Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple iPhone 16 Pro Max

Överflödiga iPhone Pro

Apple iPhone 16 Pro Max är naturligtvis en strålande produkt med hög kvalitet och enorma prestanda. Men det saknas nya idéer, framför allt för att Apple Intelligence ännu så länge lyser med sin frånvaro.

Av / 2024-10-07 - 13:02
Apple iPhone 16 Pro Max

Home tycker

  • Skyhöga prestanda tack vare nya Apple A18 Pro. Största skärmen på en iPhone någonsin, med en ljusstark och kristallklar bild. Utmärkt kamera, nu också med 48-megapixels ultravidvinkel.
  • Inget Apple Intelligence i skrivande stund, och var man än bor så kommer långt ifrån alla de nya funktionerna inom en snar framtid. Ny dedikerad kameraknapp som är för långsam och krånglig att använda. Hela iPhone Pro-serien skriker efter en ny design.

Höga förväntningar är nyckeln till allt, sägs det. Och så är det i alla fall när det gäller iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max. Apple lovade redan i juni, i samband med WWDC, guld och gröna skogar i form av en uppsjö av AI-funktioner – ”Apple Intelligence” på Apples eget marknadsföringsspråk – som genom att vara en del av iOS 18 skulle definiera den nya iPhone 16-serien.

Men när Apple presenterade de nya iPhone-modellerna för några veckor sedan, inklusive iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max, stod det klart att Apple Intelligence inte är färdigt ännu. Köper man en mobiltelefon i iPhone 16-serien i dag, när det här testet publiceras, så ingår inte Apple Intelligence, och även om Apple lovar att de första funktionerna ska leta sig fram till produkterna i samband med en uppgradering av mjukvaran till iOS-version 18.1, så har vi genomfört detta test utan att kunna testa något som ens liknar AI. Mer om det lite senare i artikeln.

iPhone 16 Pro Max
Med sin 6,9-tums Super Retina-skärm har iPhone 16 Pro Max den största skärmen på en Apple-mobil någonsin. Ramen runt skärmen har också blivit smalare än på tidigare modeller. (Foto: Peter Gotschalk)

Bortsett från att Apple Intelligence alltså lyser med sin frånvaro är förändringarna jämfört med förra årets iPhone 15 Pro-modeller så små att de kan sammanfattas på bara några rader:

  • Båda modellerna har fått lite större skärm, iPhone 16 Pro Max har 6,9 tum och iPhone 16 Pro har 6,3 tum.
  • Både iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max har Apples senaste A18 Pro-processor. Nu stöder telefonerna bland annat Wi-Fi 7.
  • Telefonerna har fått en dedikerad kameraknapp, som Apple kallar ”Kamerareglage”.
  • Själva kamerorna har också blivit förnyade, vilket innebär att båda Pro-modellerna nu har 5x optisk zoom. Ultravidvinkelobjektivet är på 48 megapixlar, vilket bland annat ger bättre makrobilder.

Naturligtvis finns det många fler små nyheter, som vi ska gå in på om ett ögonblick, men när till och med de största förändringarna i grund och botten är mindre uppgraderingar så är det ganska lätt att hålla förtjusningen i schack.

I den här artikeln har vi specifikt testat iPhone 16 Pro Max i den mycket dyra versionen med 1 terabyte lagringsutrymme. Men i år är modellerna 16 Pro och 16 Pro Max nästan identiska sånär som på skärmstorleken – och så klart batteriet som har fler mAh i Max-versionen. När du läser detta test kan du alltså räkna med att våra slutsatser även gäller den fysiskt mindre iPhone 16 Pro-modellen.

Annons

Utseende och konstruktion

Designmässigt är det verkligen inte heller mycket nytt under solen den här gången. Apple har introducerat en ny färg till iPhone 16 Pro-serien, sandfärgad titan, och så har den tunna svarta kanten runt skärmen blivit pyttelite tunnare än förra året, men det är också allt.

Apple har faktiskt inte ändrat ett dugg på designen av iPhone Pro-modellerna på flera år. Åtminstone inte sedan iPhone 12 Pro-serien, som såg dagens ljus för fyra år sedan i oktober 2020.

Förra året började Apple dock använda titan för att tillverka delar av iPhone 15 Pro-modellerna, bland annat mobilens ram och chassi, och så är fallet även i år, vilket innebär att iPhone 16 Pro Max fortfarande är ungefär 13 gram lättare än iPhone 14 Pro Max, även om den nya mobiltelefonen är flera millimeter längre och tjockare än sin föregångare.

iPhone 16 Pro Max
Apple har introducerat en ny färg till iPhone 16 Pro-serien, sandfärgad titan, men det är helt uppenbart att iPhone-designen skulle behöva en frisk fläkt. (Foto: Peter Gotschalk)

Men gudarna ska veta att iPhone-designen kunde behövt en frisk fläkt. Speciellt när så många användare betraktar sin iPhone som en accessoar.

