Varumärket Honor lanserades av Huawei för mer än tio år sedan eftersom Huawei ville kunna konkurrera mot märken som OnePlus, som på den tiden var helt nya på mobilmarknaden och hade stora framgångar med att sälja telefoner på nätet till lägre priser än vad de traditionella mobiltillverkarna – inklusive Huawei – kunde matcha. Huaweis tanke med Honor var alltså att mobilerna bara skulle säljas på nätet och att all marknadsföring skedde online och viralt på sociala medier.
2019 sålde Huawei nästan 70 miljoner Honor-mobiler över hela världen. När USA:s bojkott drabbade Huawei hårt samma år knoppades Honor av till ett oberoende företag och såldes till ett konsortium av kinesiska företag som fick det korta och koncisa namnet Shenzhen Zhixin New Information Technology Co., Ltd. Från och med november 2020 har Honor varit ett oberoende företag med stor internationell närvaro. Även i Europa, där Honor bland annat har en stark marknadsposition i länder som Finland och Tyskland.
Och nu är Honor på väg tillbaka till den skandinaviska marknaden. I Sverige och Danmark säljs just mobilerna av mindre parallellimportörer, men i Norge håller Honor på för fullt att öppna ett officiellt kontor.
Vi har redan testat flera Honor-smarttelefoner – Honor Magic6 Pro och Magic6 Lite samt Honor 200 Pro – och nu är det dags för märkets första hopfällbara smartmobil som går att köpa här i Skandinavien: Honor Magic V3.
Magic V3 lanserades i Kina i juli, några dagar efter den hopfällbara Samsung Galaxy Z Fold 6, men europeiska Honor-fans fick vänta till IFA-mässan i Berlin, som hölls i början av september, innan de kunde se hela härligheten.
Vi har använt Magic V3 i flera veckor – bland annat har den åkt med på en resa till Shanghai i sitt hemland Kina – och vårt intryck av den hopfällbara telefonen är övervägande positivt. Ovan nämnda Samsung Galaxy Z Fold 6 och Google Pixel 9 Pro Fold, som också precis har lanserats i Norden, kommer att få svårt att konkurrera mot Honors hopfällbara magi.
Utseende och konstruktion
Det mest anmärkningsvärda med Honor Magic V3 är hur tunn den är när den är hopfälld. Den vikbara telefonen mäter bara 9,2 mm i tjocklek när man använder frontskärmen och är bara en enda millimeter mer än iPhone 16 Pro Max och bara 0,7 millimeter mer än Google Pixel 9 Pro XL. Och ingen av dem var vikbara senast vi kollade.
Det finns inte plats för så mycket som ett rispapper mellan de två skärmarna när mobilen är hopfälld, och både baksidan och frontskärmen skyddas av förstärkt glas som Honor har utvecklat själva och kallar för ”NanoCrystal Shield”. Det ska kunna tåla att tappas från två meters höjd utan att gå sönder – som jämförelse ska Gorilla Glass Victus 2 klara upp till en meter – men eftersom Honor gärna vill ha tillbaka sitt utlånade testexemplar så har vi inte vågat testa detta i praktiken. Honor Magic V3 är dessutom IPX8-certifierad. Den är med andra ord vattentät, men det vikbara formatet gör att den inte är skyddad mot damm och liknande.
Telefonen finns i tre färger: svart, grön och rödbrun, alla med en matt yta som inte samlar på sig fingeravtryck. Hörnen är rundade och ramen runt skärmen är inte heller speciellt kantig, så Magic V3 är behaglig att hålla i händerna, oavsett om den är hopfälld eller inte.
Gångjärnet är bland annat gjort av titan och Honor lovar att mobiltelefonen ska kunna fällas ut och vikas ihop igen så många som 500 000 gånger. Det har vi inte provat, men hela vikmekanismen känns helt klart väldigt robust. Det märker man framför allt när man fäller upp mobilen och sedan ihop den igen. Det är så mycket motstånd i gångjärnen att den är svår att öppna med en hand.
