TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: TP-Link Deco BE85 (BE19000)

En klok investering

TP-Link Deco BE85 är en lyckad mesh-lösning som kan framtidssäkra ditt hem till ett rimligt pris

Av / 2024-09-27 - 09:02
TP-Link Deco BE85 (BE19000)

Home tycker

  • Enkel installation, bra prestanda, gott om portar
  • Priset, vissa funktioner kräver abonnemang

Mikael Hansen

TP-Link Deco BE85 (BE19000) är ett mesh-system som består av två identiska Deco BE85-enheter och var ett av de första Wi-Fi 7-certifierade mesh-systemen på marknaden när det introducerades. Det är ett tri-band mesh-system som använder den senaste Wi-Fi 7-tekniken för att leverera snabb och stabil nätverkstäckning för riktigt stora hem med många (upp till 200) internetanslutna enheter på flera våningar.

Varje Deco BE85-apparat är stor och tung jämfört med tidigare mesh-produkter, men det betyder också att det finns gott om plats för teknik inuti. Designen är elegant och enkel, så trots storleken kan de lätt stå framme. Längst ned finns en lysdiod som visar enhetens status. Eftersom paketet består av två identiska routrar hittar du också samma imponerande utbud av portar på baksidan, inklusive 10GbE WAN/LAN, en 10GbE SFP+/RJ45-kombinationsport, två 2,5GbE LAN-portar och en sällsynt USB 3.0-port som gör att man kan ansluta externa enheter eller dela filer över nätverket.

Så här ser routern ut bakifrån. (Foto: Mikael Hansen)

Med avancerad teknik som 4×4 MU-MIMO-streaming, beamforming och 320 MHz-kanaler är Deco BE85 framtidssäkrad och byggd för att möta framtidens krav. Multi-Link Operation (MLO) gör att Wi-Fi 7-enheter kan använda både 5GHz- och 6GHz-banden samtidigt, vilket ger optimal prestanda.

Enkel installation via appen

Installationen av Deco BE85 är mycket enkel och görs via Deco-appen. Installera den på din mobiltelefon och inom några minuter har du satt upp hela mesh-nätverket. Appen ger en bra översikt och låter dig se anslutna enheter, deras hastigheter och låter dig prioritera trafik till specifika enheter. Om du har ett hem med många smarta enheter kan den här funktionen vara en gamechanger.

TP-Links app har de viktigaste funktionerna nära till hands. Snyggt och överskådligt. (Skärmdump)

Naturligtvis finns föräldra- och säkerhetsinställningar så att du kan bestämma vad barnen ska ha tillgång till, men de mer avancerade funktionerna kräver abonnemang. Grundinställningarna inkluderar innehållsfilter och möjligheten att blockera webbplatser och ställa in ”internetpauser”.

Annonce

Prestanda och hastighet

Under testet visade sig Deco BE85 ha extremt goda prestanda. Köket ligger längst bort från bredbandsuttaget och har alltid varit den svagaste punkten. Trots detta fick jag hela 760 Mbps upp och ner på min Macbook, medan min iPhone klarade 570 Mbps åt båda hållen. De två Wi-Fi 7-kompatibla enheterna klarade sig något bättre, särskilt Razr 50 Ultra imponerade med 878 / 929 Mbit/s på 6 GHz-bandet. I vardagsrummet ställde jag den andra enheten. Jag förväntade mig ett något bättre resultat, men mätningarna är mer eller mindre identiska med köket. De två rummen ligger intill varandra, men betongen har tidigare gjort att trådlösa signaler ändå haft svårt att nå hela vägen fram. Så är det inte med Deco BE85. Jag är mycket imponerad. De två Wi-Fi 7-enheterna drar återigen ifrån något, båda levererar nära eller strax över 900 Mbps åt vardera hållet.

Vi är nära maxhastigheten på 1 000 Mbit/s på BE85. (Screenshot)

Mitt internetuttag finns i sovrummet, så naturligtvis står huvudroutern där också – gömd i ett skåp. Föga förvånande var det här jag fick de bästa resultaten i testet. Och här var det Macbook och iPhone som imponerade mest. Min Macbook klarade 800/900 Mbit/s medan min iPhone nådde 580 Mbit/s åt båda hållen – ungefär samma som i köket. Som resultaten visar fluktuerar hastigheten lite men inte mycket. De två Deco BE85-enheterna pratar bra med varandra och lyckas tränga igenom där mitt gamla system misslyckades. Jag tror att jag plötsligt förstår varför mitt Sonos-system har haft periodiska avbrott och anslutningsproblem i flera år.

Med Samsung Galaxy Book 4 Edge

Galaxy Book 4 Edge - Deco - Kitchen 6ghz Galaxy Book 4 Edge - Deco - Livingroom 6ghz Galaxy Book 4 Edge - Deco - Bedroom 6ghz
<
>

 

Med iPhone 14 Pro

Iphone 14 Pro - Deco - Bedroom Iphone 14 Pro - Deco - Kitchen Iphone 14 Pro - Deco - Livingroom
<
>

 

Med Apple MacBook Air

Macbook Air - Deco - Bedroom Macbook Air - Deco - Kitchen 6ghz Macbook Air - Deco - Livingroom
<
>

 

Med Motorola Razr 50 Ultra

Razer 50 Ultra - Deco - Bedroom 6ghz Razer 50 Ultra - Deco - Kitchen 6ghz Razer 50 Ultra - Deco - Livingroom 6ghz
<
>

 

Framtidssäkrad Wi-Fi 7-teknik

En av de mest intressanta egenskaperna hos Deco BE85 är det förbättrade 6 GHz-bandet som ingår i Wi-Fi 7-standarden. Bandet introducerades med Wi-Fi 6E-routrar och möjliggör ännu snabbare anslutningar för kompatibla enheter. Wi-Fi 7 tar det dock ett steg längre med bredare 320 MHz-kanaler som ger ännu högre hastigheter. Utbudet av enheter med Wi-Fi 7 ökar för varje dag, och om du köper en ny smartphone eller dator 2024 är chansen stor att den har stöd för den nya tekniken.

Trots detta är det främst tunga streaming- och gaminganvändare samt teknikentusiaster som verkligen kommer att kunna dra nytta av Wi-Fi 7:s potential, inte minst eftersom man förutom kompatibla enheter även behöver tillgång till en blixtsnabb internetuppkoppling.

Slutsats

TP-Link Deco BE85 (BE19000) är ett fantastiskt Mesh-system och introduktion till Wi-Fi 7. Med det här paketet kan du framtidssäkra ditt hem och garanteras blixtsnabb anslutning för upp till 200 enheter. Det kanske inte är den snabbaste lösningen på marknaden, men TP-Link levererar ändå vansinnigt snabbt internet för både små och stora hem. Jämfört med Netgear Orbi 970 är det en mer prisvärd lösning med liknande avancerade funktioner. Installationen är enkel, prestandan är solid och Deco-appen gör hanteringen av nätverket till en barnlek. Om du vill ligga i framkant när det gäller Wi-Fi 7-teknik är Deco BE85 ett bra val – särskilt i stora hem med många enheter.

Karakter
TP-Link Deco BE85 (BE19000)
High End

Också i detta test:

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Rulla till toppen