Det är ingen tvekan om att Apple, som vanligt, har valt de bästa materialen för tillverkningen av iPhone 16 Pro Max. Kvaliteten är hög, mobiltelefonen är IP68-certifierad och skärmen skyddas av en ny generation ”Ceramic Shield”, som enligt Apple ska vara 50 % starkare än tidigare. Men när det gäller kreativitet och nytänkande ser det helt annorlunda ut.

Skärm och ljud

Även när det gäller skärmen måste man plocka fram luppen för att för att hitta några avgörande skillnader mellan iPhone 16 Pro Max och dess föregångare. Jo, skärmstorleken har vuxit något från 6,7 till 6,9 tum, vilket ger 16 Pro Max den största skärmen någonsin på en iPhone. Och därför har den också fått liiite fler pixlar att göra nytta med (2868 x 1320 mot tidigare 2796 x 1290), medan pixeltätheten är exakt densamma.

I övrigt det exakt samma typ av utmärkt LTPO OLED-skärm med upp till 2 000 nits ljusstyrka, dynamisk 120 Hz-uppdateringsfrekvens och möjlighet att ha skärmen ”alltid på” med rejält reducerad ljusstyrka och en uppdateringsfrekvens ner till 1 Hz.

iPhone 16 Pro Max
En betydande förbättring jämfört med föregångaren är den nya 48 Mp-ultravidvinkelkameran, som nu matchar huvudkamerans upplösning. (Foto: Peter Gotschalk)

Ljudet från de inbyggda högtalarna är som vanligt lysande.

Kamera

Apples Pro-modeller har alltid haft stort fokus på kameran och så är det även med 16 Pro Max, som rent allmänt tar fantastiskt bra bilder under olika förhållanden, oavsett om det är i dagsljus eller mörker, nära motivet eller på långa avstånd.

En markant förbättring mot föregångaren är den nya 48 megapixel-ultravidvinkelkamera, som nu matchar huvudkamerans upplösning. Ultravidvinkeln har en makrofunktion som gör att man tar bättre makrobilder med 16 Pro Max än med någon tidigare iPhone-modell.

Dessutom har zoomfunktionaliteten uppgraderats så att båda Pro-modellerna nu har fyra zoomnivåer: 0,5x, 1x, 2x och 5x, där den senare tidigare var reserverad för Pro Max-versionen.

iPhone 16 Pro Max
Den största nyheten på kamerafronten måste vara den särskilda kameraknappen, som Apple har döpt till ”Kamerareglage”. När du trycker på den så öppnas kamera-appen, men den fokuserar inte automatiskt på motivet när du vill ta en bild. (Foto: Peter Gotschalk)

En annan nyhet är de utökade ”fotografiska stilarna”. Antalet filter har ökat från 10 till 15, och vart och ett kan nu finjusteras manuellt efter personliga preferenser och sedan sparas i  favoritinställningarna för framtida bruk.

För de mer tekniskt orienterade fotograferna har både 16 Pro och 16 Pro Max nu stöd för JPEG-XL Lossless och JPEG-XL Lossy. Detta är särskilt relevant för fotografer som ofta använder Apples ProRaw-format, eftersom det möjliggör mindre filstorlekar utan kvalitetsförlust.

 

På videofronten har iPhone 16 Pro Max tagit ett litet kvantsprång. Mobilen kan nu spela in i 4K-upplösning med 120 bilder per sekund. Detta ger mer omfattande redigeringsalternativ, inklusive möjligheten att zooma in på 4K-material utan kvalitetsförlust, även när slutresultatet ska vara i 1080p. Dessutom kan uppspelningshastigheten sänkas till 24 bilder per sekund, vilket ger en imponerande 5x slow motion-effekt utan hackningar.

iPhone 16 Pro Max
När du drar med fingret över knappen aktiveras zoomfunktionen och en dubbeltryckning öppnar olika andra kamerainställningar som du kan svepa mellan. (Foto: Peter Gotschalk)

Den största nyheten på kamerafronten måste dock vara den dedikerade kameraknappen, som Apple har kallat ”Kamerareglage”. Det är väl bara Sony som med modeller som Xperia 1 VI hittills har utrustat sina mobiler med en ganska fantastisk dedikerad kameraknapp, men nu vill alltså även Apple hoppa på tåget.

Kameraknappen på Sony Xperia-modellerna fungerar precis som en utlösare på en riktig kamera. Alltså att kameran fokuserar på motivet när man trycker ner den fysiska knappen halvvägs, och tar bilden när knappen trycks ner hela vägen.

iPhone16ProMax_05xzoom iPhone16ProMax_1xzoom iPhone16ProMax_2xzoom iPhone16ProMax_5xzoom
<
>
Båda Pro-modellerna har fyra zoomnivåer: 0,5x, 1x, 2x och 5x, där den sistnämnda tidigare var reserverad för Pro Max-versionen. Här är ett exempel på var och en av de nämnda zoomnivåerna, fotograferade i Shanghai, Kina. (Foto: Peter Gotschalk)

Men så är det tyvärr inte med Apples kamerareglage. Kamera-appen öppnas när man trycker på knappen, men den fokuserar inte automatiskt på motivet när man vill ta en bild. Knappen har nämligen ingen halvtryckning. I stället måste man använda autofokus eller markera på skärmen var någonstans fokus ska placeras.

När man drar fingret över knappen aktiveras zoomfunktionen, medan ett dubbeltryck öppnar olika andra kamerainställningar som man kan svepa mellan. Det låter fint, om det bara fungerade i praktiken.

Med den utökade fotostil-funktionen har antalet filter ökat från 10 till 15, och vart och ett kan fintrimmas manuellt efter egna önskemål. Här ska Shanghai se ännu mer dramatiskt ut än vad det redan gör. (Skärmdump: iOS 18)

Tanken är kanske god, men det går för långsamt och är för krånglig att använda i en verklig fotosituation.

Den enda riktigt nya funktionen, som enligt Apple kommer att läggas till på kameraknappen vid ett senare tillfälle, är AI-funktionen ”Visual Intelligence”, som ska kunna ta en bild av vad som helst och sedan ska den artificiella intelligensen kunna ge information om vad som har fotograferats. Alltså i samma stil som redan befintliga Google-funktioner som ”Circle to Search” och ”Google Lens”.

Men som nämndes i inledningen kommer alla Apples AI-funktioner inte förrän om ett tag, och det gäller även ”Visual Intelligence”’.

Funktioner

I skrivande stund är nämligen iPhone 16 Pro Max en ofärdig produkt. Det kan inte sägas på något annat sätt. Den stora nyheten för i år är ju Apple Intelligence, men de många nya AI-funktionerna var som sagt inte klara när Apple lanserade de nya iPhone-modellerna i början av september.

Och så här blir det dramatiska resultatet … (Foto: Peter Gotschalk)

De första funktionerna kommer att rullas ut till de senaste iPhone-modellerna i en betaversion som en del av iOS 18.1 under oktober månad, men till en början kommer Apple Intelligence bara att fungera på amerikansk engelska, medan andra större språk som kinesiska och japanska kommer att bli tillgängliga ”under 2025”.

Och sanningen är att ingen vet när Apple Intelligence – om ens någonsin – kommer att bli tillgänglig för användare som bor i EU-länder som Sverige.

Apples egen supportsida om Apple Intelligence står det att Apple Intelligence inte fungerar om användaren befinner sig i EU och har ett Apple-ID som är registrerat i ett EU-land. Men om användaren lämnar EU ska Apple Intelligence fungera så länge man ställer in telefonen på ett av de språk som stöds (vilket i dagsläget bara är amerikansk engelska).

”Shanghai by night”. Ja, iPhone 16 Pro Max tar briljanta bilder även i mörka miljöer. (Foto: Peter Gotschalk)

Användare från EU-länder delar också öde med kinesiska användare från Folkrepubliken Kina (vilket inte inkluderar kineser från Hongkong och Macao), som inte heller får tillgång till Apple Intelligence.


Apple Intelligence kommer att inkludera möjligheten att automatiskt skriva om text – till exempel i SMS och e-postmeddelanden –, skapa nya emojis baserat på unika beskrivningar och hitta bilder i Foton-appen genom att helt enkelt beskriva bildens motiv. Siri kommer också att bli mycket mer intelligent, lovar Apple. Först och främst ska Apples personliga assistent bli bättre på att förstå talat språk. Och baserat på användarens egen personliga kontext (all den information om användaren som den artificiella intelligensen kan lära sig genom meddelanden, e-post, foton, kalendermöten etc.) kommer Siri att bli mycket bättre på att styra iPhone och hitta och använda användarens information för att utföra ett brett spektrum av uppgifter. Apple lovar att användarens privata information kommer att förbli privat oberoende av om en funktion körs på den mobila enheten eller i molnet. De första Apple Intelligence-funktionerna, inklusive verktyg som hjälper till att skriva och omformulera e-postmeddelanden och meddelanden, AI-baserad sökning på naturligt språk i Foton-appen, sammanfattningar av meddelanden och utökade Siri-funktioner, kommer att bli tillgängliga i betaversion som en del av iOS 18.1 som rullas ut till de nya iPhone 16-modellerna samt iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max i oktober.

