Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Bluesound Node Nano (N030)

Billig Bluesound-streamer till stereon

Det måste inte vara dyrt att lägga till streaming till stereon. Det är faktiskt billigare än någonsin. Node Nano är Bluesounds variant.

Av / 2024-10-21 - 08:00
Bluesound Node Nano (N030)

Ljud & Bild tycker

  • Streaming i HD-kvalitet, plus multiroom till din nuvarande anläggning. Väldigt vasst pris.
  • Antalet in- och utgångar är hårt nedbantat. Dyrare än de billigaste konkurrenterna.

Bluesound, ett systerföretag till NAD, har gjort många framgångsrika streamingmottagare. Bland dem finns jubileumsmodellen Node X och senast streamingförstärkaren Powernode Edge.

Men entrébiljetten har ändå varit relativt dyr. Och det är vad den nya instegsmodellen Node Nano (N030) ska fixa till.

BLSN030BK L 13
Fem pekfält på toppen styr de mest grundläggande funktionerna. (Foto: Bluesound)

Designmässigt gör Bluesound Node Nano inte mycket väsen av sig. Den lilla svarta plastdosan hade lika gärna kunnat vara nätverksswitch eller ett hybridmodem. Men den kommer nog ändå ofta att bli undangömd och skötas från mobil-appen.

Skulle man låta den stå framme kan de mest grundläggande funktionerna (volym, uppspelning och paus) styras med fem pekfält på ovansidan.

På baksidan hittar man analoga och digitala ljudutgångar (stereo RCA, optisk Toslink och koaxial). Det finns också en Ethernet-port och en USB-A-port för en extern disk eller ett flashminne. Men det är också allt.

Annons

Bluesound Node X hade en HDMI-ingång för TV och en kombinerad analog/optisk ingång. Men de kontakterna har försvunnit här. De enda sätten att få in ljud i Node Nano är via nätverket och Bluetooth.

BLSN030BK O 03
De större modellerna har fler ljudingångar, men sådana saknas på Node nano. (Foto: Bluesound)

Hörlursuttag letar man också förgäves efter, men det är ganska vettigt eftersom trådbundna hörlurar normalt kommer att vara inkopplade till förstärkaren. Node Nano har dessutom en anslutning för trådlösa hörlurar med Bluetooth.

Som tur är har Bluesound inte snålat på ljudsidan. Där används samma fina ESS Sabre 9028Q2M DAC-krets som i den mer än dubbelt så dyra Node X. Och det hörs.

Läs också Liten förändring – stor förbättring Om du saknar streaming i din anläggning är Bluesound Node X en perfekt lösning. Och nu har den en ännu bättre DAC.

Stöder MQA

Bluesound och moderbolaget NAD har traditionellt sett varit en av de starkaste anhängarna av MQA-formatet. Och det är lite sällsynt att hitta MQA-avkodning i en så billig enhet som Bluesound Node Nano. Det beror nog på att NAD köpte MQA av Meridian 2023. Men också på att MQA tappade sin stora bas när Tidal valde att byta till FLAC för högupplöst musik. Det bytet pågår fortfarande.

Dessutom stöder Bluesound alla relevanta streamingtjänster: Spotify, Deezer, Qobuz, Apple Music – och alltså Tidal. Precis som konkurrenterna Sonos och HEOS (Denon/Marantz).

Ljudkvaliteten

Trots halva priset har Bluesound Node Nano en del av elektroniken gemensamt med den mer exklusiva Node X. Framför allt digitalomvandlaren ESS Sabre som spelar stor roll för helhetsintrycket.

Vi har främst utvärderat Node Nano via den analoga utgången som digital signalkälla. Där kopplades den till min NAD C 658-förförstärkare, (som också har en inbyggd BlueOS-modul) som en dyrare referens. Node X betygsattes också som en ren digital ljudkälla via NAD-förstärkarens inbyggda DAC. Skillnaderna var imponerande små.