Skärm och ljud
Precis som alla andra vikbara telefoner har Honor Magic V3 två skärmar. En frontskärm på 6,43 tum (2 376 x 1 060 pixlar) som används för att sköta mobilen när den är hopfälld och sedan den vikbara skärmen på 7,92 tum (2 344 x 2 156 pixlar) som bland annat klarar multitasking samt betydligt mer omfattande interaktion med spel och video. Alltså snarlikt som på en surfplatta.
Honor Magic V3 löser en betydande utmaning med hopfällbara mobiler på ett utmärkt sätt. Nämligen att det är krångligt och tidskrävande att hela tiden behöva hålla på och öppna och stänga den. Det slipper man här, eftersom Honor Magic V3 tack vare sin frontskärm i 20:9-format – som är ett väldigt vanligt skärmformat för mobiler – är enkel att använda som en vanlig telefon. Man kan alltså nöja sig med att öppna den vikbara skärmen när det finns en poäng med det.
Båda skärmarna är extremt ljusstarka (maximal ljusstyrka för frontskärmen är 5 000 nits!) och har en dynamisk uppdateringsfrekvens från 1 Hz till 120 Hz. Den vikbara skärmen har ett ganska synligt veck, men det är något som alla tillverkare måste tampas med och vecket syns varken mer eller mindre än på konkurrerande telefoner. Bildkvaliteten på båda skärmarna är utmärkt, skärmbildden är skarp och färgstark.
Den kinesiska mobilen erbjuder också ganska saftigt och högt ljud i de inbyggda små högtalarna, utan att det går ut över kvaliteten. Trevligt när man tittar på video eller spelar spel utan hörlurar.
Kamera
Det är inget att snacka om. Honor Magic V3 har den bästa kameran vi någonsin har sett i en hopfällbar mobil.
Rent konkret är det en trippelkamera utrustad med ett 50-megapixels vidvinkel-huvudobjektiv (Sony IMX906, f/1,6), en 40-megapixels 112° ultravidvinkel med optisk bildstabilisering och slutligen ett 50-megapixels periskopteleobjektiv med LiDAR och 3,5x optisk zoom. Dessutom finns det två separata frontkameror integrerade i den vikbara och den yttre skärmen, båda med 20 megapixlar.
Honor Magic V3 har många av de delvis AI-drivna kamerafunktioner som Honor Magic6 Pro och Honor 200 Pro har, bland annat AI Motion Sensing Capture, som använder rörelsedetektering för att automatiskt ta bilder när exempelvis en person hoppar eller rör sig, så att man får precis den bild man vill ha av basketspelaren precis när han dunkar bollen.
Dessutom finns det en ny AI Eraser-funktion som kan ta bort oönskade personer eller föremål från bilderna. Samma som vi har sett i bland annat Google Pixel-telefonerna och de senaste Samsung Galaxy-modellerna.
Den kinesiska tillverkaren har dessutom inlett ett samarbete med den franska fotostudion Harcourt, som är särskilt känd för sina svartvita porträtt av kända stjärnor som Roger Federer och drottning Rania av Jordanien. Studio Harcourt har hjälpt Honor att ta fram en uppsättning porträttfilter som hjälper användaren att efterlikna den ikoniska Harcourt-stilen, där fotografen kommer mycket nära motivet, som ofta nästan är omgivet av en gloria av ljus.
I realiteten handlar det om filter som använder AI för att ge varje bild den önskade Harcourt-looken, men hand i hand med den högupplösta telelinsen och den fina optiska zoomen skapar Harcourt-inställningarna riktigt fina porträttbilder utan att man behöver göra mer än att välja ett filter och trycka på utlösarknappen.
Sammantaget finns det nästan ingenting alls att anmärka på kameran. Honor Magic V3 tar enastående bilder i praktiskt taget alla situationer och speciellt porträttbilder med bokeh-effekt blir lysande med stort djup och kontrast. Kameran lyckas också behålla djupet i bilder av större scener.