Men hvor alle brugere altså kommer til at vente kortere eller længere tid på at få fornøjelsen af Apple Intelligence, får du til gengæld adgang til de nye funktioner i iOS 18 fra dag ét. Det inkluderer bl.a.:

  • Personlig anpassning

Du kan nu anpassa din hemskärm, låsskärm och Kontrollcenter på nya sätt. Du kan placera appar och widgets var som helst på hemskärmen, inklusive precis ovanför Docka för enkel åtkomst eller för att matcha din bakgrund. App-symboler och widgets kan ändras med mörka eller färgade effekter och du kan justera deras storlek för att skapa en personlig layout.

  • Ny design på Kontrollcenter

Kontrollcenter har en ny design som ger dig enklare tillgång till ofta använda funktioner. Du kan nu anpassa layouten som du vill. Den nya designen ger dig snabb tillgång till grupper av funktioner, till exempel medieuppspelning, smart home-styrning och anslutningar. Du kan svepa mellan de enskilda funktionerna för att hitta det du behöver.

  • Ny design på Foton

Foton-appen har fått en ny design som ska göra det lättare att hitta och återuppleva dina bilder. Den nya översikten använder ett rutnätsformat och de nya samlingarna låter dig visa foton efter tema utan att organisera dem i album. Du kan också fästa dina favoritsamlingar för snabb åtkomst. En ny karusellvy visar ocks dagliga uppdaterade höjdpunkter av människor, husdjur och platser du ofta fotograferar.

  • Lösenord

Den nya Lösenord-appen är en vidareutveckling av Nyckelring som introducerades till Mac för över 25 år sedan. Med den här appen kan du enkelt komma åt dina lösenord, inloggningskoder, Wi-Fi-lösenord och verifieringskoder.

  • Nya anonymitetsfunktioner

iOS 18 ger dig fler alternativ för att styra vem som kan se dina appar, hur dina kontakter delas och hur din iPhone ansluter till tillbehör. Med funktionen Låsta och gömda appar kan du skydda privat information, som aviseringar och app-innehåll, från oönskad åtkomst. Du kan nu låsa en app och om du vill ha ytterligare diskretion kan du gömma den i en låst mapp med andra dolda appar.

Nej, det här är inte ett porträttfoto, det är ett makrofoto taget med det nya ultravidvinkelobjektivet med 48 megapixlar. Motivet är en liten figur vi hittade i en krukväxt. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda

Nåväl, även äldre iPhone-modeller blir uppdaterade med iOS 18, så de ovan nämnda funktionerna är inte unika för iPhone 16 Pro Max. Det är däremot den nya Apple A18 Pro-processorn, som är den överlägset snabbaste mobila processorn vi någonsin har testat.

När Apple Intelligence en vacker dag når din nya iPhone kan Apple A18 Pro säkert leverera varorna om vi ska tro våra benchmark-tester, inklusive Geekbench AI, där iPhone 16 Pro Max får det högsta resultatet vi har uppmätt. Detsamma gäller i andra benchmark-tester som mäter såväl grafikprestanda som processorns allmänna prestanda.

Och märk väl utan att det kostar batteritid. Mer än tio timmar håller iPhone 16 Pro Max, även om den plågas hårt, det är nog det bästa resultatet från en iPhone hittills.

Men porträttfunktionen med bokeh-effekt bommar inte heller. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Ändå är iPhone 16 Pro Max lite av en besvikelse. Den riktigt stora nyheten, Apple Intelligence, lyser ännu så länge med sin frånvaro, och när det gäller de flesta specifikationer har det skett ganska små förbättringar jämfört med förra årets modell, även om vi uppskattar den nya 48-megapixels ultravidvinkelkameran.

Den helt nya dedikerade kameraknappen, Kamerareglage, är lite av en flopp och förbättrar inte riktigt kameraupplevelsen för användaren. Vi förutspår att knappen kommer att försvinna i tysthet om några år, om inte Apple ändrar konceptet radikalt.

Prestanda är givetvis i toppklass, och det råder ingen tvekan om att om du är en lojal iPhone-användare och inte har bytt ut din iPhone Pro sedan 2021 eller 2022, så är iPhone 16 Pro Max telefonen du ska köpa om du har tillräckligt med pengar. Men alla andra kan utan vidare hoppa över den här och precis som vi hoppas på att Apple har sparat alla nya spännande idéer till nästa år.

Karakter
Apple iPhone 16 Pro Max
High End

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Massiv uppgradering av Pixel Watch

Lysande programvara i okej telefon

Pixel 8 ½ Pro XL

Här får du mest surfplatta för pengarna

En robust Wear-OS-klocka med lång batteritid

Flaggskeppsambitioner till förnuftigt pris

Ljud & Bild