BLSN030BK L 03
Generationer möts. Om du redan har en välfungerande förstärkare – till exempel legendariska NAD 3020 – kan Node Nano ge den moderna streamingalternativ, (Foto: Bluesound)

Bluesound Node Nano är en ganska billig enhet, men det är inte på något sätt overkill att koppla den till en förstärkare i den fina änden av prisskalan.

Ljudbilden är alltid behaglig och musikalisk, och det är förvånande hur väl den förmedlar upplevelsen av att lyssna på musik i ett tredimensionellt rum.

Låter dyrare än den kostar

När man lyssnar en längre tid blir de små skillnaderna uppenbara. Det kommer inte som någon överraskning att den mycket dyrare NAD fortfarande gör saker och ting lite bättre än billiga Node Nano. Men skillnaden är alltså förhållandevis liten. Mycket mindre än prisskillnaden.

Skillnaderna handlar främst om transparens. Bluesound målar upp en mycket bra bild av rummet och den akustiska scenen. Men luften verkar så att säga klarare och mer transparent med den dyrare NAD-förförstärkaren. Det finns mer plats mellan instrumenten och man får en bättre känsla av dimensionerna.

BLSN030BK L 05
Node Nano kan också användas på skrivbordet tillsammans med ett par aktiva högtalare. (Foto: Bluesound)

Däremot är Bluesound Node Nano faktiskt lite mer underhållande sällskap än den dyrare digitalingången på NADen. Det är lite mer värme och rockkänsla hos Bluesound. På en låt som MTV-inspelningen av Eagles Hotel California blir det nästan för tungt. Men bara nästan.

Konkurrenter

Streamingmottagare är en kategori som växer i alla prisklasser, men i basic-segmentet finns det en konkurrent som alla måste finna sig i att bli jämförde med: WiiM, som har imponerat med den ena utmärkta och billiga streamingenheten efter den andra. WiiM Pro är på de allra flesta områden en direkt konkurrent till Bluesound Node Nano, men kostar hälften så mycket. WiiM Pro har dock inte ett så lika omfattande multiroom-system som Bluesound och inte heller MQA, om man nu kan hitta några filer i det formatet.

Läs också Billig streaming med högupplöst ljud Med både Chromecast Audio och AirPlay 2 är WiiM Pro klassens bästa musikstreamer.

Slutsats

Bluesound Node Nano (N030) är ett naturligt svar på den hårdnande konkurrensen i den prisvärda delen av marknaden för musikstreamers. Den är billigare än någon Node-enhet hittills och låter riktigt bra. Rent prismässigt ger WiiM den en kamp ända in på upploppet – och lite till. Men det sätter saker och ting i mer balans att Bluesound har ett utökat multiroom-ekosystem för flera rum och en användarvänlig app.

BLSN030BK L 12
Node Nano styrs enklast med en surfplatta eller telefon. (Foto: Bluesound)

Kostnaden för det låga priset är att antalet anslutningar har minskats till ett absolut minimum. Man får klara sig utan HDMI och analoga ingångar, och den fysiska subwoofer-utgången är också bortbantad. Node Nano är enbart gjord för att komplettera den befintliga anläggningen med streaming. Vilket verkar vara en välvald kompromiss.

Ljudmässigt påminner Node Nano den betydligt dyrare Node X, som fick toppbetyg på sin tid. Att Nano ändå får nöja sig med en femma i betyg beror på att konkurrensen har hårdnat sedan dess.

BLSN030BK L 20
(Foto: Bluesound)

Karakter
Bluesound Node Nano (N030)
Basic

1 reaktion på ”Bluesound Node Nano (N030)”

  1. Tommy Walter

    Enligt Bluesounds hemsida har Nano ett nytt DAC chip, ESS ES9039Q2M och inte ESS Sabre 9028Q2M som ni skriver. Samma chip ska tydligen sitta i den nya Bleuesound Node och Icon (2 st). Vad kan det vara för skillnad?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Små boxar med stort ljud

Ljud & Bild