Man skulle nästan kunna tro att utvecklarna bakom Xperia M2 har tjuvkikat på LG G2 Mini. Eller tvärtom. Hur som helst liknar de två telefonerna varandra så mycket att vi kan återanvända en stor del av det vi skrev om LG:s mellanklassmobil när vi ska beskriva Xperia M2.
Precis som G2 Mini är Xperia M2 en besvikelse när det gäller prestanda. Med ett Geekbench 3-resultat på 315 poäng single-core och 1029 poäng multi-core klarar den sig sämre än både LG G2 Mini, Motorola Moto G och HTC Desire 610, vilket också märks när vi till exempel utsätter den för vårt sedvanliga testbatteri av krävande, grafiktunga spel eller navigerar runt och zoomar in och ut på webbsidor i webbläsaren. Upplevelsen är inte katastrofal, men små pauser och lite lagg får man finna sig i. Något Browsermark 2.1-test kunde vi inte göra eftersom webbläsaren gav felmeddelanden.
Skärmen är 4,8 tum stor och har en upplösning på 960 x 540 megapixlar, vilket faktiskt ger en mindre pixeltäthet än i LG G2 Mini, men i gengäld är huvudkameran lite bättre. Det beror främst på Sonys kameraprogramvara som har en massa roliga funktioner (till exempel Augmented Reality och andra bildeffekter). Frontkameran på Xperia M2 är dock närmast att betrakta som ett dåligt skämt. För mer än tvåtusen kronor borde man kunna förvänta sig mer än VGA-upplösning när man tar sina selfies …
För att återvända till skärmkvaliteten så är det ingen nämnvärd skillnad på Xperia M2 och LG G2 Mini. Ikoner och bilder känns en smula oskarpa, och den låga upplösningen retas framför allt när man tittar på video, vilket är lite ironiskt med tanke på hur mycket Sony satsar på mobilen som mediecentral.
Och det är just på den här punkten som Xperia M2 skiljer sig mest från LG G2 Mini och de andra smartmobilerna i detta test. Sonys egna appar för musik, film och spel är ändå en aning bättre än de vanliga Android-apparna, och till den så kallade Walkman-appen för musiklyssning ingår till exempel ett provabonnemang på Sonys egen musikstreamingtjänst, Music Unlimited. Därtill kommer att ljudkvaliteten är mer än godkänd med fin volym och klara toner, vilket gör det desto mer irriterande att bildkvaliteten är så låg.
Designen håller samma stil som vi har sett i toppmodellerna Xperia Z, Xperia Z1 och Xperia Z2, men Xperia M2 är en smula tjockare och tyngre än de dyrare modellerna, och känns därför inte lika elegant. I stället känns den faktiskt lite kantig och klumpig, även om det är bra ordning på byggkvalitet och material.
Slutsats
Sony Xperia M2 är mer medelmåttig än den hade behövt vara i den här prisklassen. Prestanda och bildkvalitet är lägre än vi hade förväntat oss. En riktigt hög ljudkvalitet, kul kamera-programvara och en robust design (även om telefonen känns lite för tung) är ljusglimtar.
Också i detta test:
LG G2 Mini
Liten modell missar lite
LG G2 har visserligen namnet gemensamt med en hyllad toppmodell, men förvänta dig inte för mycket.
Nokia Lumia 1320
Världens enda budget-phablet
Nokia Lumia är lite av en ensamvarg men ger ändå konkurrenterna en hård match.
HTC Desire 610
Positiv överraskning
På papperet sticker inte HTC Desire 610 ut från mängden, men i praktiken har den högre prestanda än förväntat.
Motorola Moto G
Den rena upplevelsen
Mycket närmare en äkta Google-mobil än Motorola Moto G kan man inte komma. Och det menar vi som en komplimang.