Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Mediatek Dimensity 9400 lovar hög AI-prestanda

En seriös utmaning för Snapdragon-kretsarna i högpresterande Android-mobiler

Av / 2024-10-11 - 12:46
Mediatek Dimensity 9400 lovar hög AI-prestanda

Tidigare har Mediateks systemkretsar mest varit något vi sett i obskyra asiatiska mobiler som aldrig kommit på den europeiska marknaden. Men senaste åren har de kommit smygande, först i Oneplus Nord-serie, men i år har vi även sett dem i Nothing Phone och Motorola-mobiler. I våra tester har de dock legat något efter Googles Tensor och Qualcomms Snapdragon-kretsar. Kanske är det med nya Dimensity 9400 som de kommer i kapp eller till och med går om konkurrenterna.

Precis som med förra årets Dimensity 9300-krets frångår den arkitekturen med en blandning av prestanda- och energisnåla kärnor, så kallade BIG.little. I stället har man en ”all big core” arkitektur, vilket känns lite märkligt då det är det gamla sättet att bygga systemkretsar och som man frångått för att göra dem mer energisnåla. I stället har man fyra ”ultra-large” kärnor och fyra stora.

Foto: Mediatek

Trots detta menar de att den nya kretsen är 40 procent mer energisnål. Detta trots att vi utlovas 35 procent snabbare single-core prestanda och 28 procent snabbare multi-core. De har även laddat den med blixtsnabbt LPDDR5X-minne. De har även stoppat i en Immortalis grafikprocessor som ska ge upp till 40 procent snabbare spelgrafik.

Mer intressant är att den innehåller Mediatek åttonde generations NPU (neural processing unit) för AI-beräkningar. Företaget har just tillkännagett att kretsen har stöd för Googles AI-modell Gemini Nano. Det motsvarar vad Google tillkännagav med nya Pixel 9-serien. Processorn ska vara 35 procent energisnålare och 80 procent snabbare på stora språkmodeller. Den ska även stödja generering av högupplöst video.

Grafik: Mediatek

I övrigt stöds videofilmning i 8K-upplösning i 60 fps med HDR, samt WQHD+ skärmupplösning med upp till 180 Hz uppdateringshastighet.

Annons

Mediatek berättar att de första mobilerna med Dimensity 9400 kommer redan sista kvartalet 2024, det vill säga nu!

Det ryktas bland annat om att Samsung kommer använda den

Läs mer om kretsen hos Mediatek

Läs också:

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 utlovar ett stort språng i hastighet

När nästa generations Snapdragon lanseras i oktober förväntas över 25 procent mer processorkraft än Gen 3.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Uppdaterad iPad mini får A17 Pro-chip

Läcka avslöjar iPhone SE-detaljer

Google AI nu i Motorola-mobiler

Mediatek rustar för AI-mobiler

Världens tunnaste iPhone nästa år?

Google tjuvlyssnar på din Pixel

Nu kommer Androids stöldskyddsfunktioner

Åh nej, Samsung One UI 7 kommer inte förrän 2025

Oura Ring 4 med betydande förbättringar

Xiaomi lanserar flippmobil och förklarar krig mot Samsung

Samsung uppgraderar Fan Edition-serien med Galaxy S24 FE

Nya Xiaomi-mobiler med Leica och MediaTek

Ljud & Bild