TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Netgear Orbi 970 (RBE973SB)

Toppmodernt Wi-Fi 7 mesh-system för stora hem

Netgear Orbi 970 är skräddarsydd för de mest krävande hemmen och erbjuder imponerande hastighet och täckning för att hantera även de mest dataintensiva uppgifterna.

Av / 2024-09-27 - 09:01
Netgear Orbi 970 (RBE973SB)

Home tycker

  • Blixtsnabbt internet, utmärkt täckning, trådlös backhaul
  • Vansinnigt högt pris, ytterligare säkerhetspaket kräver abonnemang

Mikael Hansen

Netgear Orbi 970 är ett Wi-Fi 7 mesh-system som är skräddarsytt för mycket stora hem med många uppkopplade enheter. Systemet består av en router och två satelliter, som tillsammans kan hantera upp till 27 Gbps och täcka en yta på upp till 800 m². Det är för närvarande en av de snabbaste och mest avancerade lösningarna på marknaden, men det innebär också en hög prislapp. Med ett totalpris på närmare 30 000 kronor är det en betydande investering, men belöningen är också avsevärd – blixtsnabb och stabil nätverkstäckning som kan hantera även de mest dataintensiva uppgifterna i hemmet.

Elegant design och funktionalitet

Netgear Orbi 970 har en modern, minimalistisk design som passar in i de flesta hem. Den tunna, cylindriska konstruktionen gör apparaterna både snygga och diskreta, trots att de är betydligt större än traditionella routrar.

Paketet finns i både vitt och svart; vår testmodell var den svarta varianten. Även om enheterna tar upp mycket plats kan de placeras synligt utan att vara dominerande. LED-lampan längst ned på enheterna ger en subtil visuell indikation på nätverksstatusen utan att vara distraherande. Den ergonomiska designen är optimerad för bästa antennplacering, vilket förbättrar den trådlösa täckningen i hela huset.

På baksidan av både routern och satelliterna finns ett stort antal portar, inklusive 10 Gbit/s-portar som gör att du kan ansluta externa enheter som NAS-lagring. Systemet innehåller också ett dedikerat backhaul-band för att säkerställa stabiliteten mellan router och satelliter. Med avancerade funktioner som 4×4 MU-MIMO, 320 MHz-kanaler och 10 Gbps LAN- och WAN-portar är Orbi 970 optimerad för att möta framtidens krav på hastighet och nätverk.

Så här ser routern ut bakifrån. (Foto: Mikael Hansen)

Enkel installation med appen

Installationen av Orbi 970 görs via en användarvänlig app och processen är relativt enkel. Appen guidar dig steg för steg genom installationen så att du snabbt kommer igång med systemet.

Annonce

Det är naturligtvis möjligt att logga in via en webbläsare, men de viktigaste funktionerna är också lättast att komma åt via appen. Här får du en bra översikt över anslutna enheter, möjlighet att skapa ett gästnätverk, prioritera bandbredd till specifika enheter och övervaka nätverkshastigheter. För hem med många smarta enheter erbjuder Orbi 970 dedikerade nätverk för IoT-enheter, vilket minskar belastningen på huvudnätverket och säkerställer en stabil anslutning. Det är ganska smart.

Netgears app är överskådlig och bör kunna användas av hela familjen – utom de minsta. (Skärmdump)

Tyvärr saknas möjligheten att dela upp nätverket efter frekvensband (2,4 GHz, 5 GHz och 6 GHz), vilket vissa kanske saknar. Å andra sidan säkerställer systemets dedikerade backhaul-band och mesh-teknik automatisk justering av nätverkets prestanda för optimal prestanda.

Hastigheten på Orbi från internetleverantören är i toppklass. (Skärmdump)

Avancerade funktioner och extra säkerhet

För mer avancerade inställningar kan du använda webbgränssnittet. En sådan funktion är stödet för OpenVPN, som gör det möjligt för användare att ansluta till sitt hemnätverk när de är på språng. Det innebär att du kan styra nätverksenheter och få tillgång till svensk TV eller streamingtjänster även när du befinner dig utanför EU. OpenVPN fungerar i Windows, macOS, Linux, Android och iOS.

Naturligtvis har Orbi 970 också en extra säkerhetslösning för nätverket som heter Netgear Armor, som tillhandahålls genom ett samarbete med Bitdefender. De första 30 dagarna är gratis, men efter det måste du betala om du vill att dina enheter ska skyddas mot virus och skadlig kod direkt via routern.  Personligen är det inte något jag behöver eller vill betala extra för. Och i den här prisklassen borde det faktiskt ha varit gratis i mer än 30 dagar.

Snabba men varierande resultat

Även om Orbi 970 levererade höga hastigheter i hela lägenheten, varierade resultaten av hastighetsmätningarna mer än vad vi såg hos TP-Link. Köket är som alltid den svagaste punkten, men ändå nådde min Macbook en nedladdningshastighet på 844 Mbps, medan jag bara kunde få 620 i sovrummet, som ligger närmast routern.

Resultaten från min iPhone var också mer förvirrande än hjälpsamma, eftersom mätningarna var liknande i sovrummet och köket, medan vardagsrummet var både snabbare i uppladdning och nedladdning. Som nämnts är ingen av dessa enheter Wi-Fi 7-kompatibla, så det skulle vara intressant att se hur det skulle gå för Motorola Razr 50 Ultra och Galaxy Book 4 Edge. Resultaten talar för sig själva. I varje ände av lägenheten, kök och sovrum, lyckas Samsungs bärbara dator få strax över 800 Mbps upp och ner, medan Motorolas senaste flipptelefon imponerar med över 900 Mbps i sovrummet, närmast routern. Hastigheterna sjunker avsevärt i vardagsrummet och köket och ligger närmare 600 Mbit/s upp och ner.

Så vad kan man dra för slutsats av detta? Hastighetsmätningar är i allmänhet svåra att förstå sig på och kan vara ganska oförutsägbara. Eftersom routern själv kan växla mellan frekvensband kan det också vara svårt att veta exakt vilket band din enhet är ansluten till vid varje given tidpunkt – såvida du inte går in i appen och kontrollerar hela tiden. Det finns dock indikationer på att Orbi drabbas hårdare av betongväggarna, vilket påverkar hastigheten i lägenhetens hörn.

Med Samsung Galaxy Book4 Edge

Galaxy Book 4 Edge - Orbi - Bedroom Galaxy Book 4 Edge - Orbi - Kitchen Galaxy Book 4 Edge - Orbi - Livingroom
<
>

 

Med iPhone 14 Pro

Iphone 14 Pro - Orbi - Bedroom Iphone 14 Pro - Orbi - Kitchen Iphone 14 Pro - Orbi - Livingroom
<
>

 

Med Apple MacBook Air

Macbook Air - Orbi - Bedroom Macbook Air - Orbi - Kitchen Macbook Air - Orbi - Livingroom
<
>

 

Med Motorola Razr 50 Ultra

Razer 50 Ultra - Orbi - Bedroom Razer 50 Ultra - Orbi - Kitchen Razer 50 Ultra - Orbi - Livingroom
<
>

Slutsats

Netgear Orbi 970 representerar för närvarande toppen av avancerad Wi-Fi 7-teknik och är en utmärkt lösning för dem som vill ha det absolut bästa inom mesh-nätverk. Med sin höga hastighet, breda täckning och framtidssäkrade funktioner är Orbi 970 perfekt för stora hem med många enheter och datatunga aktiviteter. Systemet är utformat för att hantera även de mest krävande uppgifterna utan fördröjningar och är förberett för framtidens krav på trådlösa nätverk.

Med detta sagt måste vi också ta hänsyn till priset, och det är skyhögt! Så om man inte har ett hus på flera hundra kvadratmeter och en stor kassakista kanske man ska titta på billigare alternativ som TP-Link Deco BE85 eller Asus ROG Rapture, som erbjuder liknande avancerade funktioner till ett lägre pris. Även om Orbi 970 är en mesh-produkt i toppklass är den lite overkill i ett svenskt sammanhang, men om du letar efter den ultimata prestandan och en framtidssäkrad lösning är det också en investering som kommer att ge utmärkta resultat under många år framöver.

Karakter
Netgear Orbi 970
High End

Också i detta test:

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Rulla till toppen