Philips är ett extra uppskattat märke av många TV-intresserade och det beror inte minst på modellerna i 900-serien, som har levererat utmärkta prestanda i många generationer. Det här är en modellserie som vi alltid ser fram emot att testa, eftersom den oftast är fullproppad med alla finesser man kan förvänta sig, och lite till!
Som oberoende TV-tillverkare har Philips en möjlighet att välja och vraka och satsa på den teknik som de tror fungerar bäst för varje ändamål. Den senaste 2024-modellen OLED+909 är ett bra exempel på detta. Med en extra ljusstark ”MLA” OLED-panel, inbyggt ljud från Bowers & Wilkins och inte minst ett fyrsidigt Ambilight-ljus finns allt på plats för TV-upplevelser utöver de vanliga. Och det får man också, så länge man är villig att betala för det!
Philips OLED+909
Testet av Philips OLED+909 kommer alldeles i kölvattnet av lillebror OLED809, som levererade strålande bildkvalitet när vi testade den nyligen. Storebror OLED+909 har många likheter, men också ett par viktiga uppgraderingar som gör att den klättrar upp till highend-klassen.
Designmässigt är 909-modellen en lövtunn OLED-TV, där själva bildpanelen bara är några millimeter tjock. Däremot är skärmen lite tjockare längre ner, där elektroniken och anslutningarna sitter. I övrigt är designen stilren och minimalistisk. 909 vilar på två små fötter, medan lillebror 809 står på en mittmonterad vridbar fot.
OLED909 finns i skärmstorlekar från 55 till 77 tum, alla med en fyrsidig Ambilight-bakgrundsbelysning. Det ser extra häftigt ut när TV:n hänger på väggen.
Fyrsidig Ambilight
Den största skillnaden på utsidan är att Philips OLED909 har Ambilight på alla fyra sidor (höger, vänster, topp och botten), till skillnad från 809-modellens tre sidor. Det här handlar egentligen bara om en extra rad lysdioder på undersidan av skärmen, men i praktiken kan det göra stor skillnad, beroende på hur TV:n placeras.
För att få ut det mesta av OLED909 rekommenderar vi absolut att montera den på väggen, gärna med lite utrymme till möbeln under. Då kommer den extra ljuseffekten verkligen till sin rätt.
Med Ambilight åt alla håll blir det omgivande ljuset betydligt mer effektfullt och uppslukande. Ljuset följer handlingen på skärmen, fyller hela väggen och får på ett sätt bilden att verka större. Att titta på en halloween-skräckfilm i ett mörklagt rum med den här skärmen på full effekt är definitivt inget för känsliga själar!
Obs! Om du bara ställer Philips-skärmen på en TV-bänk kommer det extra ljuset på undersidan att inte märkas särskilt tydligt, och kan till och med verka distraherande. Det finns en möjlighet att släcka ljuset på undersidan – fast då försvinner ju lite av poängen också.
Användning och finesser
På finessfronten är OLED909 i grund och botten lik sin lillebror, OLED809. Användargränssnittet är det välkända Google TV, där du kan spara dina egna användarprofiler och skräddarsy skärmen efter dina egna preferenser, inklusive en separat meny för barnen.
Philips har också satsat på att OLED909 ska fungera bra med spel, den stöder upp till 144 Hz skärmfrekvens och VRR. Det finns ett snabb-bildläge för spel, plus en Game Bar-meny med relevanta inställningar.
Philips-skärmen stöder både HDR10+ och Dolby Vision för gaming, förutom Dolby Atmos och DTS:X, som ser till att massor av modern underhållning visas i bästa möjliga kvalitet. En annan god nyhet är att Philips-skärmen nu stöder Apple Home och AirPlay 2, så att du kan styra och dela innehåll från iOS-enheter.
På anslutningssidan är det också samma som på OLED809, bara två av de fyra HDMI-ingångarna stöder 2.1-standarden. En av kontakterna fungerar dessutom som eARC-port för en soundbar, men det har du nog mindre nytta av i just det här fallet eftersom Philips-skärmen faktiskt har utmärkt inbyggt ljud.
Fjärrkontrollen med Bluetooth och USB-C har också fått en liten ansiktslyftning och är väldigt praktisk med bland annat en programmerbar knapp. Vi märker att TV:n reagerar snabbt på kommandon.
Bildkvalitet: En riktig ljuskanon!
En av de viktigaste uppgraderingarna i OLED909 jämfört med OLED809 är den nya MLA OLED-panelen från LG Display. MLA står för Micro Lens Array och är ett filter med pyttesmå linser som bidrar till betydligt högre ljusstyrka på OLED-skärmarna. En liknande panel används i andra toppmodeller som LG OLED G4 och Panasonic Z95A, till exempel. Vi mätte Philips-skärmen till cirka 1400 nits i ett 10 %-fönster. Det är en märkbar ökning från OLED809 som stannade vid cirka 850-900 nits i våra mätningar.
Vad är då denna starkare ljusstyrka bra för? kan man undra. Tja, den passar extra bra när man tittar på HDR-innehåll, där kontrasten och detaljnivån i ljusa scener känns ännu mer dynamisk och livlig, med fler graderingar från mörkt till ljust.
Små men intensiva områden som solljus, starka reflektioner i ytor, moln på himlen och annat återges med märkbart bättre kontrast och djupkänsla. Den extra ljusstyrkan kommer också väl till pass när man tittar på vanligt TV-innehåll i dagsljus, även om skillnaden inte är lika påtaglig.
Smartare bildbehandling med ”AI”-processor
Däremot är det värt att notera att den generella bildbehandlingen är väldigt snarlik den som finns i OLED809, tack vare att de båda har samma P5 AI-videoprocessor. TV:n hanterar krävande HDR-scener med precision, vilket ger större realism i både filmer och spel.
Det så kallade AI-bildläget är ganska smart eftersom det kan analysera videoinnehållet och bestämma rätt bildläge utifrån detta. Philips-skärmen ställer snabbt om sig efter omgivningen och innehållet och justerar ljusstyrka, kontrast och färger efter förhållandena.
Du kan också gå in och definiera vilket läge du föredrar och spara det för olika innehåll och videoingångar. På så sätt kan du vara säker på att få det läge du gillar bäst, utan att behöva pilla med fjärrkontrollen varje gång.
Det dynamiska bildläget Crystal Clear ger en ganska saftig bild, med mycket uppiffade färger och artificiellt hög skärpa. Vissa äldre produktioner kan dock tjäna på en sådan vitamininjektion.
Med det sagt kommer nog det mer återhållsamma hemmabioläget – eller ännu bättre, Filmmaker Mode – att falla puritanerna mer i smaken. Då används bildbehandlingen väldigt skonsamt och man kan se filmen eller serien mer som producenten tänkte sig. Man har fortfarande Ambilight som ”krydda”.
Vi gillar också att Philips ger en möjlighet att finjustera inställningar som rörelsekompensation och brusreducering på ett sätt vi föredrar. Och för den som vill ha OLED909 professionellt kalibrerad finns det ett separat Calman-läge.
Det bör påpekas att precisionen i färgåtergivning och gråskala inte riktigt är i klass med den ”studiokorrekta” Panasonic Z95A. Det märker vi särskilt på att hudtoner är ännu mer neutrala och naturliga på Panasonic-skärmen. Philips kommer dock kommer imponerande nära referensen på många områden, inklusive detaljnivån i mörka scener.
Philips bildfilosofi, att leverera en fräsch och fyllig färgåtergivning, är definitivt bevarad här. Så för den som gillar lite extra skärpa och livliga färger, men också vill ha lite extra ljusstyrka, är OLED909 ett säkert val. Men det råder heller ingen tvekan om att den liknar sin lillebror mycket rent bildmässigt.
Ljudkvalitet
Där OLED909 skiljer sig mest från lillebror, och många andra, är på ljudfronten. Philips har samarbetat med Bowers & Wilkins för att utveckla ett inbyggt högtalarsystem som ger imponerande tydlighet och detaljnivå.
Den här gången handlar det alltså inte om en separat högtalare utan en integrerad ”ljudlist” alldeles under skärmen som är klädd i högtalartyg. Den är en 3.1-konfiguration med vänster-, höger- och centerkanal. Högtalarna har bland annat 19 mm-diskanter av titan, som vi känner igen från B&W:s hifi-högtalare. Dessutom sitter det en kraftfull bashögtalare (med passiva slavelement) på baksidan.
Detta är inte ett ”highend-system” som sådant, men är en märkbar skillnad mot standardsystemen. Röster är imponerande skarpa och tydliga, och det hörs minimal förvrängning även vid höga volymer. Basen är på inte på något sätt jordbävningsliknande, men tight och väldefinierad med både musik och ljudeffekter.
För den som vill ha en allt-i-ett-lösning är ljudet från OLED909 ett stort steg upp från OLED809. Bowers & Wilkins-högtalarna åstadkommer en bredare och mer fängslande ljudbild. Men här finns till exempel ingen speciell surroundeffekt, som man får med ett Dolby Atmos-alternativ som det på Panasonic Z95A, till exempel.
Det finns alltså fortfarande utrymme för förbättringar, även när det gäller basåtergivning, men här går det att koppla in separata bas- och bakhögtalare genom DTS Play-Fi-systemet om man vill.
Slutsats och konkurrenter
Philips OLED909 är en påkostad TV som levererar varorna på alla viktiga områden. Det fyrsidiga Ambilight-ljuset ger en magisk upplevelse, särskilt när TV:n är väggmonterad, och den ökade ljusstyrkan gör att det verkligen skiner om HDR-innehåll. Samtidigt ger B&W-högtalarna ett kristallklart ljud. Sammantaget är detta en komplett highend-TV som kommer att imponera på både bild- och ljudentusiaster.
Den största nackdelen med Philips-skärmen är egentligen prislappen. Med ett rekommenderat pris på 50 000 kronor ligger OLED909 långt över OLED809 som kostar 37 000 kronor. Det är också en utmärkt TV och ett mer prisvärt val, speciellt om du redan har en bra soundbar.
Samtidigt är det värt att notera att det snart kommer en (ännu) dyrare modell: Philips OLED+959 är utrustad med nästa generations Ambilight Plus, en kraftfullare ”dual chip” P5-processor och ett mer avancerat ljudsystem med inbyggda surroundhögtalare, även denna gång från Bowers & Wilkins.
Allt detta gör att OLED909 kan hamna lite mellan två stolar, den har märkbara förbättringar jämfört med OLED809, men kanske inte tillräckligt för att motivera prisökningen – speciellt när vi vet att det snart kommer något ÄNNU häftigare.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser