TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Focal Diva Utopia: Ny aktiv high-end-högtalare från Naim & Focal

Vi kan inte vänta med att få höra dem: Focals nya aktiva high-end-högtalare har utvecklats i samarbete med Naim Audio.

Av / 2024-10-02 - 18:01
Focal Diva Utopia: Ny aktiv high-end-högtalare från Naim & Focal

Det var förutbestämt att det skulle hända: Efter år av fruktbart samarbete har Focal och Naim lyckats skapa en aktiv high-end-högtalare tillsammans. Den nya Focal Diva Utopia är enligt uppgift resultatet av 5 års forskning och flera nya patent.

Men det här är inte en liten högtalare som du kan gömma undan i bokhyllan: Vi talar om en kompromisslös, trådlös högtalare i den verkliga high-end-klassen, och naturligtvis behöver du två stycken för att spela i stereo!

Diva har en stilren design och tillverkas i exklusiva material (Foto: Focal & Naim)

Focal Diva Utopia – En ny era för aktiv ljudåtergivning?

Ända sedan sammanslagningen 2011 har de två tillverkarna haft ett nära samarbete och du hittar många kompletta Naim- och Focal-installationer i musikälskande hem. Men såvitt vi vet är det här de första Focal-högtalarna med inbyggd Naim-elektronik. Med en trevägsdesign, 400 watt och inbyggd rumskorrigering kan det här bli en riktig godbit för kräsna lyssnare, och du slipper ha många lådor på bänken.

Golvhögtalarna har en omisskännlig ”Focalsk”-design med svängda linjer, men det finns också några spännande nya designelement, till exempel utbytbara filtsidor. Konstruktionen är trevägs, med de senaste elementen från Focal-fabriken, kombinerat med digital ljudbehandling och aktiv förstärkning från Naim under skalet. En fjärrkontroll ingår, men högtalarna kan också styras via en app, som också ger dig tillgång till avancerad rumskorrigering.

Med trådlösa högtalare i en stereokonfiguration kan det vara en utmaning att uppnå perfekt synkronisering mellan kanalerna. Och i high-end-klassen ska det vara klockrent. Diva använder därför en ny ”Ultra Wide Band”-teknologi för förlustfri trådlös ljudöverföring mellan högtalarna, i upp till 24bit/96khz-upplösning. Om du vill spela upp i upp till 24bit/192khz-kvalitet är detta också möjligt via den medföljande streamingkabeln. Teknologin är utformad för att säkerställa en omärkbart låg fördröjning samt en impulsrespons utan så kallad ”time-smear”.

Annonce
Filtsidorna kan bytas ut om man vill ha en annan färg och ett annat utseende. (Foto: Naim & Focal)

Berylliumdiskant, ”sandwich”-basar och massiva kabinett

Diskanten är naturligtvis tillverkad av beryllium, men den är helt ny och använder en så kallad M-profil som ska lyfta upplösningen till nya höjder. Den ska ge en jämn spridning och en snabb transientrespons i världsklass, helt utan uppbrytning.

Mellanregister- och baselementen är tillverkade av Focals patenterade W-sandwich-kon, med teknik som hämtats från Focals flaggskepp Utopia EVO. Baselementen är monterade på sidorna i en push-push-konfiguration.

Själva kabinetten är tillverkade av ett polymermaterial med hög densitet som minimerar oönskade resonanser och vibrationer. Det styva kabinettet vilar på en aluminiumbas med basreflexporten längst ned.

UTOPIA_DIVA_Profile_D UTOPIA_DIVA_34_Dos DIVA_34_Face_Couple DIVA_Zoom_Tweeter
<
>
(Foto: Naim & Focal)

Streaming och multiroom från Naim

Som nämnts har högtalarna inbyggd elektronik från Naim, med aktiva trevägsförstärkare på totalt 400 watt per högtalare. Diva Utopia använder streamingplattformen Naim Pulse, och om du redan äger en Naim-streamer eller trådlös högtalare kan Diva användas i en multiroom-konfiguration tillsammans med dessa.

Diva stöder streamingtjänster som Spotify Connect, TIDAL Connect, Qobuz, internetradio, Google Cast, Airplay 2 och uppspelning av lokala filer via UPnP. Det är enkelt att ansluta TV-ljud via HDMI eARC och högtalarna har ytterligare en optisk digitalingång samt en RCA-ingång för analoga enheter.

(Foto: Naim & Focal)

Pris och tillgänglighet

Diva kommer att vara klar för leverans i Sverige under senhösten 2024. Den svenska importören är Instereo.

Rekommenderat pris 425 000 kronor för ett par.

Läs också Högtalarnas Rolls-Royce Focal Scala Utopia Evo är en högtalare som du både drömmer om och häpnar åt. Inte minst på grund av priset, som är en halv miljon kronor! Den som ända hade råd ...

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

De största högtalarna någonsin från Arendal Sound

Se vad Naim och Focal har kläckt!

Budgetvänlig KEF-serie med Meta-teknik

Vi presenterar DALIs nya high-end-serie

Linn lanserar ny högtalarserie

Osynliga Lyngdorf för hemmabio

På fabriksbesök hos Marshall

Mycket bättre än soundbars

Budgetvänliga bokhyllehögtalare

Bättre ljud och längre speltid

Ny guldstandard från Monitor Audio

Sonos överväger att göra en helomvändning

Rulla till toppen