Det kanske är lite orättvist att Technics är mest kända för sina skivspelare och i stort sett bara för dem. Få minns att de även brukade göra kanonbra kassettdäck och rullbandspelare i referensklassen och att de har en lång rad väldigt bra förstärkare bakom sig. Men det tillhör det förflutna – eller gör det?
Technics återuppstod som en fågel Fenix för tio år sedan och har sedan dess lanserat en rad skivspelare baserade på den legendariska SL-1200-serien som satt en ny standard för ljudkvalitet i många prisklasser.
Precis som på den gamla goda tiden har Technics försökt ta reda på hur de bäst kan utnyttja tekniska framsteg för att ge oss bättre ljud. Ett exempel är Technics nyare förstärkare, som använder pulsbreddsmodulerade (PWM) kretsar för att öka bandbredden, sänka brusgolvet och minska förvrängningen för att i slutändan ge oss bättre ljud.
Men högtalarna inte varit föremål för samma innovativa glädje som förstärkarna. Visst, Technics tillhör det fåtal som gör bra koaxiala högtalarelement, vilket vi har hört med egna öron i våra tester av Technics nyare högtalargenerationer. Alltså de som presenterats 2014 och efter det.
Samma teknik som Technics använder i sina dyrare högtalare – och då pratar vi återigen om koaxiala element där diskanten sitter i mitten av bas/mellanregistret – hittar vi även i deras kanske första aktiva stereohögtalare.
Technics SC-CX700 förenar högtalartekniken med PWM-tekniken i en förstärkarmodul som sitter fastbultad på baksidan av högtalarkabinettet och är skild från den akustiska kammaren som koaxialelementet sitter i.
Aktiva SC-CX700 är trådlös, har en HDMI-ingång för TV-ljud och till och med en ingång för skivspelare med moving magnet-pickup.
Technics-högtalaren tar sikte direkt på en marknad som länge har dominerats av KEF och deras LS50 Wireless II. En referens för kompakta trådlösa högtalare som har viftat bort de flesta av konkurrenterna som har försökt bräda den.
Den här dominansen vill Technics göra någonting åt, de har förstås sett hur framgångsrika KEF har varit med de trådlösa högtalarna i LS-serien. Så det är inte minsta konstigt att Technics också vill ha en del av denna marknad som har vuxit mycket de senaste åren.
Att de trådlösa högtalarna är populära är inte så svårt att förstå. För vem vill väl inte ha en högtalare som tar lite plats, fungerar med Bluetooth och Wi-Fi och kan kopplas in till TV:n vid behov – och som samtidigt ger riktigt bra ljud. I stereo.
Orchestration Concept
Technics-högtalarna gör allt detta, plus lite till. Kärnan i SC-CX700 är det ovan nämnda koaxialelementet, som här har en ringdiskant – inte en klassisk dome – med en fasplugg i mitten. Den ska ge en jämnare spridning av höga frekvenser, och enligt Technics har den 19 mm stora ringdiskanten snabbare pulsrespons och färre avvikelser än ett dome-membran.
Runt diskanten sitter ett 15 cm bas/mellanregister, med en inverterad ring limmad i ytterkant som håller membranet stadigt i korgen. På undersidan av kantringen är små förstärkningar monterade som dämpar resonanser och på ovansidan är en gummiring placerad som är vinklad mot membranet för att ge mer exakt faskaraktäristik och jämnare spridning av ljudvågorna.
Technics hävdar att de har jobbat mycket med att minska diffraktion, även på baksidan av elementet, och att de bland annat lyckats jämna ut frekvensgången som ett resultat av det.
Delningsfrekvensen är strax under 3 kHz.
Tudelat kabinett
Jag nämnde att högtalarelementet sitter separerat från förstärkaren. Elementet sitter i en akustisk kammare och är monterat på en 15 mm tjock frontplatta. På insidan är magnetsystemet fäst mot en 21 mm tjock platta, och undersidan av korgen bakom frontplattan stöds av en 19 mm-platta, skuren för att perfekt passa korgens diameter.
Enligt Technics ska detta göra kabinettet styvare och dämpa resonanser som annars skulle påverka högtalarelementet och därmed ljudkvaliteten.
En rektangulär basreflexport är vinklad inåt och både öppningen och utgången är böjda som kronbladen på en blomma för att eliminera diffraktion när låga frekvenser trycks ut genom porten. Porten är avstämd till 50 Hz. Det vill säga att det är runt 50 Hz som basporten jämnar ut basåtergivningen i högtalarna.
På baksidan av kabinettet har Technics monterat förstärkarmodulen och all elektronik som behövs för att högtalarna ska fungera. Strömförsörjningen sitter för sig och det finns en separat strömförsörjning enbart för de digitala kretsarna. Förstärkarmodulerna levererar totalt 100 watt till varje högtalare, som kopplas ihop med en ethernet-kabel.
Högtalarna stöder 24 bit/192 kHz, både via kabel och via Wi-Fi.
Space Tune-rumskorrektion
Technics SC-CX700 ger ett bra intryck av kvalitet. De är knappt 28 cm höga och verkar både rejäla och snyggt byggda. Kabinetten är klädda med en mikrofiber som heter Dinamica och som är gjord av återvunnen polyester och påminner om Alcantara. Tyget är vattenavvisande och fläckar kan enkelt torkas bort. Högtalarna finns i svart, ljusgrått och – som våra testexemplar – terrakottabrunt. Det ingår runda grillar som snäpps fast framför elementet med osynliga magneter.
Högtalarna stöder de allra flesta streamingtjänster, som Tidal Connect, Spotify Connect, Deezer, Amazon Music HD och Qobuz. I appen hittar man även internetradio.
