Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: DALI iO-8

Förbättrade inifrån och ut

DALI har uppgraderat sina premium-hörlurar. Du får flera av highend-modellen iO-12:s kvaliteter, men till ett mer överkomligt pris.

Av / 2024-10-08 - 09:00
DALI iO-8

Ljud & Bild tycker

  • Hög byggkvalitet inifrån och ut. Rent och oansträngt ljud. Om du saknade bas i iO-6 och iO-12 så får du den här.
  • Inte lika dynamiska och transparenta som iO-12. Men i rättvisans namn inte alls lika dyra heller. Ingen app och bara en enda inställning för brusreducering. Inte lika neutrala som iO-6 och iO-12.

Danska DALI är framför allt kända för sina högtalare, men gör även hörlurar. Och nu har de släppt en ny premium-hörlur som ska ta upp kampen med de etablerade märkena.

DALI iO-8, som precis har lanserats, kan betraktas som en uppgraderad iO-6 eller en nedskalad iO-12, beroende på hur man ser på saken. Sanningen ligger någonstans mittemellan, eftersom både elementen och kåporna är likadana som i iO-6, medan elektroniken – inklusive den automatiska brusreduceringen – är identisk med toppmodellens.

DALI IO-8 - iron black 31 DALI IO-8 - caramel white 31
<
>
Hörlurarna finns i svart och kolabrunt (Foto: DALI)

Även EQ-knappen, som kan höja basen en aning, är nedärvd från iO-12. Och för att det inte ska råda någon tvekan om vad DALI tycker är korrekt så presenteras de två inställningarna i öronen med ”Hifi” och ”Bas”.

DALI har även passat på att uppgradera utförandet jämfört med iO-6, som nu utgår. iO-8 har öronkuddar av äkta skinn, plus att öronkåporna har metalldetaljer i stället för plast. Övergången från konstläder till skinn är för övrigt varken för att skryta eller att trampa veganerna på tårna. Skinn håller sig helt enkelt snyggare längre när det utsätts för väder och vind, fet hy och solkräm.

Volymstyrning och låtval görs på höger öronkåpa och DALI har lyckligtvis valt att använda riktiga, fysiska knappar i stället för touch-förvirring. Tre runda knappar på kanten av höger öronkåpa väljer ANC, EQ och av/på/Bluetooth-parkoppling.

Annons

Nej, du behöver ingen app!

Om du gillar att fintrimma frekvensgången och nivån på brusreduceringen med en mobil-app till dina hörlurar så kommer du att bli lite rastlös av iO-8. DALI-gänget har gjort det till sitt varumärke att det inte finns någon app till deras hörlurar. För varför välja någon annan inställning än den optimala? Och den har naturligtvis hörlurarna redan när de lämnar fabriken.

DALI IO 8 Lifestyle woman in train 03
DALI iO-8 kan användas med mobilen – men någon app får du inte. (Foto: DALI)

Att DALI och fabriken i Nørager inte är helt immuna mot kundernas reaktioner vittnar dock ljudet om. Det ska vi återkomma till.

Kan även användas som passiva hörlurar

En annan egenskap som DALI iO-8 har ärvt från storebror iO-12 är möjligheten att använda dem som passiva hörlurar.

Läs också Hör musiken för första gången DALI iO-12 är några av de dyraste trådlösa hörlurarna vi har testat. Kan de verkligen vara värda så mycket?

Det är i sig inte ovanligt att ANC-hörlurar kan användas med elektroniken avstängd och en 3,5-millimeters minijack-kabel inkopplad. Men passiv drift är oftast en nödlösning när batteriet är slut. Och i de flesta fall blir ljudet annorlunda när DSP:n inte strör magiskt damm över ljudet.

Inte i DALI-lurarna, de har ett inbyggt passivt filter som ger dem samma ljud i passivt läge som när elektroniken är påslagen. ANC får man dock bara med en analog kabel när elektroniken är påslagen.

Bluetooth och direkt digital

På Bluetooth-sidan stöder DALI iO-8 aptX HD och aptX Adaptive (Apple-ägare får nöja sig med AAC). Även om aptX Lossless saknas i listan får man fortfarande ganska hifi-vänlig återgivning utan kabel.

Om det inte räcker kan DALI iO-8 användas digitalt via USB-C. Då används hörlurarnas DAC och signalen överförs förlustfritt – upplösningar på upp till 32 bit/96 kHz stöds.

DALI IO 8 Lifestyle woman on the tram 04
Byggkvaliteten är i topp. Och priset har också gått upp ett snäpp. (Foto: DALI)

Så låter DALI iO-8

Låt oss återgå till frågan om iO-8 är en uppgraderad iO-6 eller en nedskalad iO-12. Ljudmässigt är släktskapet närmast föregångaren, iO-6. Det är inget fel med det, eftersom highend-modellen iO-12 är en av de mest ofärgade och dynamiska hörlurarna jag har hört. iO-8 får nöja sig med att vara en riktigt, riktigt bra hörlur.

