TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Med Razer Freya och Kraken V4 Pro får du en fysisk känsla av handlingen

Hör inte bara explosioner och skottlossning i dina spel, upplev dem fysiskt på din kropp.

Av / 2024-09-28 - 20:01
Med Razer Freya och Kraken V4 Pro får du en fysisk känsla av handlingen

På Razer anser man att inlevelse är vägen framåt för gaming. På RazerCon 2024, som just nu äger rum i Kalifornien, USA, har företaget precis presenterat sina nya modeller. Och en av dem sparkar bokstavligen r*v, medan en annan ger dig örfilar.

Det handlar om Razer Sensa HD Haptics, som är så kallad haptisk feedback – små elektriska motorer som rör sig i takt med explosioner och skott i spelet.

Razer Kraken V4 Pro är ett headset med haptisk återkoppling inbyggd i öronkuddarna. Förutom den haptiska återkopplingen har headsetet (naturligtvis) en ljusshow – med 16 färgzoner så att du kan belysa Razer-logotypen på öronkåporna precis som du vill.

(Foto: Razer)

För några år sedan testade vi föregångaren Kraken V3 Hypersense, som också hade haptisk feedback. Men teknologin har kommit en lång väg sedan dess. Där det tidigare headsetet helt enkelt brummade med ljudet, låter Sensa HD Haptics-systemet dig programmera haptiska effekter i spel, så att du kan känna skott och explosioner, men inte varje basljud. På samma sätt som surroundljud för filmer innehåller ett separat spår för ljudeffekter.

Razer Kraken V4 Pro är trådlös, men du kan ansluta alla typer av trådbundna enheter tack vare en kontrollbox på skrivbordet. Kombinationen och kontrollboxen påminner om SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless. Och prislappen kommer sannolikt att vara minst lika hög.

Annonce
Läs också Professionellt redskap i lyxklassen Steelseries toppmodell har faktiskt alla funktioner man kan tänka sig att vilja ha.

Att uppleva skottlossning och explosioner som vibrationer i huvudet är en intressant känsla. Men när det gäller den fysiska upplevelsen av slagfältet är den kortaste vägen till en mans hjärta genom ett skott i ryggen.

Freyja-460_R4_NE_Padding Outline_R0 Freyja-460_R4_NE_Padding Outline & Ripple_R0
<
>
Det finns fyra små motorer i Freya-dynan; två i ryggen och två i sätet. (Foto: Razer)

Och det är här Razer Freya kommer in i bilden. Den sägs vara den första sittdynan med haptisk återkoppling. Dynan kan fästas på de flesta spel- och kontorsstolar och innehåller fyra aktuatorer för att göra spelet fysiskt: två i ryggen och två i sätet. Eftersom det krävs en del ström för att få spelarens rumpa att svänga måste dynan anslutas med en strömkabel medan data överförs trådlöst via Bluetooth.

Bäst när spelet är skrivet för det

Tillsammans med de nya enheterna släpps en uppdaterad version av styrprogrammen Razer Cortex och Razer Synapse för att stödja de nya produkterna och funktionerna.

Vi fick systemet presenterat för oss och hade möjlighet att prova både Kraken V4 Pro-headsetet och Freya-sittdynan under en kort stund. Effekten var klart bäst i spel som skrivits för systemet, men även äldre titlar kan fungera när man justerar inställningarna för när haptiken ska slå till.

Razer Freya kan spännas fast på din befintliga stol. (Foto: Razer)

Pris och tillgänglighet

Vi har inga svenska priser ännu, men Razer Kraven V4 Pro har ett europeiskt pris på 450 Euro (cirka 5 500 kronor) och Razer Freya kostar 300 Euro (cirka 3 700 kronor). Båda är tillgängliga från och med idag.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Razer ger dig örfilar och sparkar dig i r*ven

SteelSeries tillverkar nu öronproppar

Sony OLED i professionell kvalitet

Spelnyheter från Logitech

Äntligen har PS5 Pro lanserats

Första handhållna spelkonsolen en del av Acers spelorgie

Concord floppar och stänger

Snart lanseras PS5 Pro

Samsung med 3D-gamingmonitor... utan glasögon!

Nya tangentbord och mikrofoner för gaming

Spela i din egen stil med JBL

Asus-lavin på världens största gamingmässa

Rulla till toppen