Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

8 års Android OS-uppgraderingar

Med sin nya Snapdragon 8 Elite-krets möjliggör Qualcomm för tillverkare att erbjuda åtta års OS-uppgraderingar, en möjlighet som Samsung sannolikt kommer utnyttja.

Av / 2024-10-25 - 10:00
8 års Android OS-uppgraderingar

Samsung är i framkant bland tillverkare av Android-mobiler när det gäller uppgraderingar av operativsystemet, med sju års stöd i toppmodellerna, vilket garanterar att kunder kan ta del av nya funktioner under en avsevärd tid, om de inte bestämmer sig för att uppgradera sin telefon innan sju år gått.

Detta kan nu komma att utökas till åtta års stöd, enligt Sammobile, som skriver att Samsung inte på egen hand kan förlänga mjukvarusupporten på detta sätt utan de måste arbeta med Google och tillverkaren av chipsetet, alltså i detta fall Qualcomm som med sin nya Snapdragon 8 Elite-krets gör det möjligt för mobiltillverkare att erbjuda åtta års OS-uppgraderingar.

Stor prestandaökning

Qualcomm hävdar att Snapdragon 8 Elite innebär en förbättring av både single-core och multi-core prestanda med 45 procent, jämfört med föregående generation (Snapdragon 8 Gen 3).

Snapdragon 8 Elite har en ny Oryon CPU-kärna, med maximal frekvens på 4,32 GHz samt 24 MB total cache. Företaget anger att den nya dual core AI-processorn har 45 procent förbättrad prestanda, samt att grafiksidan får en Adreno GPU med 40 procent förbättrad prestanda och energieffektivitet.

Sammobile meddelar att de mätt nya Snapdragon 8 Elite och i Geekbench single-core fått 42 procent bättre resultat än en Samsung Galaxy S24 Ultra som drivs av Snapdragon 8 Gen 3, och att förbättringen i multi-core uppmättes till 50 procent. De har även uppmätt grafikprestandan i 3DMark Wild Life Extreme och fått en förbättring på 43 procent.

Annons
Snapdragon 8Elite 2
Illustration: Qualcomm

Redan i Galaxy S25?

Vilken/vilka processorer som kommer sitta i kommande Galaxy S25-serien har det spekulerats en hel del om, och Sammobile skriver att enligt den pålitliga tipsaren Ice Universe (@UniverseIce) kommer alla enheter i Galaxy S25-serien – Galaxy S25, Galaxy S25+ och Galaxy S25 Ultra – att använda Snapdragon 8 Elite-chippet globalt.

Den som lever får se huruvida det kommer stämma eller inte…

Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbetat med att hålla koll på - och skriva om - trender, innovationer och produkter inom konsumentelektronik samt vitvaror & småapparater. 1999-2017 jobbade Ola på de svenska branschtidningarna Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktör samt chefredaktör. Sedan 2017 arbetar Ola som konsult - i det egna bolaget Eor AB, grundat 2014 - med fokus på framförallt det skrivna ordet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Från 7 till 8 års uppgraderingar

Samsung Galaxy AI nu på svenska

Klagomål på batteri-tid för iPhone 16

Så blir Oneplus 13

Den tunnaste vikbara smarttelefonen från Samsung hittills

Mobilen blir din sekreterare

Android 15 släppt för Pixel

Uppdaterad iPad mini får A17 Pro-chip

Läcka avslöjar iPhone SE-detaljer

Google AI nu i Motorola-mobiler

Mediatek rustar för AI-mobiler

Världens tunnaste iPhone nästa år?

Ljud & Bild