Att iO-8 är bra avslöjas av hur små detaljer i inspelningen plötsligt framträder. Som instrumenten i orkestern i Pirate Jenny från Marianne Faithfulls Kurt Weill-album Seven Deadly Sins.

Samma sak händer i Disturbeds coverversion av Sound of Silence, där David Draimans röst är helt ren och nära, och där man kan höra hur dubbningen gett flera lager av toner och texturer till låten.

Men den fullständigt oansträngda upplevelsen av att höra rakt in i musikernas och producentens själ får man inte. Eftersom den största tekniska skillnaden mellan insidan av iO-8 och iO-12 är avsaknaden av det magnetiska materialet SMC i den billigare modellen, är detta förmodligen orsaken.

Tendenserna i ljudkaraktär och dynamik är desamma med trådlös, analog kabel respektive med digital USB-C-anslutning. Men kabel låter bäst, framför allt USB-C.

Mer folkligt ljud

DALI introducerade EQ-knappen och därmed möjligheten att få extra bas när de skapade iO-12. Och den funktionen finns även i iO-8. Så om en inspelning låter för tråkig (eller om du bara har en sådan där dag) kan du lyfta humöret.

Men det är inte säkert att du behöver det, för DALI iO-8 skiljer sig ljusmässigt från både föregångaren och highend-modellen genom att helt enkelt ha mer bas.

Läs också Högtalare för huvudet – DALIs första hörlurar DALIs hörlursdebut placerar danskarna i toppklassen för lyx-brusreducerare.

Det är ett medvetet val av DALI att iO-8 har fått en mer ”populär” voicing med lite mer tyngd i basen. Och ett val som gjorts efter feedback från återförsäljarna.

Det är en relativt subtil justering, som inte på något sätt har blivit DJ-ljud à la Beats eller något ännu värre. Men ändå så markant att det inte rådde någon tvekan om saken så fort jag satta lurarna på huvudet.

Den nya avstämningen kan ge välbehövlig värme till gamla 70-talsinspelningar som Doors version av Alabama Song, som är lika torr som gin & tonic utan tonic. Fast jag hade gärna velat ha möjligheten att även välja en plattare frekvensgång på EQ-knappen.

DALI iO 8 C
Brusreduceringen är fullt tillräcklig för pendling och en dag i kontorslandskap (Foto: DALI)

Bra ANC – men använd den med måtta

Brusreduceringen är likadan som i toppmodellen iO-12. DALI använder samma brusreduceringsalgoritm som Sony, det försöker de inte dölja. Men den är fintrimmad för lite mindre effektiv brusreducering – i utbyte mot en skonsammare behandling av musiken.

I praktiken är brusduceringen fullt tillräcklig för pendling och en dag i det öppna kontorslandskapet. Oavsett försök till motsatsen råder det ingen tvekan om ANC är påslaget eller av. Ljudbilden blir lite tätare och mer intim med brusreducering. Men det är inte alls lika störande som det borttagna bruset skulle ha varit.

Konkurrenter

Det är inte bara utförandet och elektroniken som har fått sig ett lyft, även priset har uppgraderats i DALI iO-8. Vi befinner oss på en nivå som ligger över de flesta av de sedvanliga konkurrenterna i premiumklassen. Apple AirPods Max ligger i samma prisklass, men bara designen kommer att avgöra vilket val köpare kommer att göra. Har du förälskat dig i den något dyrare Beoplay H95 får du samma byggkvalitet och ett liknande ljud här för tre fjärdedelar av priset.

Slutsats

DALI iO-8 är en hörlur för dem som vill ha ljud och byggkvalitet i lyxklassen, men inte är beredda att betala en förmögenhet för superlyx på båda fronter. DALI har uppdaterat den fem år gamla iO-6 med teknik och finish till en nivå där de flesta måste bli avundsjuka.

DALI IO 8 Lifestyle woman on the tram 01
(Foto: DALI)

Brusreduceringen har blivit mer effektiv, utan att vara så hårdhänt mot signalen att det påverkar ljudet för mycket. Det ska DALI ha en eloge för. Och ljudet är rent och dynamiskt. Utan att iO-8 närmar sig iO-12:s ytterligheter på dessa två områden.

Rent ljudmässigt har DALI dragit åt ett lite mer populärt håll än med både iO-6 och iO-12. Det kommer antagligen att ge dem en bättre chans mot konkurrenterna. Även om jag personligen saknar möjligheten att kunna välja en mer linjär frekvensgång, nu när jag inte får någon app där jag kan fixa det själv.

Karakter
DALI iO-8
Premium

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Ljud & Bild