Bra verktyg är halva jobbet, brukar man säga. Det gäller även när det handlar om att välja en ny kamera.
För det finns kameror för olika ändamål. Vissa är utformade för sport och action, andra är bättre lämpade för porträtt eller landskap.
När man har definierat kamerans primära uppgift är det lättare att välja.
Om man är intresserad av att lära sig fotografera och ta bilder av allt man kan hitta på vägen så är vårt råd att välja en enkel allroundkamera. Köp inte den dyraste kameran bara för att den har fått ett bra test, utan investera i stället i att lära dig hur kameran fungerar och vad den kan göra för dig.
Om man till exempel inser att landskapsfotografering är det roligaste man vet bör man satsa på en kamera med bra upplösning och bilddynamik.
Då är inte bildhastighet och fokusspårning det viktigaste.
Det är det inte heller om man vill ägna sig åt porträttfoto. Det är nästan en konstform i sig och mycket tillfredsställande att hålla på med, särskilt om man gillar människor.
Om man tycker att sport och action är mycket roligare måste man hitta en kamera med avancerad fokusspårning och hög bildhastighet. Här är det inte upplösningen eller bilddynamiken som är viktigast, utan att man faktiskt får skarpa bilder av motiv som rör sig i hög hastighet. Det kan handla om snowboard, cykling eller andra sporter där exakt fokus är avgörande för att få skarpa bilder.
Få kameror gör allt detta lika bra. Så bröllopsfotografer tycker att helt andra egenskaper är de viktigaste än vad sportfotografer gör.
Video har blivit allt viktigare och många av dagens kameror har mycket bättre videoegenskaper än tidigare. Om video är riktigt viktigt för dig ska du leta efter en kamera med funktioner som ger dig 10-bitars råfiler i 4K-upplösning, som kan redigeras i efterhand på en PC eller Mac.
De enklaste kamerorna kostar strax över 10 000 kronor, lite mer om en liten zoom ingår. I prisklassen upp till 20 000 kronor får du mycket bra bildkvalitet och utmärkta videoegenskaper. I prisintervallet mellan 20 000 och 40 000 kronor ökar bildkvaliteten något, men inte så mycket som man kanske kan tro.
De dyrare kamerorna kostar ofta mer eftersom de har mer extrema funktioner, till exempel avancerad fokusspårning och högre bildhastighet. Det låter kanske konstigt, men det är inte så stor skillnad i bildkvalitet mellan en kamera med 25 och en med 50 megapixlar.
Det är därför du ska välja kamera utifrån behov, inte specifikationer. Detsamma gäller valet av objektiv till kameran, vilket vi har skapat en kort guide till här:
Porträtt
Bra porträtt handlar lika mycket om valet av optik som valet av kamera. Eftersom bildhastighet och vädertålighet sällan är ett krav för porträttfotografer är det friare att välja kameror som fungerar bra med exempelvis ljusstarka teleobjektiv. Många fotografer föredrar ett kort teleobjektiv med bra ljusstyrka, som kan minska skärpedjupet tillräckligt mycket för att göra bakgrunden suddig och skapa den välbekanta bokeh-effekten. Man kan gott ta porträtt i helfigur med 28, 35 eller 50 mm, men ett 85 eller 90 mm med en ljusstyrka på f2 eller bättre är att föredra om man vill isolera motivet från bakgrunden.
Allround
Här är det en systemkamera med den medföljande normalzoomen som gäller. Kanske med en telezoom eller en vidvinkelzoom som komplement. Normalzoomen räcker ändå långt för de flesta. Den täcker området från 24–28 mm i ena änden och 80–120 mm i den andra. Eftersom sådana objektiv brukar ha en måttlig ljusstyrka på typiskt bländare 4 till 5,6, kan en ljusstark vidvinkel runt 28–35 mm f2,8 till f4 vara ett praktiskt komplement.
Landskap och natur
Landskap är ofta mycket givande motiv att fotografera. De rör sig inte, och om man har tid att vänta på det rätta ljuset kan man få en bild som är väl värd att hänga på väggen. Kameror med vädertålighet är en fördel, medan hög upplösning ger bättre detaljskärpa och ger bilderna mer djup. Med rätt objektiv, till exempel vidvinkel eller vidvinkelzoom – 16-35 mm – kan man få ett bredare perspektiv. Vidvinkelobjektiv med bra ljusstyrka, vanligtvis bättre än f2,8, är också lämpliga för astrofotografering. Med ett tele runt 200/300 mm eller telezoom – 70-200 mm/100-300 mm – kan man få ett snävare perspektiv som kan vara mycket effektfullt. Användbara tillbehör för landskapsfotografering är ett stadigt stativ, ND-filter, gradientfilter och polarisationsfilter.
Resekamera
Man behöver inte den största och dyraste kameran på resan. En praktisk, användarvänlig och lätt systemkamera är att föredra. Tar man med sig ett extra batteri och gärna ett neutralt filter framför objektivet, så är man redo när motivet dyker upp och objektivet är skyddat från damm. En normal zoom på 28–70 mm eller 24–105 mm är ett bra val här, men ett ljusstarkt vidvinkelobjektiv med en bländare på 1,4 eller 2,0 och mellan 24 och 35 mm är alltid bra att ha, särskilt när det mörknar.
Sport, action och djurliv
Här är fokuseringshastighet och hög bildhastighet viktigare än upplösning och låg vikt. De bästa sportkamerorna är också väl lämpade för djurfotografering. Valet av objektiv är lika viktigt som valet av kamera. Ett ljusstarkt objektiv med snabba fokusmotorer och korta brännvidder är ofta verktyget som sport- och djurfotografen föredrar. Med en ljusstark zoom på 70–200 mm f2,8, 100–400 mm f4–6 eller en ljusstark 300 mm eller mer – läs f2,8 – kommer man närmare skarpa bilder av motiv som rör sig hastigt.
Video
Video är en vetenskap i sig. De mest avancerade kamerorna har en brant inlärningskurva. Efterbearbetning med programvara är minst lika viktigt, men eftersom alla inte är professionella videofilmare kommer man långt med en kamera som levererar hög videokvalitet med 4K-inspelning. Har man högre kvalitetskrav bör man leta efter en kamera med 10-bitars 422 Apple ProRes, Log-inställningar och anslutning för mikrofoner och hörlurar.
Drönare är också bra videokameror. Man bör välja en som spelar in i 4K. På så sätt kan man skapa spektakulära videor som inte är så lätta att åstadkomma med en systemkamera.