Det är uppfriskande att Honor har valt att prioritera kameran så högt i deras hopfällbara smartmobil. Detta är något som framför allt Samsung skulle kunna lära sig något av.
Funktioner och prestanda
Honors användargränssnitt, MagicOS, skiljer sig på betydande sätt från Android-standarden. Till exempel finns alla appar finns på mobilens hemskärm, medan man på de flesta andra Android-mobiler måste svepa uppåt från skärmens nederkant för att öppna hela app-biblioteket.
Honors användargränssnitt kännetecknas också av många av märkets egna appar – elaka tungor skulle hävda att det finns så många av dem att det påminner om bloatware – och av att Honor också har en egen app-butik installerad på mobilen som ett alternativ till Google Play.
Å andra sidan erbjuder MagicOS också flera egna funktioner, som naturligtvis allihop heter något med ”Magic” – till exempel ”Magic Text”, som låter användaren markera och klippa ut text från bilder (inte speciellt revolutionerande), eller ”Magic Portal”, som kan dra och släppa bilder från exempelvis sociala medier till andra appar (som e-post), vilket är lite mer nydanande. Den sistnämnda funktionen lärde vi oss när vi testade Honor Magic6 Pro, men den fungerar självklart ännu bättre på Magic V3:s stora vikbara skärm, där multitasking gör det möjligt att ha flera app-fönster öppna samtidigt.
Sammantaget har Honor anpassat Android och MagicOS på ett strålande sätt när det gäller att utnyttja den stora skärmen. Vi gillar särskilt funktionen ”Parallel Space”, som låter användaren arbeta med appar och dokument i ett separat och privat ”område” som antingen kan fylla hela skärmen eller visas i ett parallellt fönster (därav namnet) bredvid den vanliga hemskärmen. I ”Parallel Space” kan man till exempel spara bilder och dokument som inte ska vara allmänt tillgängliga från resten av mobilen – eller så kan man ha separata appar för e-post och kontakter installerade som bara är relaterade till sitt arbete. Det är som att ha två olika mobiler i en och samma enhet, och det är verkligen genomtänkt av Honor.
Men inga rosor utan törnen. Trots det stora batteriet på 5 150 mAh har Honor Magic V3 inte den bästa batteritiden. I vårt benchmarktest klarar den sig något bättre än Pixel 9 Pro Fold, men Samsung Galaxy Z Fold 6 håller betydligt längre trots ett markant mindre batteri.
Det var också en källa till oändlig frustration under testperioden att fingeravtrycksläsaren, som är inbyggd i strömknappen, fungerar så dåligt som den gör. Nio gånger av tio fick vi ge upp att låsa upp mobilen med fingeravtrycket och i stället använda det sexsiffriga lösenordet.
Honor Magic V3 har för övrigt samma Snapdragon 8 Gen 3-processor som Samsung Galaxy Z Fold 6, men den senare klarar sig något bättre i de flesta benchmark-tester – inte bara när det gäller batteriet. Därmed inte sagt att Honor Magic V3 är för långsam. Till vardags märker man ingen skillnad.
Prestanda är med andra ord godkända. Det är Honors MagicOS-användargränssnitt och -funktioner som gör att Magic V3 skiljer sig från de flesta andra hopfällbara mobiltelefoner på marknaden.
Slutsats
Honor Magic V3 är den tunnaste vikbara smartmobilen vi har testat. När den är hopfälld tar den inte mer plats i fickan än en stor mobil som iPhone 16 Pro Max eller Google Pixel 9 Pro XL, och den breda 20:9-bildskärmen på framsidan innebär att Magic V3 går att använda som en vanlig telefon lika enkelt som i surfplatteläge med skärmen utfälld.
Till skillnad från många andra vikbara mobiler har Honor Magic V3 dessutom en förstklassig kamera och användbara AI-funktioner som också utnyttjar och får ut det mesta av den vikbara skärmen.
En lite dålig batteritid och en usel fingeravtrycksläsare är minus i kanten, men vi tycker ändå att Honor Magic V3 är årets bästa vikbara mobiltelefon.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser