Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Asus ROG Ally X

Bättre än bäst, men också dyrare

Asus ROG Ally X har dubbelt så lång batteritid som den gamla Ally och är utan tvekan den bästa handhållna datorn på marknaden. Men det kostar att få det bästa.

Av / 2024-09-30 - 08:40
Asus ROG Ally X

Home tycker

  • Dubbelt så stort batteri som den vanliga ROG Ally. Bättre prestanda än ROG Ally, trots att innanmätet är detsamma. Kan anslutas till externa grafikkort, inte bara de som tillverkas av ASUS.
  • ROG Ally X är en hel del dyrare än både konkurrenterna och den vanliga ROG Ally.

Marknaden för handhållna speldatorer har snabbt blivit mycket seriös. Steam Deck, Asus ROG Ally och Lenovo Legion Go klarar alla av de senaste tunga spelen utan problem. Det kan dröja ett tag innan vi får se nästa genombrott på grafik- eller processorsidan, men nu har den nya Windows-baserade Asus ROG Ally X hittat en ny front att ta upp kampen på: batteritiden.

Batteritiden har alltid varit den absolut största akilleshälen i hela genren. Och det är särskilt olyckligt för produkter som är designade för att vara handhållna och därmed beroende av ett batteri.

Batteriet i ROG Ally X är på hela 80 wattimmar. Det är dubbelt så mycket som du får med den första ROG Ally och även mer än vad både Steam Deck och Lenovo Legion Go kan erbjuda.

Läs också Du kommer att hata den ena och älska den andra Två handhållna konsoler borde i stort sett kunna samma saker. Men Steam Deck och Nintendo Switch OLED är så olika att du kommer att hata en av dem.

Det är en imponerande uppgradering eftersom det stora batteriet inte har försämrat vikt, ergonomi eller kylning. Om det vore så enkelt att smälla in ett gigantiskt batteri i en handdator skulle alla ha gjort det för länge sedan. Så hatten av för det.

Förutom det har Ally X i stort sett samma grafiska innandöme som sin föregångare. Den har fortfarande en 120 Hz Full HD-pekskärm och en AMD Ryzen Z1 Extreme-processor med 8 kärnor, 16 trådar och RDNA 3-grafik. Operativsystemet är fortfarande det gamla hederliga Windows 11.

Annons
Läs också Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie Handhållna speldatorer tar ett kvantsprång med Asus ROG Ally, som krossar konkurrensen och tar drömmen om seriöst mobilt spelande till nya höjder!

Ally X har dock 1 terabyte inbyggt minne och 24 gigabyte RAM. En rejäl uppgradering från 512 gigabyte och 16 gigabyte. Vikten har ökat från 608 till 678 gram, vilket är väldigt lite med tanke på det nya batteriet. Viktökningen märks, men det är långt kvar till Lenovo Legion Go:s 854 gram.

Allt som allt känns Ally X lika bekväm i händerna som originalet. Du kan nu också ladda den med hela 100W, men den levereras bara med en 65W-laddare ur lådan. En mer subtil uppgradering är ersättningen av XG Mobile Interface-porten, som nu helt enkelt är USB-C. Det innebär att du kan ansluta vilket externt grafikkort som helst, inte bara de svindyra Asus-korten. Bra framtidssäkring som också gör det mer realistiskt att använda ROG Ally X som enda speldator.

Asus ska också ha fått ordning på SD-kortplatsen, som i ROG Ally har haft rykte om sig att bränna minneskortet i förtid.

ROG Ally X anmeldelse
Man får dessa två kartongfötter som ett stativ. Inte den mest lyxiga lösningen. (Foto: Lasse Torp Hansen).

Prestanda

Även om Ally X delar processor och grafikkort med Ally, har de ändå lyckats pressa ut lite extra prestanda ur hårdvaran. Med samma spel, samma uppdrag och samma grafikinställningar var resultatet tydligt. Du får mer prestanda från Ally X än från Ally.

I det grafiskt krävande Far Cry 6 låg FPS mellan 45–55 vid medelhöga grafikinställningar och full 1080p-upplösning. Ally nådde ”bara” mellan 36–42 i jämförelse.

I det fartfyllda Borderlands 2 presterade Ally X konsekvent mellan 65–90 FPS med maximala grafikinställningar och full 1080p-upplösning. En hygglig förbättring jämfört med Allys 60–75.

Läs också Bättre än Asus till samma pris? Marknaden för handhållna speldatorer är glödhet och nu ger sig Lenovo in i leken med den stora Legion Go, som delar pris, hårdvara och operativsystem med Asus ROG Ally.

Ally var redan en kompetent spelmaskin, och det är inte så att de extra bilderna per sekund gör någon större skillnad i praktiken, men prestandauppgraderingen innebär att man blir mycket mindre frestad att ställa ner skärmen till 720p för att få lite fler FPS i de mer grafiktunga spelen.

Nu kan man njuta av 1080p oftare utan att behöva vara rädd för att spelet ska sjunka under 35 FPS, där det börjar bli en utmaning.

Ally X har också fortfarande kvar ett fantastiskt kylsystem som förutom att vara funktionellt också är väldigt tyst, även när datorn arbetar för fullt. En underskattad lyx.

Ally X
(Foto: Lasse Torp Hansen).

Batteritest

Batteriet är som sagt den största dragningskraften hos Ally X, och den fördubblade storleken ger cirka 50% mer speltid. Vid maximal belastning räcker batteriet i cirka 2 timmar i ”Turbo”-läget, där man inte sparar på krutet. Åtminstone inte utöver det faktum att ”Turbo”-inställningen går från 30 watt till 25 watt när du slutar ladda konsollen. Så det finns inte mycket att vinna på prestandasidan genom att vara nära ett eluttag, även om det inte fanns några märkbara fall i FPS när kontakten drogs ur.

Naturligtvis får man ut mer av det stora batteriet genom att spara på strömmen, men en 50-procentig förbättring jämfört med vårt test av Ally är imponerande oavsett hur man spelar.

Ally X
(Foto: Lasse Torp Hansen)

En anledning att inte köpa den

Med sitt stora batteri och förbättrade prestanda sticker Ally X ut från mängden och det är svårt att se vem som skulle kunna utmana Asus nya handdator. Den nyligen lanserade Acer Nitro Blaze 7 kan vara en värdig konkurrent, men om man tittar på den etablerade marknaden för handhållna speldatorer finns det bara en anledning att inte köpa Ally X: priset.

Den hårda konkurrensen mellan Steam, Lenovo och Asus har pressat priserna, och den gamla Ally kan köpas för cirka 7 000 pund. Det är ett riktigt rimligt pris, och i jämförelse får det Ally X att framstå som mycket dyr.

Asus ROG Ally X test
Med undantag för färgen ser den ut precis som sin föregångare. (Foto: Lasse Torp Hansen).

Slutsats

Asus ROG Ally X är inte bara en fantastisk uppdatering av den redan fantastiska Ally, utan även den bästa handhållna speldatorn på marknaden. Det stora batteriet gör den användbar när man är på språng och den extra prestandan innebär att man kan utnyttja skärmupplösningen på 1 080p utan att tappa för mycket i FPS.

Den kyls fantastiskt bra, låter knappt något och är bekväm att hålla i under långa perioder. Den enda nackdelen är priset. Den är mycket dyrare än konkurrenterna, som har sänkt priserna under det senaste året. Om pengar inte är ett problem är Ally X det enda rätta valet. Annars får vi hoppas att konkurrenterna snart kommer att utmana batteristorleken så att vi kan få ett nytt priskrig.

Karakter
Asus ROG Ally X
Premium

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den bästa handhållna speldatorn

Fantastisk spelskärm

Gaming du har råd med

Kungen av gaming-laptops

Vass som en rakkniv

Godis för tangentbordskrigare

Kolla in den här bilden!

Omen Transcend 14 gör det mesta rätt

Häftigaste Razer Blade

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Ljud & Bild