TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Epson EH-LS650B

Läcker bild till lågt pris

Denna Epson-projektor levererar en ljusstark bild till ett bra pris: Här kan du få en stor bild på hela väggen utan att det kostar en halv förmögenhet!

Av / 2024-10-04 - 09:00
Epson EH-LS650B

Ljud & Bild tycker

  • Epson EH-LS650 skapar en imponerande ljus bild för sin klass, vilket gör den till en UST-projektor som passar för hemmabruk. Plus i kanten för inbyggt Android TV.
  • Kontrast och svärta är inte i samma klass som de dyrare projektorerna i testet. Ljudet är tunt och Netflix-appen lyser med sin frånvaro.

Projektorspecialisten Epson är känd för sina avancerade projektorer i en mängd olika kategorier och prisklasser, allt från data/presentation till professionell användning och hemmabio. EH-LS650 är en av deras billigare modeller i UST-kategorin och dessutom den billigaste deltagaren i detta grupptest. Men den ska inte underskattas bara därför!

Epson EH-LS650B/W

EH-LS650 är en LCD-baserad laserprojektor med 4K-upplösning och gjord speciellt för hemmabruk. Det här är lillebror till EH-LS800 som vi har testat tidigare. Precis som sin storebror finns den i svart och vit finish.

Epson-projektorn har ett inbyggt ljudsystem från Yamaha och är laddad med inbyggt Android TV-gränssnitt, vilket gör att den kan fungera som en fullfjädrad hemprojektor.

LCD-projektorer som denna från Epson har en fördel mot DLP-projektorer genom att de undviker den så kallade regnbågseffekten som vissa människor är känsliga för. Nackdelen är att de också har lite lägre kontrast, som en naturlig följd av LCD-tekniken. Men Epson har också gott om ljusstyrka för sin klass, upp till 3600 ANSI lumen. Det gör nytta i ljusa miljöer.

(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Användning och funktioner

Eftersom Epson har ett Android-baserat användargränssnitt innebär det att man enkelt kan komma åt många appar direkt genom projektorn. Detta är ofta mer praktiskt än att behöva koppla in externa boxar och använda flera fjärrkontroller, som till exempel AWOL Vision förlitar sig på.

Annonce

Tyvärr hittade vi inte Netflix bland de tillgängliga apparna, eftersom Epson konstigt nog saknar certifiering från den amerikanska streamingtjänsten. Andra appar som Max, Amazon Prime och Disney+ finns lyckligtvis. Casting via Chromecast är förstås en annan möjlighet.

Epson stöder 4K/60 Hz-videosignaler och HDR10, men har inget stöd för HDR-formatet Dolby Vision, som finns hos AWOL Vision.

Foto: Epson

Bildkvalitet

Epson-projektorn är snabb och enkel att installera. Fötterna kan justeras så att allting står vågrätt och projektorn har en manuell fokusjustering. EH-LS650 har även en elektronisk justering som gör det enklare att fylla ut bilden mot kanterna på filmduken. Trots detta tyckte vi att det var svårt att få bilden lika skarpt fokuserad överallt samtidigt, vi antar att det kan bero på att projektorn inte har samma fintrimmade och påkostade optik som de dyrare modellerna i testet.

Skärpan är bra, men inte på samma nivå som BenQ:s och Samsungs knivskarpa bild. Färgåtergivningen är också lite blek och undermättad direkt från fabrik, och det krävs viss justering av färgmättnaden för att få mer levande färger.

Det står också snabbt klart att kontrasten och svärtan inte är lika bra som med de dyrare DLP-projektorerna i testet. Både Samsung och BenQ har klart djupare svärta. Epson kommer däremot nära AWOL Vision i många fall, och efter justering är färgåtergivningen fylligare.

Viktigast av allt är att Epson-projektorn har gott om ljusstyrka, tillräckligt för att ge ett bra resultat i ett ljust vardagsrum – vilket är en del av poängen med UST-projektorer. Faktum är att EH-LS650 lyckas leverera en imponerande ljusstark bild med ”tryck” som är helt i klass med konkurrenterna när det gäller ren ljusmängd. Vi var dock tvungna att sänka ljusstyrkan till runt 80 %, eftersom fläkten vid full fart låter så mycket att den påminner om en robotdammsugare ..!

Den här projektoren kan alltså faktiskt vara ett bra alternativ för den som vill ha en väldigt stor skärmstorlek för sport och TV-tittande, men inte vill eller kan ha en traditionell stor TV.

Ljudkvalitet

När det gäller ljudåtergivningen kan Epson skryta med ett ”Yamaha”-ljudsystem, men det verkar inte vara så mycket prestige kopplat till detta system annat än själva namnet. Ljudet är ganska tunt och inklämt jämfört med de bättre i testet, och inte speciellt inspirerande. Röster, musik och ljudeffekter kommer liksom inte ut ordentligt.

Slutsats

Epson EH-LS650 är en instegsmodell i UST-kategorin som ger bra valuta för pengarna. Även om den inte matchar de dyrare modellernas prestanda när det gäller kontrast, skärpa och färgprecision så lyckas den ge en stor och lysande skärmupplevelse till ett mycket lägre pris. Den passar därför den som vill byta ut sin TV i vardagsrummet utan att spendera en förmögenhet. Observera dock att du behöver en bra filmduk och dämpad belysning i rummet för att åstadkomma bäst resultat, plus bättre ljud än de inbyggda högtalarna.

Men sammantaget är Epson EH-LS650 testets bästa köp!

Karakter
Epson EH-LS650B
Premium

Också i detta test:

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Rulla till toppen