TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Duell: TP-Link Deco BE85 mot Netgear Orbi 970

Blixtsnabbt lyx-meshnätverk

Om du är ute efter ett Wi-Fi 7 mesh-system är dina valmöjligheter begränsade. Vi har testat två av de bästa systemen just nu.

Av / 2024-09-27 - 09:00
TP-Link Deco BE85 mot Netgear Orbi 970
Mikael Hansen

Produkter i detta test

Mesh-system har blivit den bästa lösningen för att säkerställa stabil internettäckning i hela hemmet. Även om de är dyrare än traditionella routrar gör de att du kan streama och arbeta med full hastighet, även i de mest avlägsna hörnen av ditt hem. Om du investerar i ett mesh-system idag bör du överväga ett som stöder Wi-Fi 7 – oavsett om din nuvarande utrustning kan använda standarden eller inte. Wi-Fi 7 mesh-system är bakåtkompatibla och fungerar bra med äldre utrustning och internetanslutningar på upp till 10 Gbps. Men de är också en dyr lösning.

Routern är kanske inte den sexigaste elektronikprylen i ditt hem, men den är utan tvekan en av de viktigaste. Den fungerar som länken till omvärlden och är hjärtat i ditt digitala hem. Alla smarta och internetanslutna enheter är anslutna till den, så det är viktigt att den fungerar optimalt. Om din router hackar eller står längst in i ett skåp kommer det snabbt att märkas när du streamar musik, filmer och TV, surfar på sociala medier eller arbetar.

Storleksskillnaden mellan de två jättarna och den lilla Google-routern är enorm. (Foto: Mikael Hansen)

Men en router är inte bara en router. Många internetleverantörer säljer abonnemang som levereras med en förkonfigurerad router. Det är smidigt och användarvänligt, men ofta räcker det inte med en enda router för att täcka hela huset eller alla rum i lägenheten. Jag har själv upplevt detta, eftersom min lägenhet består av betongkonstruktioner från en stadsförnyelse i slutet av 1990-talet, vilket har skapat nästan döda zoner. Därför har jag i flera år kämpat för att få internet att nå från ena änden av lägenheten till den andra.

Mesh är lösningen

Lyckligtvis finns det en lösning! Mesh-system är i princip flera routrar som trådlöst kommunicerar med varandra och tillsammans utökar täckningen när du placerar ut fler enheter i ditt hem. Dessa enheter kallas ”noder” och du kan i princip lägga till så många som du behöver (och har råd med). De flesta mesh-kit innehåller två till tre enheter, vilket är tillräckligt för de flesta hem. Men om du har ett stort hus kan du enkelt lägga till fler noder. Supersmart!

Läs också Så bygger du din egen speldator Den bästa datorn är den du bygger själv! Och du behöver inte oroa dig för monteringen. Följ bara våra instruktioner.

En dyr lösning

Men smarta lösningar har ofta ett högt pris, och mesh-system kan snabbt springa i väg till flera tusen kronor. Därför är det klokt att tänka framåt och välja en modell som stöder de senaste trådlösa standarderna. År 2024 är det Wi-Fi 7 som kan leverera teoretiska nedladdningshastigheter på upp till imponerande 46 Gbit/s. Det är dock värt att notera att du sällan kommer att uppleva dessa hastigheter i praktiken hemma, eftersom flera faktorer påverkar resultatet.

Annonce

För det första krävs en blixtsnabb internetanslutning. 10 Gbit/s anslutningar är fortfarande sällsynta och endast ett fåtal har tillgång till dem. Själv har jag en fiberanslutning på 1 000/1 000 Mbps, vilket för de flesta är mer än tillräckligt. Dessutom måste dina enheter ha stöd för de höga hastigheterna. Nya mobiler från tillverkare som Samsung och Motorola har nyligen börjat stödja Wi-Fi 7, så om du har en nyare modell är du på god väg. Sist men inte minst bör dina kablar också vara av en kvalitet som stöder de högre hastigheterna. När allt kommer omkring är din internetupplevelse bara så bra som den svagaste länken.

Även under optimala förhållanden kommer du sällan upp i de hastigheter som tillverkarna utlovar, så ta dem med en nypa salt och var nöjd om du uppnår mellan 500 och 1 000 Mbit/s. Det är mer än tillräckligt för de flesta och en nyare router ökar dina chanser att nå dit. Wi-Fi 7 är dessutom bakåtkompatibelt, så du kan uppgradera din utrustning efterhand som du får råd och din internetuppkoppling blir snabbare.

Min utrustning

Som redan nämnts har jag en fiberanslutning på 1000/1000 Mbit/s. Mitt nuvarande Mesh-system är Google Wi-Fi AC1200 (Wi-Fi 5). Eftersom min lägenhet har döda/besvärliga områden för en trådlös internetsignal, mätte jag internethastigheten på tre platser i lägenheten: i sovrummet (där routern är placerad), i vardagsrummet och i köket.

Dessutom testade jag med fyra olika apparater, varav två har stöd för Wi-Fi 7 och två inte har det:

 

Jag gjorde flera mätningar på varje plats för att få ett genomsnittligt resultat från varje enhet. Min utgångspunkt kommer att vara mätningarna med Google Wi-Fi, som ser ut så här:

Med Motorola Razr 50 Ultra

Razer 50 Ultra - Google Wifi - Bedroom Razer 50 Ultra - Google Wifi - Kitchen Razer 50 Ultra - Google Wifi - Livingroom
<
>

 

Med Apple MacBook Air

Macbook Air - Google Wifi - Livingroom Macbook Air - Google Wifi - Kitchen Macbook Air - Google Wifi - Bedroom
<
>

 

Med iPhone 14 Pro

Iphone 14 Pro - Google Wifi - Livingroom Iphone 14 Pro - Google Wifi - Kitchen Iphone 14 Pro - Google Wifi - Bedroom
<
>

 

Med Samsung Galaxy Book4 Edge

Galaxy Book 4 Edge - Google Wifi - Bedroom Galaxy Book 4 Edge - Google Wifi - Kitchen Galaxy Book 4 Edge - Google Wifi - Livingroom
<
>

Duellen

Eftersom det inte finns så många mesh-system som stöder Wi-Fi 7 ännu, står det här testet mellan TP-Link och Netgear.

Netgear ställde upp med sitt tyngsta och dyraste vapen i form av Netgear Orbi 970, medan TP-Link ställde upp med ett par TP-Link Deco BE85 (BE19000).

Som resultaten av de enskilda testerna avslöjar är båda systemen mycket kapabla och kan förse de flesta hem med blixtsnabbt internet. Mitt hemmanätverk maxades flera gånger, vilket jag aldrig har upplevt med ett mesh-system tidigare. Av denna anledning var det svårt att utse en tydlig vinnare mellan de två, eftersom de båda levererar bra prestanda och är lätta att installera och använda dagligen.

Läs också Osynligt mesh som inte ska gömmas undan TP-Link Archer Air R5 är ett så platt mesh-nätverk att det hänger nästan osynligt på väggen.

Det är dock en enorm prisskillnad, eftersom det ena paketet innehåller två enheter medan det andra innehåller tre – och därför kan täcka ett större område. Men är det verkligen nödvändigt när varje enhet är så supereffektiv som de här är?

Mitt korta svar är omedelbart nej. Och det är därför den avgörande och i slutändan avgörande punkten är priset. TP-Link-kitet kostar knappt hälften jämfört med ett paket med två enheter från Netgear, medan vår testversion med tre enheter kostar närmare det tredubbla. Detta är totalt overkill i de flesta nordiska hem, vilket är anledningen till att jag ger TP-Link Deco BE85 (BE19000) min oreserverade rekommendation och utser TP-Link till vinnare i denna annars mycket jämna duell.

Netgear Orbi 970 (RBE973SB)

Toppmodernt Wi-Fi 7 mesh-system för stora hem

Netgear Orbi 970 är skräddarsydd för de mest krävande hemmen och erbjuder imponerande hastighet och täckning för att hantera även de mest dataintensiva uppgifterna.

Blixtsnabbt internet, utmärkt täckning, trådlös backhaul
Vansinnigt högt pris, ytterligare säkerhetspaket kräver abonnemang
Läs hela testet

TP-Link Deco BE85 (BE19000)

En klok investering

TP-Link Deco BE85 är en lyckad mesh-lösning som kan framtidssäkra ditt hem till ett rimligt pris

Enkel installation, bra prestanda, gott om portar
Priset, vissa funktioner kräver abonnemang
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Rulla till toppen