Där kan man också aktivera Space Tune. Som är ett enkelt sätt att korrigera ljudet från högtalarna i förhållande till var de är placerade i rummet. Man kan välja mellan färdiga inställningar som hörnplacering, tätt intill väggen och så vidare eller aktivera en mätning i appen som skickar ut ljudsignaler i höger och vänster kanal. Dessa fångas upp av en inbyggd mikrofon som sedan analyserar testtonen och kompenserar för stora avvikelser.
Space Tune är inte lika exakt som exempelvis Dirac, men gör ett alldeles utmärkt jobb med att få balans i ljudet och då är det inte fullt lika kritiskt var högtalarna placeras.
Med HDMI ARC kan man koppla in TV-ljudet och då kan högtalaren ett litet trick. Det är nämligen så att videosignalerna också överförs till högtalarna. Naturligtvis är det bara onödigt, de har inget i en högtalare att göra, så för att de digitala videosignaler inte ska orsaka brus finns ett slags inbyggt filter som släcker det digitala värdet från videosignalen.
JENO Engine
Förstärkaren är uppbyggd kring Technics så kallade Jeno Engine, det vill säga en pulsbreddsmodulerad konverteringskrets (PWM) som använder en klockstyrd generator som i sin tur skickar signalen till en omvandlare, sedan genom PWM, och sedan till förstärkardelen i högtalarna. Technics hävdar att den här metoden tar bort jitter från signalen och bevarar ljudkvaliteten i den inkommande signalen, ända fram till elementen.
Ljudet
Om man tar en titt på marknaden för trådlösa stereohögtalare som dessa är urvalet inte så stort som man skulle kunna tro. Ovan nämnda KEF-högtalare är förstås den närmaste konkurrenten till Technics-högtalarna, men bortsett från dem är de flesta alternativ mycket billigare – eller mycket dyrare. Modellerna från välkända märken som Dynaudio, Sonus faber och Bowers & Wilkins kostar mycket mer än Technics-högtalarna.
Alltså återstår KEF som den enda riktiga konkurrenten i den här prisklassen.
Efter att ha tryckt lite fram och tillbaka i Space Tune i appen blev ljudet när jag använde testtonerna det överlägset bästa. Det finns ytterligare en metod och det är att använda mikrofonen på mobilen samtidigt som testtonerna spelas, för att optimera ljudet på lyssningsplatsen. Det fick jag aldrig att fungera, men den ursprungliga mätningen med testtoner fungerade så bra att jag inte riktigt brydde mig om det problemet.
De små högtalarna kan spela högt. Mycket högre och mycket tuffare än man skulle kunna tro. De är inte speciellt stora, men har gott om kraft och tillräckligt med kontroll för att man både ska kunna spela högt och få en tydlig och väldefinierad ljudbild.
I Lady Gagas och Bruno Mars balladhit Die With A Smile är ljudbilden stor och väl fokuserad, med väldigt tydliga röster. Det finns inte så mycket bas i den här låten, men ljudet är fylligt och fint. Det tar en liten stund för Khalids Owe To You att komma igång ordentligt, men när den gör det känner man hur högtalarna trycker ut bas med en energi som är förvånansvärt kraftfull, med tanke på högtalarens storlek.
Liveversionen av The Weeknds Dancing In The Flames breder ut sig i en jättelik ljudbild och livekänslan är skönt närvarande. Det är ingen tvekan om att Technics-högtalarna har både kraft och kontroll, men det visar sig att de faktiskt också har en tillräcklig grad av finess för att musik som förlitar sig mycket på klangfärger och kontraster också ska fungera bra.
Det finns naturligtvis inte särskilt mycket djupbas i de små högtalarna, ett par KEF LS 50 Wireless II har lite mer djup och fyllighet än Technics-högtalarna.
Men de saknar skivspelaringång, vilket åtminstone för somliga är en stor bonus med Technics-högtalarna. Med en Technics-skivspelare inkopplad till phonosteget i högtalarna måste jag erkänna att jag inte hade särskilt höga förväntningar på ljudet, men det fungerade faktiskt bättre än befarat.
Basen från trummor och basgitarr i Sades Turn My Back On You fick helt klart både mer kraft och punch med en subwoofer, men högtalarna klarar sig förvånansvärt bra på egen hand. Trots att basen inte går särskilt djupt så är det gott om tyngd och energi bakom anslagen på slagverket. Ett byte till Jan Gunnar Hoffs album Polarity visade att högtalarnas fokus på detaljnivå inte är helt i nivå med KEF LS 50 Wireless II, men Steinway-flygeln klingar fritt och fint i den välfokuserade i ljudbilden. Här finns det inte mycket att klaga på.
Slutsats
Det är ingen tvekan om att det är glädjande att det finns ett alternativ till KEFs utmärkta LS 50 Wireless II. De nya Technics-högtalarna är en stark rival till KEFs succéhögtalare, och med rumskorrektion i kombination med skivspelaringång har SC-CX700 en del egenskaper som man inte hittar någon annanstans i den här klassen. De ser bra ut, mycket bättre än på bilderna, och det går inte att klaga på utförande eller kvalitetsintryck. Inte på ljudet heller, det är väldigt välfokuserat och har en häpnadsväckande energi och dynamik, som vi i stort sett aldrig förknippar med små högtalare. Oavsett vilket slags förstärkare de är inkopplade till. Här finns allt inbyggt och med HDMI-ingången kan man uppgradera ljudet från TV:n och få en upplevelse som ger musik, filmer och TV-serier en helt ny dimension. Glöm en soundbar, den kommer inte i närheten av ljudkvaliteten, även om den kanske kan leverera tillräckligt med ljudkvantitet. Technics SC-CX700 är en frisk fläkt när det gäller ljudkvalitet och ett välkommet alternativ på marknaden. Rekommenderas varmt.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser