Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Din Pixel-mobil håller hela tiden koll på dig

Berättar ständigt för Google var du är, även om du stängt av GPS-lokalisering.

Av / 2024-10-10 - 12:11
Din Pixel-mobil håller hela tiden koll på dig

Vi har nog alla hört påståenden om att mobilerna övervakar oss och att inte bara storebror, utan även multinationella företag vet oroande mycket om oss. De paranoida tankarna understöds av Cybernews som undersökt vilken data som egentligen skickas från en helt ny Pixel-mobil. Oväntat mycket visar det sig, och utan att Google frågat om lov eller tydligt berättat att de ”spionerar” på oss.

Cybernews installerade verktyget Magisk på en helt ny Pixel 9 Pro XL vilket lät dem logga all trafik in och ut från mobilen. De skapade ett helt nytt Google-konto och använde standard-inställningarna.

Läs mer om integritets-inställningar i Android

Det första de upptäckte var att Pixel-mobilen skickar data till Google var 15:e minut. Enheten delar med sig av sin position, din epost-adress, telefonnummer, installerade appar, nätverksstatus och annan data. Om de stängde av GPS-funktionen så använde mobilen wifi-nätverk för att uppskatta var den var och fortsatte rapportera detta. Mobilen kontaktade även Google-tjänster som inte ens aktiverats. Dessutom försökte mobilen ladda ner och installera ny kod, vilket Cybernews beskriver som en potentiell säkerhetsrisk.

Annons

En talesman för Google svarar:

Användarsäkerhet och integritet är högsta prioritet för Pixel. Du kan hantera datadelning, appbehörigheter och mer under enhetens installation och i dina inställningar. Denna rapport tar inte hänsyn till sammanhang, misstolkar tekniska detaljer och förklarar inte helt att dataöverföringar behövs för legitima tjänster på alla mobila enheter oavsett tillverkare, modell eller operativsystem, till exempel programuppdateringar, on-demand-funktioner och personanpassade upplevelser.”

 

Läs hela rapporten hos Cybernews

Läs också:

Stöldskyddsfunktionerna i Android rullas nu ut

Din Android-mobil får både preventiva och reaktiva skyddsfunktioner mot stöld.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Uppdaterad iPad mini får A17 Pro-chip

Läcka avslöjar iPhone SE-detaljer

Google AI nu i Motorola-mobiler

Mediatek rustar för AI-mobiler

Världens tunnaste iPhone nästa år?

Google tjuvlyssnar på din Pixel

Nu kommer Androids stöldskyddsfunktioner

Åh nej, Samsung One UI 7 kommer inte förrän 2025

Oura Ring 4 med betydande förbättringar

Xiaomi lanserar flippmobil och förklarar krig mot Samsung

Samsung uppgraderar Fan Edition-serien med Galaxy S24 FE

Nya Xiaomi-mobiler med Leica och MediaTek

Ljud & Bild