer, spel eller medicinska analyser.
Enligt LG har den allmänna uppfattningen varit att ju bättre och bredare färgåtergivningen är på skärmen, desto mer korrekta blir färgerna i praktiken. Men detta återspeglas inte nödvändigtvis i tittarnas egen färguppfattning, enligt LG. Syftet med den nya standarden är enligt uppgift att ”göra det enklare att välja bildskärmar som visar konsekventa och korrekta färger”.
LG Displays mätmetod mäter sju standardfärger och beräknar skillnaden mellan den maskinellt uppmätta färgen och den som kan ses av det mänskliga ögat, under förhållanden som liknar naturligt ljus.
Den nya mätmetoden, som nu har introducerats av IEC, är resultatet av forskning av LG Displays stipendiat Jang-jin Yoo. Enligt den nya standarden har LG Displays OLED-paneler (föga förvånande) hög färgprecision, med en färguppfattningsskillnad på endast cirka 10 %, vilket enligt uppgift är den lägsta i branschen.
LG OLED bland de mest exakta
I pressmeddelandet från LG Display hävdas också att ”vissa högupplösta bildskärmar” (QD-OLED kanske?) potentiellt kan orsaka skillnader i färguppfattning genom att framhäva röda, gröna och blå (RGB) pixlar. Beroende på tittarnas ögonkänslighet kan vissa färger uppfattas starkare än andra.
LG Displays OLED-paneler, å andra sidan, syftar till att motverka detta fenomen genom att använda vita organiska subpixlar för att skapa ett ljusspektrum som ligger nära naturligt ljus.
Det här kan tyckas vara illa dold propaganda(?) för ”W-OLED”-teknikens förträfflighet, men LG har nu i alla fall fått med sig det erkända IEC, som publicerar många viktiga standarder relaterade till skärmteknologi. Det återstår att se om andra paneltillverkare, som till exempel Samsung Display, också kommer att använda den nya mätmetoden.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser