TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Creative Sound BlasterX Katana V2X

Till gamers som inte vill ha headset

Creative Katana V2X är en billig soundbar med en slimmad subwoofer som passar dig som har ett litet vardagsrum eller en gillestuga. Den är egentligen gjord för gaming, men gör jobbet även med film.

Av / 2024-09-30 - 09:00
Creative Sound BlasterX Katana V2X

Ljud & Bild tycker

  • Fylligt ljud, bättre än ett par billiga PC-högtalare. Bra sammanhållning med subwoofern. Tuffare ljud än från TV. Tydlig display.
  • Saknar luft i toppen, luddig dialog, musik engagerar inte ordentligt. Inget stöd för DTS eller immersive-format som Dolby Atmos.

Geir Gråbein Nordby

Creative, uppfinnaren av Sound Blaster-ljudkortet på 1990-talet, har tagit steget in på soundbar-marknaden med Sound BlasterX Katana V2X. Den är i första hand tänkt för gaming, med valfri RGB-belysning i botten och med ljudlägen avsedda att göra spelupplevelsen mer engagerande. Men det finns funktioner som även bör fungera för TV-bruk och vår förhoppning är att man får mer för pengarna.

Creative Soundblaster Katana V2 drivers
Foto: Creative

Design och funktioner

Katana V2X är väldigt kompakt och passar bra under mindre TV-apparater och gaming-monitorer. Den smala subwoofern är av trådbunden typ och dessutom passiv.

Anslutningarna är HDMI ARC, optisk digitalingång, 3,5 mm analog ingång och Bluetooth. Dessutom finns en USB-C-ingång som tar över som ljudkort i en dator. Sådant gillar vi! Att den saknar WiFi och streamingtjänster delar den med flera av konkurrenterna och ska vi vara helt ärliga så är förväntningarna på musikaliska upptåg inte skyhöga i den här prisklassen. En Bluetooth-anslutning är därför vettig, tycker vi.

Lätt att använda

Installationen är enkel och den stora displayen är lätt att läsa även på långt håll. Vi föredrar en sådan framför små lysdiodsprickar som liksom ska berätta något för oss. Sound Blaster Connect-appen ger goda möjligheter att anpassa ljudet, inklusive EQ-inställningar och effekter.

Läs också Creative SXFI Carrier: Atmos-soundbar som överraskar Creative har skapat sin första riktigt bra soundbar för TV och film: SXFI Carrier.

Så låter Katana V2X

Vi har tidigare testat Katana V2X med gaming, då fungerade den förvånansvärt bra. Inte den bästa ljudbilden, men det mullrar fint i basen när vi trampar gasen i botten på vår Bugatti Chiron i Forza Horizon 5.

Annonce

Med film och TV-serier har Katana V2X också acceptabla prestanda. Dolby Digital 5.1 ger en måttlig surroundeffekt, men både Denon DHT-S218 och JBL Bar 300 har en större ljudbild. Creatives subwoofer ger dock extra djup och kraft, och det finns definitivt mer tryck och punch i actionscener här.

Dialogen är tillräcklig fyllig, men vi hade velat ha mer luft i toppen. Det kan låta lite luddigt och instängt ibland.

Musikåtergivningen är helt okej, men det är en utmaning att få tillräckligt bra balans mellan subwoofern och soundbaren. I appen finns ett helt gäng EQ-alternativ, där Music-läget är det som engagerar mest. Det gör mellanregistret lite tunnare och diskanten mer energisk. Vilket i sin tur gör ljudet tydligare.

Creative Katana V2X SPREAD 2
Foto: Creative

Slutsats

Creative Sound BlasterX Katana V2X är först och främst en gaming-soundbar och i den rollen fungerar den utmärkt. Den levererar bra ljud för spel, har coola RGB-effekter och en subwoofer som ger ett solitt basfundament. För TV och film är prestanda acceptabla men inte exceptionella.

Om du främst letar efter en soundbar för spel, eller en som kan fungera som både spel- och TV-ljud i ett mindre rum, är Katana V2X ett stabilt val. För de som främst letar efter en dedikerad TV-soundbar finns det alternativ som ger en mer omfattande hemmabioupplevelse. Men för de här pengarna är detta ändå ett intressant alternativ för alla som vill ha lite av båda världar.

Karakter
Creative Sound BlasterX Katana V2X
Basic

Också i detta test:

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Högtalarnas Rolls-Royce

För dyrt köp för de flesta

Sopar mattan med soundbar-högtalare – men det kostar!

Fyrverkeri i hemmabion

Välbalanserat filmljud

Bra soundbar för The Frame

Samma kvaliteter som de större modellerna

Bra ljud utomhus i sommar

Släktfejd hos B&W

Rulla till toppen